האם הגענו לנקודה שבה ישראלים לא יכולים יותר לקנות דירות במחירים האלה? ספוילר לסוף – אני לא יודע, אבל יש כמה נתונים שמעידים שאולי כן. חברת מדלן, שהיא החברה הזאת שיושבת על נתוני אמת של עסקאות נדל"ן ועושה מהם גרפים יפים, שלחו לי גרף מהמם אני רוצה שתסתכלו על הגרף הזה.
מה שאתם רואים כאן זה כל עסקאות הנדל"ן שקרו ברבעון הראשון של 2022, דירות יד שנייה, דירות חדשות למגורים, להשקעה, בכל רחבי הארץ. אני רוצה שתתמקדו בעיקר בנתח האדום הזה, זו תל אביב. בתחילת 2022, תל אביב היוותה 5% מכלל עסקאות הנדל"ן שנעשו באותו רבעון.
אבל אז ככל שהתקדמנו בתוך שנת 2022 והמחירים עלו והריבית עלתה, זה נהיה בלתי אפשרי לקנות דירות בתל אביב. עד כדי כך שהנתח האדום הזה התכווץ והתכווץ, ועכשיו הוא פחות מ-2%.
וזה לא מפתיע, כי המחירים שם הזויים! לפי מדלן, מחיר דירה חדשה, ארבעה חדרים בתל אביב, הגיע כבר כמעט לחמישה וחצי מיליון שקלים בממוצע. ושל דירת ארבעה חדרים, יד שנייה בתל אביב? כמעט ארבעה וחצי מיליון שקלים.
אולי אשכרה הגענו לנקודה שבה כבר אין מספיק אנשים שיקנו דירות במחירים המשוגעים האלה. זוכרים שתמיד אמרנו: "מי יקנה במיליון, מי יקנה בשני מיליון". יכול להיות שהגענו למחירים האלה שבהם אין מספיק אנשים שיקנו דירות במחיר הזה.
למה אני מתעכב על תל אביב? כי במשך שנים תל אביב הייתה המוקד של הביקוש. כולם רצו לגור בתל אביב. אין מספיק היצע, עודף ביקוש מעלה מאוד את המחירים ומשם זה משפיע במעגלים הולכים ומתרחבים על המחירים בכל הארץ, גם בפריפריה.
אם הגענו לנקודה שבה טירוף המחירים הזה במוקד של הביקוש עוצר, יכול להיות שמפה זה ישפיע על המחירים בכל יתר הארץ. אבל כמו שאמרתי בהתחלה, אני לא באמת יודע מה יקרה למחירים, פשוט נדמה לי שאחרי שנים של ניסיונות ממשלתיים לעשות כל מיני דברים בשביל לעצור את טירוף המחירים, יכול להיות שבסופו של דבר עליית הריבית עושה את זה יותר טוב מכל כלי אחר.