לא רק הפצצה: ממה חוששים בישראל בהסכם הגרעין?

לא רק הפצצה: ממה חוששים בישראל בהסכם הגרעין?
הסכם הגרעין צפוי להרחיק את איראן מהמקום בו היא נמצאת היום ביחס לפצצה. אז מדוע הצמרת הביטחונית-מדינית בישראל מתנגדת לו בחריפות כל כך גדולה - ולמה לא מוצגת אלטרנטיבה? | פרשנות
מחבר מואב ורדי מחבר מואב ורדי
Getting your Trinity Audio player ready...
איראן מתקן גרעין
צילום: צילום: אי-פי

הטיעונים של ישראל נגד חזרה להסכם הגרעין עם איראן אינם ברורים. ההסכם ודאי אינו אופטימלי ומלא בבעיות. אבל, אם הפרמטר לפיו בוחנים את המצב הוא הרצון להרחיק את טהראן כמה שיותר מהיכולת לפרוץ מהר לייצור פצצה גרעינית, אז לכאורה התשובה ברורה. כיום נמצאת איראן שבועות ספורים מנקודה זו, ואילו ההסכם, ככל שאנו מכירים את פרטיו, ירחיק אותם כחצי שנה אחורה מהנקודה הזו. 

מה האלטרנטיבה שמציעה ההנהגה הישראלית להסכם הגרוע? עד כה לא הוצגה לציבור תוכנית פעולה אלטרנטיבית כדי להרחיק את איראן מהנקודה הזו. בכל זאת, מה הרציונל של רוב הצמרת הישראלית בהתנגדות הנחרצת להסכם?

המתנגדים, בראשם כנראה ראש המוסד דדי ברנע, סבורים שהדבר החשוב ביותר הוא לשמור על חופש הפעולה של ישראל מול איראן. לשיטתם, אם ירושלים לא תתנגד פומבית להסכם, לא תהיה לה לגיטימציה לפעול לאחר חתימתו. זה טיעון שיש בו כמה ליקויים: תקיפה צבאית רחבה נגד מתקני הגרעין באיראן היא פעולה שבכל מקרה תדרוש תיאום עם ארצות הברית. בעיקר עקב הצורך בסיוע צבאי אמריקני מאסיבי לאחר תקיפה כזו.

בנוגע להמשך הפעולות הסיכול החשאיות באיראן המיוחסות לישראל: בירושלים סבורים, ככל הנראה, שאם ישראל תתנגד עכשיו להסכם פומבית, זה ייתן לה את הלגיטימציה להמשיך בפעולות הללו בניגוד לדרישת האמריקנים. ואם היא לא תתנגד כעת להסכם, היא לא תוכל להמשיך לפעול מול האיראנים בתוך תקופת ההסכם. זו הנחה קצת מרחיקת לכת. בכל אופן, בארבע השנים מאז התחדשו הפעולות הללו המיוחסות לישראל, הן לא הצליחו להחזיר את תוכנית הגרעין האיראנית אחורה באופן שמתקרב לאפקט של הסכם על התוכנית. 

פרט לכך, ייתכן שמקור ההתנגדות הישראלית נוגע דווקא לחשש מההתעצמות הצבאית הקונבנציונאלית של איראן, ופחות מתוכנית הגרעין האיראנית. ראש הממשלה לפיד התייצב היום מול המצלמות ובנאום קצר באנגלית דיבר בתקיפות נגד ההסכם. אבל הוא לא הסביר איך הוא מקרב את איראן לפצצה לעומת מצבה כיום. אלא פירט מה יהיו השלכות ההסכם על ההתעצמות האיראנית. 

לפיד לא הסביר איך ההסכם מקרב את טהראן לפצצה, אלא פירט מה יהיו ההשלכות על ההתעצמות האיראנית

"זה הסכם רע, שייתן לאיראן 100 מיליארד דולר לשנה, שישמשו לערעור היציבות במזרח התיכון והפצת טרור ברחבי העולם", אמר לפיד. "הכסף יממן את משמרות המהפכה. ישמש לחיזוק החיזבאללה, החמאס והג'יהאד האסלאמי. כמובן ישמש לחיזוק תוכנית הגרעין".

כלומר, ייתכן שמתנגדי ההסכם בקרב הצמרת המדינית ביטחונית בישראל סבורים ש"אפשר לחיות" עם המצב הנוכחי ללא הסכם. מצב בו איראן קרובה מאוד לנקודת הפריצה לפצצה. מתוך הנחה שפעולות הסיכול החשאיות יצליחו לשמור את איראן במרחק בטוח יחסית מהיכולת לפרוץ לייצור פצצה. וכי במידה והיא תתרחש, ישראל וארצות הברית יצליחו לזהות זאת מבעוד מועד ויהיה מספיק זמן לפעול כדי למנוע מהאיום להתממש. מנגד, אם אין הסכם, אז לא תתבצע הזרמת אותם מאות מיליארדי הדולרים לאיראן שיתבצעו כתוצאה מההסכם ויגרמו לנו בעיות ביטחוניות קשות על מפתן דלתנו בסוריה, לבנון ועזה.

כלומר לפי הקונספט הזה, האיום הקונבנציונאלי של איראן מהווה כרגע בעיה יותר קשה ומיידית עבור ישראל לעומת האיום בפוטנציה של הגרעין האיראני. זו עמדה סופר לגיטימית, אבל זה לא מה שההנהגה הישראלית אומרת לציבור בארץ ולקהילה הבין-לאומית במסגרת ההתנגדות הקולנית כל כך להסכם המתגבש.

יש פה עוד עניין, אנחנו בתוך קמפיין בחירות. לפיד וגנץ הרי יודעים טוב מאוד שאם הם לא ישמיעו התנגדות קולנית ותקיפה להסכם המתגבש, נתניהו ינצל זאת עד תום כדי להגיד "זאת ממשלה רופסת שמקריבה את ביטחון ישראל כי אין לה אומץ להתעמת עם הממשל האמריקני כפי שאני הוכחתי שאני מסוגל לעשות". אבל אין כמובן לעלות על הדעת שזה חלק מהשיקולים של מישהו מהשחקנים במחזה הזה.

הפופולריים