הקולות של פסח: בין דיבור לשתיקה

הקולות של פסח: בין דיבור לשתיקה
לפי המסורת, כחלק מלידתו המחודשת של עם ישראל בפסח אחרי מאות שנים בהם הוא הושתק קיבל העם מחדש את קולו • בסדרת תוכניות מיוחדת לחג הפסח בכאן רשת ב, פרופ' יובל אלבשן ינסה למצוא עם שורה של אורחים את המקום בו השפה נגמרת והשתיקה מתחילה
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
ליל הסדר
צילום: צילום: נתי שוחט, פלאש 90

לפי המסורת, כחלק מלידתו המחודשת של עם ישראל בפסח אחרי מאות שנים בהן הוא הושתק, קיבל העם מחדש את קולו. בסדרת התוכניות המיוחדת "הקולות של פסח" בכאן רשת ב, פרופסור יובל אלבשן יתחקה אחר הקולות והשתיקות: האם שתיקה באמת מלמדת על חוכמה? ואם כן - למה היא מביכה יותר ממילים? ביחד עם האורחים ננסה למצוא את המקום בו השפה נגמרת - והשתיקה מתחילה.

בתוכנית הראשונה בסדרה הסופרת יוכי ברנדס תספר על פתחון הפה שביצירותיה לקבוצות "המופסדים" ביהדות, שלא זכו שקולם יישמע בהיסטוריה היהודית ועל שתיקת מרים הנביאה. בנוסף, דוקטור משה מורד יסביר איך המוזיקה מהווה מרחב לפתחון פה והבעת מחאה ויביא דוגמאות לשירים מרחבי העולם.

האזינו לתוכנית "הקולות של פסח" בכאן רשת ב

בתוכנית השנייה מדברת ד"ר אורית אבנרי על תהליך הלידה של העם היהודי בפסח והסופר ד"ר יפתח אשכנזי מסביר על הקולות המושתקים של הספרות העברית. בין השאר מספרת ד"ר אבנרי על ההקבלה בין יציאת מצרים לבין תהליך הלידה שכל אישה עוברת.

שנות העבדות מקבילות לחודשי ההריון ולכניסה להריון שלא פעם היא קשה, המכות על מצרים מקבילות לצירים ומעבר ים סוף הוא כמובן המעבר בתעלת הלידה עד לגיחה החוצה – מהצד השני של הים. מהי המשמעות של לידה זו? האם חייב התינוק הגדל להתנתק מאימו? למרוד בה? לברוח ממנה למדבר כדי למצוא את קולו שלו?

ד"ראשכנזי דיבר על הקולות המושתקים בספרות העברית שגם היא הייתה צריכה את יציאת מצרים משל עצמה: החל מהספרות של קום המדינה בה היה שקט מיתי ושתיקה קולקטיבית והרואית, עבור לשלב הבא בו הגיעה הספרות הישראלית שבה מישהו חייב לשתוק כדי שאחר ידבר (כמו הערבי כרות הלשון והערבים במיכאל שלי), משם ל-1986 בה נפתחת הספרות העברית לקולות חדשים ולכאורה מגוונים וכלה בשנות ה-2000 בה יש כורח במגוון קולות, אבל לא בטוח שיש מספיק אנשים שרוצים בכלל לשמוע.

בתוכנית השלישית תתארח בין השאר ד"ר ליטל הלמן שתספר על פרשה שטלטלה את עולם זכויות היוצרים האמריקאי: לספרה הפופולרי של מרגרט מיטשל, "חלף עם הרוח", שהוא אחד הספרים הנמכרים ביותר בארצות הברית עד היום ביקשה, יוצרת אפרו אמריקאית לכתוב גרסה מנקודת המבט של שפחה שחורה (ולא- אפרו אמריקאית).

כיצד נראים בעיניה רט באטלר וסקרלט או'הרה. היורשים סרבו לאשר זאת ובתי המשפט התקשו להחליט האם זה ראוי. ומכאן – האם זכויות יוצרים דרושות כדי שנוכל לשמוע קולות שונים או שמא גם הם עלולים לבלום קולות אחרים ואיך עושים את האיזון?

באותה תכנית יתארח גם הצייר יונתן הירשפלד שינסה לענות על השאלה: איך מציירים שתיקה או שקט והאם זה נכון שהאמנות החזותית מתחילה היכן שהמילים מסתיימות ולמה?

הפופולריים