מה זה בכלל אסיר ביטחוני ולמה הם לומדים עברית? יואב קרקובסקי שוחח על כך בהסכת "עוד יום" עם אליאור לוי, ראש תחום הפלסטינים בכאן חדשות, שנפגש עם אסירים ביטחוניים והתהלך במסדרונות האגפים השמורים ביותר בכלא הישראלי. יחד, הם ניסו להבין את איך נראים החיים של אסיר ביטחוני ומה קורה לו לאורך שנות מאסרו.
איך נראים החיים של אסיר ביטחוני? | האזינו להסכת "עוד יום"
אז מה זה אסיר ביטחוני? אסיר ביטחוני הוא אדם ששהואשם בפעילות טרור נגד ישראל. מטבע הדברים וההגדרה רוב רובם הם אסירים פלסטיניים. מספרם מגיע בערך ל-6,000 ולמרות שזה אולי נראה ככה, לא כל האסירים הביטחונים הם רוצחים או מהנדסים של מטענים - אלה יכולים להיות גם כאלה שעשו דברים הרבה יותר פשוטים. רובם לא מכירים את החברה הישראלית ולא מדברים עברית - אבל זה בדרך כלל משתנה בכלא.
אליאור מספר שהרבה מהאסירים הוותיקים, שישבו הרבה מאוד שנים בכלא הישראלי, עברו סוג של "ישראליזציה". הם נכנסו לכלא בלי שהם מכירים ישראלים - ואז הם לומדים עברית. הם מתחילים לקרוא ספרים שכתבו סופרים ישראלים, אחד מהם אפילו סיפר שהוא קרא ספרים של עמוס עוז. הם צופים במתח בתוכניות כמו "האח הגדול" ו"מאסטר שף", עוקבים באדיקות אחרי מהדורות החדשות וקוראים עיתונים ישראלים. ההיכרות הזאת גם מובילה חלק מהם להביע חרטה מסוימת על מעשי הטרור שביצעו.
פרסום ראשון | מסמכי שב"ס חושפים: כך איפשרו בכלא גלבוע למחבלים להישאר באותו תא - אף שהוגדרו אסירים בסכנת בריחה@moyshis #חדשותהערב pic.twitter.com/vKnX00KYP6
— כאן חדשות (@kann_news) July 26, 2022
המתחים של הזירה הפלסטינית מגיעים גם לתוך הכלא, שם האסירים הביטחוניים מחולקים לאגפים לפי השיוך הארגוני שלהם - כלומר אסירים של חמאס לא מתערבבים עם אסירים של ארגונים אחרים ולהפך. כפי שראינו לאחרונה במקרים חריגים כמו פרשת הסרסור בסוהרות או אונס סוהרת בו חשוד עטאללה - שב"ס מוכן לתת לאסירים הביטחוניים לא מעט בשביל לקבל שקט ולעיתים נדמה שהמחיר הזה הוא מאוד מאוד גבוה.
במקביל למערכת החוק של שב"ס - יש לאסירים מערכת חוק ומשפט פנימית. אליאור מספר שאם מתפתח ריב או אסיר אחד מכה אסיר אחר הם יכולים להיות מועמדים למשפט: יש אסירים שמשמשים כשופטים, ששומעים את שני הצדדים ופוסקים פסק דין. בדרך כלל, "בית המשפט" הזה גוזר על אסירים סוררים ענישה פיזית אלימה.