גם העין והאוזן המחוספסים שלנו לא מורגלים במשפטים בוטים כמו אלה שניסחה מועצת הנגידים של יהודי בריטניה (Boards of Deputies of British Jews). שעות לאחר שנחת שלשום בלונדון, את פניו של יו"ר מפלגת הציונות הדתית, ח"כ בצלאל סמוטריץ', קידם ציוץ בעברית בחשבון הרשמי של המועצה, ארגון גג ייצוגי של יהודי בריטניה: "אנו דוחים את דעותיו המתועבות ואת האידיאולוגיה אשר מעוררת שנאה של בצלאל סמוטריץ' וקוראים לכל חברי הקהילה היהודית הבריטית להראות לו את הדלת. תחזור למטוס בצלאל, ותהיה לדיראון עולם. אתה לא רצוי כאן".
אנו דוחים את דעותיו המתועבות ואת האידיאולוגיה אשר מעוררת שנאה של בצלאל סמוטריץ' וקוראים לכל חברי הקהילה היהודית הבריטית להראות לו את הדלת. תחזור למטוס בצלאל, ותהיה לדיראון עולם. אתה לא רצוי כאן.
— Board of Deputies of British Jews (@BoardofDeputies) February 9, 2022
הציוץ הרשמי בעברית (מעט עילגת), שנעדרים ממנו גם הנימוס וגם האנדרסטייטמנט הבריטיים – הוא כה חריג בנוף, שקשה להיזכר מתי לאחרונה קהילה יהודית ממוסדת קידמה כך פוליטיקאי יהודי אחר. הוא הזכיר ברוחו את החרם שהטילו ארגונים יהודיים על הרב מאיר כהנא בשנות ה-70 וה-80, הן בארה"ב והן לאחר עלייתו לישראל. החרם הזה היה קו עלילה מרכזי בחייו הפוליטיים של כהנא, אבל לא של סמוטריץ', שציפה לחיבוק והתאכזב.
סמוטריץ' אינו כהנא. דעותיו אינן קיצוניות כשלו (על אף שהוא חבר ליורשי כהנא ממפלגת עוצמה יהודית, דבר שלא נעלם מיהודי בריטניה), והפופולריות שלו כאן גדולה לאין שיעור מזו שהייתה אי פעם לכהנא בחייו. במובן הזה, הציוץ של מועצת הנגידים מעיד על ניתוק מהנעשה בישראל.
אבל לניתוק הזה יש עוד צד - הצד של סמוטריץ' ותומכיו. ראשית, בשגיאה שניתן לקרוא לה מודיעינית: סמוטריץ' עלה על המטוס מתוך מחשבה שהציבור הדתי של אנגליה הוא הציבור הדתי של ישראל. הוא גילה שלא. בשונה מכהנא בשעתו, או מנחם בגין, שגם הוא הוחרם בתחילת שנות ה-70' על ידי אותו ארגון בריטי, סמוטריץ' ציפה לחיבוק חם מקיר לקיר של יהודי בריטניה, או לפחות של הציבור הדתי. הוא רואה עצמו חלק מהקונצנזוס בקהילה האורתודוקסית, וכך חשב שיתקבל.
תכף נחזור לסטירה שקיבל ממועצת הנגידים, אבל הייתה סטירה מצלצלת יותר. תנועת בני עקיבא בבריטניה פרסמה אתמול הודעה רשמית בעקבות מפגשם עם סמוטריץ' יום קודם לכן של שניים מחבריה, העובדים בשלוחה הבריטית של התנועה העולמית. התנועה הבהירה כי הפגישה נעשתה ללא ידיעתה ושלא על דעתה, וכי היא נשארת א-פוליטית, "מחויבת לחינוך חברינו למען סובלנות והבנה, בהתאם לערכי הציונות הדתית ו'תורה ועבודה'".
ההודעה הזו, כמו גם הודעה רשמית שפרסמה ביום רביעי הפדרציה הציונית בבריטניה, נוסחה באופן ביקורתי נגד סמוטריץ' ועדיין מכבד, מותיר מקום לדיאלוג עימו. אבל במובנים רבים היא היתה כואבת יותר. ראש מפלגה הנקראת "הציונות הדתית", סופג ביקורת בשם ערכי הציונות הדתית, וזו מגיעה גם מהמותג הציוני דתי החזק ביותר – בני עקיבא.
בכירי הקהילה היהודית בבריטניה נגד סמוטריץ' | ח"כ בצלאל סמוטריץ' ל-@mayarachlin: הציוץ לא מנוסח בסגנון בריטי קלאסי, יותר היה נראה שמישהו במדינת ישראל, בסגנון צברי חצוף, בחש בהודעה הזו. נחמן שי ניצל את זה כדי לעשות סיבוב פוליטי קטן, תוך שהוא מחרב את יחסי ישראל והתפוצות#ערבערב pic.twitter.com/w5o5SmJTpf
— כאן חדשות (@kann_news) February 10, 2022
ההודעה של בני עקיבא המחישה עד כמה גדול הפער בין הדימוי הישראלי של ציבור דתי, מודרני וציוני, לבין הקהילה האורתודוקסית הקונקרטית של בריטניה, שאגב מיוצגת גם במועצת הנגידים. סמוטריץ' הוא שחקן מרכזי לגיטימי בפוליטיקה הישראלית, שר לשעבר ויו"ר מפלגה, אבל התערותו בציבוריות הישראלית, ובעיקר בקרב צעירים בני המגזר הדתי והחרדי, אין פירושה שכל נפש יהודי הומיה כלפיו. יש יהודים שעבורם הוא ועמדותיו קשים לעיכול. אפשר להתווכח עם זה, אבל אי אפשר להכחיש את קיומו של פער - והפער הזה הוא אידיאולוגי.
המסע של סמוטריץ' באירופה לא נועד להיות אירוע דיפלומטי, ששר החוץ יאיר לפיד מתערב בו בעקיצה כלפיו במסיבת עיתונאים רשמית, אלא אירוע פנים-מגזרי. סמוטריץ' טס לאנגליה וצרפת מיוזמתו, עם מטרה אחת: לגייס תמיכה מבחוץ למאבקו הפוליטי המקומי במתן כהנא, השר לשירותי דת, וברפורמות שלו בענייני דת ומדינה. הוא סבור שהרפורמה בגיור והחלשת הרבנות הראשית יזיקו גם ליהודים בחו"ל (לגיטימי) והיה משוכנע כי מה שנדמה כציבור "דתי לאומי" יחבק אותו מקיר לקיר.
יהודי בריטניה, אני אוהב אתכם, את כולכם.
— בצלאל סמוטריץ' (@bezalelsm) February 9, 2022
האם רפורמת הגיור של מתן כהנא נמצאת בראש סדר היום של יהודי בריטניה? ייתכן שיש מי שמודאגים מרפורמת הגיור, אבל בעלעול בכותרות העיתונים היהודיים בממלכה, זו דאגה קטנה מאוד, אם בכלל. יהודי בריטניה מודאגים מדוח שפורסם השבוע ומצביע על שיא חמור במתקפות אנטישמיות נגד יהודי הממלכה, אבל את הישראלים זה פחות מעניין. גם בכל הקשור לעולם הדתי, סמוטריץ' יופתע לגלות שהאורתודוקסיה הבריטית היא לא האורתודוקסיה שלו. זוהי קהילה שבה הרב הראשי הוציא לפני כמה שנים מדריך להכלת להט"בים בקהילה הדתית. בעמוד השער של השבועון "ג'ואיש כרוניקל" פורסמה בשבוע שעבר ידיעה על הקהילה האורתודוקסית הראשונה בממלכה שהעמידה בראשה אישה.
אנחנו, הישראלים, מתעניינים לרוב ביהודים מחו"ל דרך פריזמה צרה. הם איתנו? נגדנו? BDS או עלייה לארץ? האם הם יותר סמוטריץ' או יותר נחמן שי? הציוץ נגד סמוטריץ' הוא באמת בוטה וחריג, אבל גם ההלם הישראלי מעיד על ניתוק מהיהודים בשטח, להבדיל מהדימוי של "יהודי התפוצות" שאמורים להתרגש מבואו של פוליטיקאי ישראלי באשר הוא. מי שמעוניין בתמיכתם של יהודי בריטניה יכול גם להתעניין בשאלה השולית מי הם, מה הזהות שלהם ומה הם רוצים.
חזרה להודעת מועצת הנגידים. סמוטריץ' טען להגנתו ש"גורמים פרוגרסיביים השתלטו" על הארגונים היהודיים. זו טענה לא רצינית, בעיקר משום שלשיטת רבים בעולם היהודי המילה "פרוגרסיבי" אינה כינוי גנאי. אדרבה. גם הציוץ לא מייצג את כלל יהודי בריטניה, סביר שהוא לא, אלא משהו אותנטי - סט ערכים שיש לו הקשרים מסוימים בעבר ובהווה של יהדות בריטניה, ושהוא נמצא בעימות מוצהר, למשל עם סמוטריץ' וערכיו.
האזינו לריאיון עם ח"כ בצלאל סמוטריץ' בכאן רשת ב
לא חייבים להימלט למחוזות הקונספירציה, ונדמה לי שסמוטריץ' עצמו - פוליטיקאי ואידיאולוג של כל האמת בפרצוף - יכול לשאת עימות אידיאולוגי. תרבות "הביטול" מאוסה, אבל אי אפשר לגנות אותה רק כשהיא מגיעה מצד אחד.
סמוטריץ' הגיע בינתיים לצרפת, ושם גם יעשה את השבת לפני שובו לישראל. אפשר רק לנחש שביקורו המוזר בשתי הקהילות היהודיות הגדולות באירופה יסתיים שם באקורדים נוחים יותר מבחינתו.