7 השנים הרעות של נתניהו - הקרב האחרון לפני חתימה

7 השנים הרעות: נתניהו בקרב אחרון לפני חתימה
אחד מהחששות העיקריים במשרד המשפטים היה מתרגיל פוטצינאלי של נתניהו אם משיגים הסדר • גם אם ייגזר על רה"מ לשעבר קלון, הוא ירצה לחזור כמה שיותר מהר
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
תמונת סיכום כהונת שלטון נתניהו
צילום: תמונת סיכום כהונת שלטון נתניהו

את האמירות של "לא יהיה כלום" החליפה התקווה של נתניהו שלא יהיה קלון. ובצדק, מבחינתו. במצב האישומים הנוכחי, אין יותר מדי מרחב תמרון על סעיפי העבירה. מדובר במתמטיקה פשוטה: במסגרת הסדר הטיעון, שוחד בתיק 4,000 יכול להפוך להפרת אמונים, הפרת אמונים בתיק 2,000 - לסגירת התיק. את הפרת האמונים בתיק 1,000, יודע נתניהו היטב, אין סיכוי לשנות משמעותית. להפחית את הסכום של טובות ההנאה המופיע בכתב האישום? אולי. לצמצם מעט את הסעיפים? נניח. אולי אפילו סעיף יצירתי, כמו שהיה במקרה ההסדר עם רעייתו בתיק המתנות - אבל התיק הזה לא ייסגר.

אבל הקלון, זה שיגיע במידה שנתניהו יודה ויורשע בהפרת אמונים, יביא את נתניהו - שגם מתנגדיו לא יוכלו להתכחש ליכולותיו הפוליטיות והמדיניות - לסף גיל 80 כשעד אז הוא מורחק מהציבוריות הישראלית. ומכאן המטרה הבלתי מוצהרת: גם אם ייגזר עליו ללכת הביתה עם קלון, הוא רוצה להרגיש בלי ולחזור כמה שיותר מהר. רק שזה לא באמת עובד ככה, לפחות לא מבחינת החוק היבש או מבחינת התקדימים.

קלון שווה שבע שנות הרחקה מהחיים הפוליטים, בלי אבל ובלי חבל. נתניהו ניסה למצוא את ה-"אבל" בהסכם, לכך שיהיה אולי קלון בפועל אבל לא בכותרת. במילים אחרות: הסכמה על פרישה מהחיים ציבוריים למספר שנים, פחות מהשבע שיהיו רעות מבחינתו, מה גם שקלון שולל חלק מהזכויות המגיעות לו כעת.

כיצד לחמוק מקלון? התרגיל הפוטנציאלי של נתניהו

מבחינת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, לפחות כרגע, אין על מה לדבר. זה או קלון או כלום, קלון או אין המשך מגעים וירידה לפרטים. על כך הוא גם הצהיר מול הסנגור וגם בשיחות סגורות במשרד המשפטים. כך גם בשיחות עם נשיא העליון והיועמ"ש לשעבר, אהרן ברק, שנתניהו גייס לקידום ההסדר. גם הוא סמך ידו על הסדר שמתנוסס עליו קלון. מקביל, אחד מהחששות העיקריים במשרד המשפטים הוא מתרגיל פוטצינאלי של נתניהו במידה ומשיגים הסדר, כפי שפורסם ביום שישי ב"השבוע עם גאולה" בכאן 11.

במסגרת ההסדר, התביעה מצהירה שתבקש להטיל על נתניהו קלון. אלא שנתניהו מתפטר מהכנסת יומיים לפני הדיון, ואומר לביהמ"ש - כעת, כשאיני עוד איש ציבור כי התפטרתי, בית המשפט אינו יכול לדון בכלל בשאלה אם יש קלון או אין. יותר מכך, אם במסגרת ההסדר יוסכם על עד שלושה חודשי מאסר שירוצה בדרך של עבודות שירות - אז בבחירות עתידיות, יו"ר ועדת הבחירות חסר סמכות לקבוע אם יש קלון או לא.

חשוב לשוב ולהדגיש, הסיכויים שתרגיל כזה יקרה, ויותר מכך – שיצליח – נמוכים ביותר, אם לא אפסיים. אם נתניהו יעשה זאת, התביעה תמשוך את ההסדר ואת כתב האישום המתוקן. נכון שהמדינה צריכה, לפי הפסיקה, נסיבות יוצאות דופן כדי לחזור בה מהסדר, אבל אין ספק שהפרה כזאת מצד נאשם נכנסת לקטגוריה של הצדקה לעשות זאת. בתרחיש כזה, נתניהו עלול למצוא את עצמו מחוץ לכנסת. ועדיין, האפשרות קיימת על הנייר ועם מחיר יקר שתשלם גם התביעה. ואם בסיכויים נמוכים עסקינן, נתניהו יודע היטב שהסיכוי שבית המשפט לא יפסוק שיש קלון בעבירות שבמתווה ההסדר – גם כמעט ולא קיים.

יהיה הסדר טיעון או לא יהיה? ההכרעה - בקרוב

אז מה יהיה? נכון לשעה זו - יחתם הסדר טיעון או לא יחתם, דבר אחד בטוח - ההכרעה צריכה להיות בקרוב, אפילו קרוב מאוד, אם רוצים להספיק זאת בימי כהונתו של מנלדבליט, שבאים אל סופם בסוף החודש. זה לא שאי אפשר להגיע להסדר עם היועץ או היועצת הבאה, פשוט כבר מדובר על הימור שונה לחלוטין. את מנלדבליט יחליף, בתור התחלה וכממלא מקום, פרקליט המדינה עמית איסמן. כממלא מקום קשה להאמין שיקבל החלטה כה משמעותית, ויחכה לבא או לבאה בתור.

אם באמת תהיה זאת עורכת הדין גלי מיארה, ששר המשפטים מקדם בעוצמה, הרי שעם כל נסיונה והשבחים הרבים המורעפים עליה, היא לא מגיעה מהתחום הפלילי, ויידרש לה זמן כדי ללמוד את התיק. אם יהיה זה עורך הדין רז נזרי, הסיכוי של הסדר לצאת לפועל תוך זמן קצר גדלים, שכן המתווה הנוכחי למעשה משקף את עמדתו של נזרי, המשנה ליועמ"ש מתחילת הדרך: הפרת אמונים באלף ו-4,000 פלוס קלון על מלא, כזה של שבע שנים. אבל היועץ או היועצת הבאים יגיעו כבר אחרי שישמעו עדים מרכזיים נוספים בתיק, ובכלל, עם כל ההתפתחויות, מי יודע עוד מה יכול לקרות.

הפופולריים