כל הפרטים

עשור אחרי זיהום הענק: הקנס הזעום שקצא"א תשלם

עשור אחרי זיהום הענק: הקנס הזעום שקצא"א תשלם
המומחים אמדו את הנזק שנגרם בשמורת עבורנה בכ-100 מיליון שקלים, אך הקנס שישולם נמוך בהרבה • הכשל ההנדסי בקו הצינור, שמשמש להעברת נפט גולמי בין אילת לאשקלון, נחשב לאחד מאירועי הזיהום הגדולים בתולדות ישראל
מחבר אסף פוזיילוב מחבר אסף פוזיילוב
Getting your Trinity Audio player ready...
קצא"א
קצא"א צילום: נעם ריבקין פנטון, פלאש90

עשור אחרי זיהום הענק של חברת קצא"א בשמורת עברונה - ניתנו היום (רביעי) חלק מגזרי הדין שנקבעו בעסקת הטיעון. על אף שמומחים העריכו בכתב האישום את הנזק בסכום העולה על 100 מיליון שקלים, חברת קצא"א תשלם קנס של כמיליון וחצי שקלים בלבד.

לכאן חדשות נודע כי למרות זיהומים רבים, שאת חלקם קצא"א הסתירה, הממשלה אישרה לאחרונה לחברה להכפיל פי כמה את כמות הנפט שתיכנס למפרץ אילת ותעבור דרך שמורות טבע, ובין היתר תעבור גם דרך באר שבע ועד לאשקלון. כפי שחשפנו, חוות הדעת שקיבלו השרים לא דנה כלל בתרחיש הרלוונטי של פגיעת טיל או כטב"ם.

על פי הסדר הטיעון שנחתם יוטלו על קצא"א קנס של מיליון וחצי שקלים. כמו כן, יוטלו קנסות על שני בכירים בחברה: סמנכ"ל ההנדסה לשעבר, שלמה לוי, שייקנס ב-35 אלף שקלים ויתחייב בגובה 70 שקלים; ועל מנהל אחזקת הקווים חיים, בר סלע, שעליו יוטל קנס בגובה 35 אלף שקלים, לצד שירות לתועלת הציבור בהיקף של 180 שעות.

שמורת עברונה, 2014 (צילום: יורם חמו, פלאש 90)

"גזר הדין הוא אקורד סיום קודר לאירוע הזיהום הגדול ביותר שאירע בישראל", נמסר מעמותת אדם טבע ודין. "קצא"א היא חברה עבריינית שלא מהססת לפעול בנמרצות להגדלת שינוע הנפט. באשקלון היא כבר קיבלה אישור רשלני להגדלת שינוע הנפט. לאור ההיסטוריה הפלילית של החברה, אנחנו כבר יודעים לאן כל זה הולך, האסון הסביבתי הבא שלה הוא רק עניין של זמן ואת המחיר נשלם כולנו".

פרופ' עדי וולפסון, מומחה לקיימות ומהנדס כימיה: "קצא"א היא מזהמת סדרתית. תמוה כל כך שהמדינה הגיעה להסדר כל כך מקל מולה, ועוד יותר תמוה שהשופטת אישרה את ההסדר הזה אף שטענה שהוא לא הוגן. הפשרה הזו מסוכנת אף יותר כיום כשהממשלה לא מזמן התירה לקצא"א לשנע כמויות עתק של נפט מהאמירויות והלאה דרך ישראל, בלי לקחת את החשבון את הסיכון העצום מדליפות שיפגעו בטבע, בבריאות הציבור, במתקני ההתפלה ובכולנו".

אסון הזיהום בשמורת עברונה אירע בזמן עבודות הסטת צינור. כשל הנדסי הוביל להתפרקותו של הצינור ולהתפרצות של כחמישה מיליון ליטרים של נפט גולמי, שזרמו על פני הקרקע וזיהמו שטחים נרחבים בשמורה. כתוצאה מהאירוע, נגרמו לשמורה ולמערכת האקולוגית באזור נזק רב.

זרימת הדלק סחפה עימה צמחים ובעלי חיים, לרבות מינים מוגנים, וגרמה לפגיעה במבנה הקרקע ובבתי גידול. כמו כן, נגרמה פגיעה בקרום פני הקרקע ובזמינות המים באזור. סך השטח שספג פגיעה עומד על כ-144 דונמים.

הפופולריים