הניסיון של מדינות המערב לפגוע בבטן הרכה של פוטין, ואולי לערער את יציבות משטרו על ידי הרדיפה של עשירי רוסיה המקורבים אליו, העלה לכותרות את שמו של רומן אברמוביץ' - מיליארדר, יהודי, בעל אזרחות ישראלית והבעלים של קבוצת הכדורגל האנגלית המצליחה צ'לסי. יואב זהבי מארח את בן יניב ואת מגיש ההסכת "שער", אורי לוי, על דמותו של אברמוביץ' ועל ההיבטים השונים וההשלכות של הסנקציות עליו ועל דומיו.
האזינו להסכת עוד יום
אורי לוי פותח ומספר איך רומן אברמוביץ' הגיע מלהיות טירון בצבא ברית המועצות למעמד של אוליגרך, ועוד מהעשירים והחזקים ביותר ברוסיה לאחר התפרקות הגוש הקומוניסטי. אברמוביץ' עשה את מרבית מהלכיו בזמן התפרקות ברית המועצות והפרטתה. "הוא התחיל כסוג של סוחר - באותן שנים היה שוק שחור ברוסיה. בשנות ה-80 הוא היה טירון בצבא ולצד זאת היה לו עסק ייבוא של מוצרים מערביים", הוא מספר. מה שבאמת ציין את התחלת של הצלחתו היה רכישת חברות אבטחה וחברות צמיגים. "כך הכיר אנשים יותר 'רציניים' והתחיל לטפס בתוך עולם האוליגרכים", מסביר לוי.
"הוא הצליח להתחבר לאוליגרך חזק מאוד בתקופה ההיא - בוריס סרזובסקי, ויחד הם הקימו את חברת 'סיב נפט'. לאברמוביץ' למעשה הייתה תעודת מייבא ומייצא בזכות עסקיו הקודמים - ואלה היו היחידים שיכלו לקחת אחריות על חברות נפט ודלק בתקופת שלטונו של ילצין", ממשיך לוי לספר על האוליגרך היהודי-רוסי.
וכשילצין איבד מכוחו ופוטין תפס את השלטון הוא בחר לעמוד לצידו - וזה העמיד בפניו את ההזדמנויות שהפכו אותו לאחד מהאנשים העשירים ביותר בעולם. בסוף שנות ה-90 רומן הגיע לבריטניה וקנה מועדון כדורגל - שהיה מוכר, לא מאוד מפואר אבל ברמה די גבוהה. אברמוביץ' בכלל לא אהב כדורגל - כשהיה בבריטניה לקחו אותו לראות משחק של מנצ'סטר וזה הדליק אותו. יותר מכך, הוא הבין שזה יהיה כרטיס הכניסה שלו ללב ליבה של אנגליה ושל העולם המערבי.
אברמוביץ' קנה את צ'לסי במיליון פאונד ולקח את חוב של עשרות מיליוני פאונדים על עצמו. זה היה אירוע קאנוני בכדורגל העולמי - כי פתאום נכנס שחקן שאין לו בעיה של קיימות, הוא לא תלוי בכמה כרטיסים הוא מכר למשחק. יש לו כיסים עמוקים.
ומה בעצם זיכה את אברמוביץ בתואר אוליגרך? כתבנו בן יניב מסביר: אוליגרכים הם אנשי עסקים שעם התפרקות ברית המועצות לקחו לידיהם חברות שהיו בידי השלטון הקומוניסטי - בעיקר בתחומי הנפט והגז. ב-1991 השלטון החדש של ילצין לא רצה שההמון ישתלט על כל החלקים החשובים, אסטרטגיים וקריטיים לכלכלה הרוסית - הוא רצה לכוון את זה.
רכב מלווה במאבטחים יוצא מהאחוזה של רומן אברמוביץ' בהרצליה, המטוס של האוליגרך אמור להמריא למוסקווה | תיעוד@ItayBlumental @YoavBorowitz pic.twitter.com/xNJuIRfko5
— כאן חדשות (@kann_news) March 14, 2022
אז הם מחלקים לכל הציבור שוברים לקניית מניות לכל החברות האלה. היה עוני מאוד גדול. האזרחים הרוסים היו צריכים כסף ורובם לא הבינו את השיטה הזאת של המניות - אז הם מכרו את השוברים לאותם אנשים שהפכו לימים לאוליגרכים, ולמעשה לאנשים החשובים ביותר ברוסיה. כיום, הם מחזיקים ב-50%-70% מההון ברוסיה. וזה מגיע כמובן גם עם כוח פוליטי.
ילצין הוא בובה בידי אותם אוליגרכים - בין 20-10 איש. אברמוביץ' אפילו, ב-1995, כשהוא קונה את חברת הנפט הגדולה ביותר של רוסיה הוא נחקר בגין הונאה של הממשלה הרוסית וב-1998 ילצין מתערב ומונע הגשת כתב אישום נגדו.
בסוף שנות ה-90 ילצין מביא את ולדימיר פוטין כיורש שלו. פוטין הגיע מהביון הסובייטי ומחליט להכניס יחד איתו למוקדי ההשפעה את החברים שלו - אז הוא מציב אותם בראש חברות גדולות. פוטין בעצם אומר להם - אני הולך לשלוט בכם, לא אתם בי. יש גם מי ששילמו על כך שלא ענו לכללים האלה - ונכנסו למאסרים.
לפני שלושה שבועות רוסיה פלשה לאוקראינה ושינתה את חייהם של האוליגרכים הרוסים מן הקצה אל הקצה - כשבמערב מסמנים אנשים רוסים ספציפיים ומטילים עליהם עיצומים, כי הם חושבים שאולי האנשים האלה יילחצו ויגידו לפוטין להפסיק את המלחמה הזאת.
עסקיו של אברמוביץ' מושפעים מכך באופן ישיר. במערב רואים בו ובדומים לו, אבל בעיקר בו כי הוא הדמות הכי מוכרת בציבור הכללי, כמי שיש להם את הסיכוי הכי גדול להשפיע על הנשיא הרוסי. מדינות המערב והאיחוד האירופי מקפיאים את נכסיו ואפילו מנסים להגיע ליאכטות שלו. וגם - הסנקציות הובילו לזה שכל הנכסים שלו באנגליה מוקפאים - בהם צ'לסי, אלופת אירופה. עכשיו, מועדון הכדורגל המפואר לא יכול להשתתף בשום פעילות כלכלית כל עוד הוא בבעלותו.