שש שנים שימש ד"ר אביחי מנדלבליט בתפקיד היועץ המשפטי לממשלה, ומחר (שני) הוא מסיים את תפקידו. מכל התיקים שטיפל בהם, ומכל הדרמות שהיו בזמן כהונתו, ירחף ערב אחד – בו החליט להגיש כתב אישום נגד ראש ממשלת ישראל לשעבר בנימין נתניהו. כל מה שקדם לכך, כולל ההפגנות נגדו בכיכר גורן וכל מה שהיה אחר כך, ההפגנות מימין, היו בסוף בצל התיק שבו הואשם נתניהו.
אחרי פרסום ההחלטה, פרסם מנדלבליט את תגובתו והדגיש: "זה יום קשה ועצוב. יום שהיועץ מודיע על כתב אישום, הוא יום קשה ועצוב מבחינת הציבור בישראל ומבחינתי באופן אישי. קיבלתי את ההחלטה בלב כבד, אבל גם בלב שלם. זה לא עניין של ימין או שמאל, לא עניין של פוליטיקה. זו חובה המוטלת עלינו, אנשי אכיפת החוק".
שר המשפטים גדעון סער נפרד ממנו בישיבת הממשלה האחרונה ואמר: "הוא כיהן תחת מתקפה גלויה, ארוכה, רצופה וחסרת מעצורים במשך כשנתיים, מתוך הממשלה עצמה. הניסיון המכוון והמגמתי לקעקע את כל מוסדות אכיפת החוק במדינה לא הסתיים. יש הבדל בין ביקורת לגיטימית לבין דה-לגיטימציה שיטתית וארסית, המבוססת על הפצת עלילות, כזבים ופייק ניוז. מול המתקפה המסוכנת הזאת, גילה היועץ המשפטי לממשלה יכולות עמידה, כושר ספיגה. ברגעים היסטוריים היה לך תפקיד מפתח בשמירה על המשטר הדמוקרטי בישראל וכאשר ישקע האבק - כך אתה תיזכר".
החקירות נפתחו נגד נתניהו פחות משנה אחרי שמנדלבליט נכנס לתפקידו. לאורך כל התקופה נתניהו היה קבוע עם עמדתו – "לא היה כלום כי אין כלום". מצידו מנדלבליט דאג להציג גישה שבה הפרקליטות לא מושפעת משיקולים זרים: "דרכנו אחת ומשפט הצדק. גם כשהרוחות סוערות ושמנסים להסיט אותנו, גם כשעמלים טענות כזב, נמשיך לצעוד בדרך הזאת ללא כחל וסרק".
מנדלבליט: "יש ניסיון לעשות דה-לגיטימציה לתובעת הראשית במשפט רה"מ. מאוד מדאיג לראות אותה עם מאבטחים". את הדברים אמר היועמ"ש בוועידה השנתית של קבוצת "בשבע"@almog_tamar (צילום: וועידת בשבע) pic.twitter.com/r4fpKjhxbf
— כאן חדשות (@kann_news) February 10, 2021
התיק שליווה אותו לאורך כמעט כל התפקיד, כמעט נסגר בעסקת טיעון רגע לפני סיום הקדנציה. זה לא קרה, אבל מנדלבליט, חובב הכדורגל, הבקיע שלושער: שלושה הסדרי טיעון עם נבחרי ציבור. יו"ר ש"ס אריה דרעי הורשע בעבירות מס והתפטר מהכנסת, ח"כ יעקב ליצמן יודה בהפרת אמונים בפרשת מלכה לייפר ותיק אחר שלו נסגר; וח"כ חיים כץ הורשע בעבירה מקלה. בזמנו, כזכור, נסגר הסדר גם שרה נתניהו, בפרשת המעונות.
הססנות ופחדנות או מלחמה בשחיתות - מה תהיה המורשת של היועמ"ש? | מרדכי גילת מסכם את כהונת מנדלבליט#שרוןואורי pic.twitter.com/INwQ1Lr6mj
— כאן חדשות (@kann_news) January 28, 2022
נתניהו לא היה איש הציבור היחיד שמנדלבליט קיבל החלטות בעניינו. פאינה קירשנבאום הואשמה בשנת 2017 ונכנסה לכלא ל-10 שנים אחרי שהורשעה. כתב אישום הוגש גם נגד חבר הכנסת דוד ביטן בשנה שעברה. עם זאת, ב-2017 הוא החליט לסגור את התיק נגד חבר הכנסת הרצוג מחוסר ראיות.
מי זוכר שבתחילת הדרך הביקורת שנשמעה על המינוי הייתה דווקא משום שמנדלבליט נחשב קרוב לנתניהו. שהיה בזמנו מזכיר הממשלה שלו. ראש ועדת האיתור, נשיא העליון בדימוס גרוניס, אף חשב שאין לבחור בו, כי נדרש צינון. היו גם כאלה שניסו לטעון, טענות שנדחו גם בבג"ץ, שאין מקום למנותו בשל חקירתו בפרשת הרפז.
ההתנהלות של מנדלבליט בפרשת הרפז בעייתית? שנת 2015 התקשרה, היא שואלת מה נזכרתם עכשיו#מהצד_השני עם @guyzo pic.twitter.com/0tZqot0Z07
— כאן חדשות (@kann_news) May 20, 2020
מנדלבליט פעל בעקביות לפי העקרון שתפקיד הייעוץ לסייע, ליישם ולהגן על להחלטות הדרג המדיני, למעט במקרים של חוסר סבירות קיצונית. אך גם בעניין הזה, נרשמו כמה התנגשויות. ההתנגשות הפומבית הראשונה היתה סביב חוק ההסדרה: מקרה יוצא דופן שבו היועמ"ש סירב לייצג את הממשלה. אח"כ היו עוד מקרים, כמו חוק המצלמות והחוק שניסה להפוך את היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה למינויים פוליטיים - אותו הגדיר מנדלבליט סכנה לדמוקרטיה.
לא חסרה למנדלבליט, אדם חרוץ, עבודה. הרבה פעמים עמל על שמירת הסף. אבל אם צריך להגדיר מה היוו את הכותרות, תרתי משמע, בכהונתו – היו עניין תפקיד היועץ ומערכת האכיפה, תיקי נתניהו, ואת השילוש הדרוש השלימה כמובן תקופת הקורונה ודרישותיה.
גם כאן, והימים כבר ימי תיקי נתניהו שלא מהסס לצאת נגד היועץ - מנדלבליט ספג לא מעט בממשלה. מי שעבר את כל התפקידים עד שהגיע להיות פרקליט צבאי ראשי ולאחר מכן מזכיר הממשלה, מצא את עצמו - תחת מתקפות. בשיאן - קבר אביו, מפקד האצ"ל ואיש בית"ר, חולל. מנדלבליט עצמו נזקק לאבטחה קבועה, תקדימית ליועץ משפטי.
לפני שש שנים בדיוק, זה מה שאמר: "היועץ המשפטי לממשלה איננו נתון למרותו של איש, זולת האינטרס הציבורי בקיום החוק והמשפט. יש להישמר מכל ניסיון להחליש את מעמדו. בתוך כך, חשוב לזכור כי שלטון החוק אין משמעו שלטונו של היועץ המשפטי". יש שטענו שכך היה, יש שטענו שממש ההפך אבל דבר אחד בטוח, מחר בחצות, ד"ר אביחי מנדלבליט יחוש הקלה.