בסוף השבוע האחרון כל העולם עקב אחרי בלון. בלון סיני. ימים שלמים הוא ריחף בשמיים, טס לו מעל האוקיינוס השקט, טייל קצת בקנדה עד שהוא הגיע למחוז השלו קסקייד במונטנה. במקרה, או שלא, במחוז הזה בדיוק ממוקם בסיס טילים גרעיניים של ארצות הברית.
בלון סיני בשמי אמריקה | האזינו להסכת עוד יום
בייג'ינג לא הכחישה שהוא שייך לממשלתה, אך טענה ששימש לניטור מזג האוויר וסטה ממסלולו. בוושינגטון היו בטוחים: זה לא סתם "בלון" - זה בלון ריגול. ביידן נתן הוראה להוריד את הבלון, אבל רק בשבת, כשהגיע לאוקיינוס האטלנטי סמוך לחופי דרום קרוליינה, מטוס קרב F-22 ירה לעבר האיום הסיני טיל אחד ופוצץ אותו. כך או כך, התקרית העצימה את המתח הקיים ממילא בין המעצמות.
הפלת הבלון הסיני סימנה שלב חדש בעימות של וושינגטון ובייג'ינג. הרגע הזה שבו צבא ארצות הברית הפיל כלי ריגול של סין, ארבעה ימים אחרי שזוהה לראשונה, הזכיר לכולם שבזמן שכולנו מדברים על רוסיה ואוקראינה, את אמריקה מטרידה מדינה אחת יותר מכולן - סין.
עמיחי שטיין שוחח על התקרית המוזרה וההשלכות שלה עם סגנית ראש מרכז גלייזר למדיניות ישראל-סין במכון למחקרי ביטחון לאומי, גליה לביא. עם הפרשן לביטחון ומודיעין של עיתון הארץ יוסי מלמן, מחבר הספר "מרגלים לא מושלמים" שוחח על פרקטיקות של ריגול ולמה בשנת 2023, בעידן של לוויינים וסייבר - יש צורך להפריח בלון לשמיים.