"מה זה המצגות הארוכות האלו, יש יותר מדי נתונים. מה אנחנו פרופסורים לקורונה?", פנתה שרת הכלכלה אורנה ברביבאי לאנשי המקצוע בדיון קבינט הקורונה לפני שבוע. אם שרה בממשלה מבולבלת מההנחיות, התרחישים והעמדות של משרד הבריאות - מי אנחנו שנצליח לפענח.
יותר מחמישה שבועות מאז שפרץ הגל החמישי, בחסות זן האומיקרון, אווירת הכאוס מורגשת. זה גל אחר, שונה, כנראה פחות קטלני אבל הרבה יותר מדבק, ונראה שהקו הלא אחיד של משרד הבריאות לגבי ההתנהלות בו מטריפה את המערכת כולה.
איבוד השליטה: אין נתונים על מספרי המאושפזים מאומיקרון
במשרד הבריאות אין נתונים מדוייקים כמה אחוזים מהחולים שבמצב קשה נדבקו בזן האומיקרון או הדלתא, כך פורסם אתמול בחדשות הערב בכאן 11. בגלל בעיה לוגיסטית של כוח אדם ועומס על המעבדות, הצוותים פשוט לא מצליחים לרצף את כל המאושפזים בבתי החולים. התוצאה - למערכת הבריאות יש חוסר בנתונים, ונעשה שימוש רק בהערכות בנוגע למספר החולים.
הזן החדש של אומיקרון | עלייה במספר המאומתים בישראל בתת הווריאנט BA2. החשש - מדבק יותר מהאומיקרון המקורי. למשרד הבריאות עדיין אין נתון מדויק על שיעור התחלואה בהבחנה בין זנים ובבתי החולים לא מצליחים לרצף את כל חולי הקורונה#חדשותהערב @kettydor pic.twitter.com/SXaJuGIj0Z
— כאן חדשות (@kann_news) January 17, 2022
אבסורד הבדיקות: התורים הארוכים במתחמי האנטיגן
לאחר שינוי מתווה הבדיקות, בימים האחרונים נרשמו תורים ארוכים לבדיקות האנטיגן, בעוד שמתחמי ה-PCR, המיועדים רק לבני 60 ומעלה וחולים בסיכון, כמעט ריקים. הנה הסיטואציה האבסורדית - בתור לבדיקות המדוייקות יותר אין כמעט אנשים, ובבדיקות האנטיגן המדוייקות פחות משתרכים האנשים בתורים ארוכים. על כן ייעצו המומחים להרחיב את הבדיקות גם לצוותי הוראה ולבני משפחה של אוכלוסיות בסיכון.
> וזה בדיוק הזמן (לנסות) לעשות סדר: אלה הנחיות הקורונה המתעדכנות
שינוי מדיניות הבדיקות | התורים הארוכים לבדיקות האנטיגן נמשכים, אך מתחמי ה-PCR ריקים. קבינט המומחים הציע להרחיב את הבדיקות גם לצוותי ההוראה ולבני המשפחה של אוכלוסיות בסיכון#חדשותהערב @kettydor pic.twitter.com/9ZFh9MHNX9
— כאן חדשות (@kann_news) January 11, 2022
מהצד השני של תורי הענק נמצאים הבודקים - שגם הם צריכים להתמודד עם העומס הבלתי יתואר, נהגים עצבניים ובקשות מופרכות. תחנת הבדיקה המהירה של מד"א בעין יעל בירושלים, למשל, התברגה לצמרת התורים במדינה, עם זמן המתנה שהגיע עד לשלוש שעות. מה עובר שם על הבודקים? סולימאן מסוודה הגיע לבדוק.
פרופ' אש ושאשא ביטון ראש בראש - והילדים אבודים
בריאיון לאריה גולן בכאן רשת ב בתחילת החודש, דיברה שרת החינוך יפעת שאשא ביטון על האתגרים שמשרד הבריאות מציב, לדבריה, למשרד החינוך. היא סיפרה שבמשרד הבריאות אמרו כי בדיקות קורונה לא מתאפשרות משפטית בבתי הספר.
הריאיון עם שרת החינוך שאשא ביטון בכאן רשת ב
"דרשנו שימצאו פתרונות ולא משנה איך", אמרה שאשא ביטון והתלוננה על הבלבול במערכת החינוך: "לצערי במתווה הקיים המתייחס לצבעי יישוב ושאושר לפני חודש - נוצר הרבה בלבול בשטח. אני רוצה דברים פשוטים וברורים. המשמעות שמה שחל בקהילה יחול גם בבית הספר. ראש הממשלה נותן גיבוי מלא לביטול הרמזור במערכת החינוך ולהכניס את הבדיקות. משרד הבריאות צריך לזכור שמעבר לקורונה יש אתגרים נוספים למערכת החינוך. יש ילדים שהגיעו אחרי שנתיים מורכבות, מפורקים".
ההתנגחות הזאת בין המשרדים המשיכה. בכינוס קבינט הקורונה לפני שבוע, ביקשה שרת החינוך להפעיל מחדש את מתווה "הכיתה הירוקה" וטענה: "כל המומחים בעד השארת מערכת החינוך פתוחה". מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' אש השיב לה: "הכיתה הירוקה הובילה להרבה יותר הדבקות". בנט ביקש מהשניים לנסות ולגבש מתווה בנושא - עדכון בנושא לא יצא עד עכשיו.
בימים של הנחיות שמשתנות בכל רגע וחשש אמיתי להידבק, יש כאלו שכבר מעדיפים סגר. אך מבט על שנת 2020, שנת הסגרים, מציג גם עלייה בניסיונות האובדניים של בני נוער ובמקרים של פגיעה במשפחה. הדבר לא מותיר מקום לספק – לילדים ולנוער עדיף בחוץ | הטור של @geula_even #השבועעםגאולה pic.twitter.com/klvNpemoGN
— כאן חדשות (@kann_news) January 14, 2022
"טירוף הבידודים": הויכוח על ההתמודדות עם הגל החמישי
בעקבות הלחץ הציבורי ולמרות ביקורת מגורמים במשרד הבריאות, הממשלה קיצרה את ימי הבידוד לחמישה ימים בלבד - החלטה שתיכנס לתוקף ממחר.
בעקבות הלחץ הציבורי ולמרות ביקורת מגורמים במשרד הבריאות: הממשלה קיצרה את ימי הבידוד לחמישה ימים בלבד | @gilicohen10 עם פרטי המתווה החדש#חדשותהערב pic.twitter.com/yZYBQF3Uez
— כאן חדשות (@kann_news) January 17, 2022
להכרזה הזו קדמו וויכוחים, כמו זה של משרד הבריאות עם פרופסור עידית מטות, שמתחה ביקורת על מדיניות הממשלה וקראה בדף הרשמי של ביה"ח איכילוב "לבחון מחדש את טירוף הבידודים". עוד כתבה: "מקבלי ההחלטות באירוע הזה (הקורונה), זו החרדה ותחושת הפחד. כבר חודש אנחנו רואים ומבינים שהאומיקרון מדבק מאוד, אך בעל יכולת לנזק מזערית".
במשרד הבריאות תקפו את חברת מטה הקורונה באיכילוב: "הצעתה של פרופ' מטות שלא לאמת חלק נרחב מהנדבקים ובכך לאפשר התפשטות מהירה ונרחבת יותר של המחלה, אינה מקובלת על משרד הבריאות. המדיניות שמציעה פרופ׳ מטות עלולה להביא לפגיעה קשה בקבוצות שבסיכון, לעלייה במספר החולים הקשים ולתמותה. לצערנו, התנהלותה של פרופ׳ מטות, והשפה שבה בחרה להביע את הביקורת שלה, מעלים חשש שתאוות פרסום גוברת לעיתים על אחריות".
אז מה יהיה עם כל הכאוס הזה?
הבלגן בא בגלים, ממש כמו גלי הקורונה. מוקדם לדעת מתי נעבור את שיא הגל החמישי בישראל, אבל אפשר לקוות שהיום הזה קרוב - לפחות לפי החדשות הטובות שהגיעו מהמדינות מעבר לים. ארצות הברית, אוסטרליה, צרפת ואיטליה דיווחו לפני יומיים על צניחה בנתוני התחלואה והאשפוזים, באירלנד מתכננים להקל בהגבלות ובבריטניה אפילו שוקלים לבטל את חובת הבידוד.