ניסיתם לקנות בזמן האחרון מכונית? אולי רציתן סוני פלייסטיישן 5 או כרטיס מסך למחשב? כנראה שנתקלתם במגרשים ומדפים כמעט ריקים. מה הסיבה לכך? מחסור עולמי במוליכים למחצה, הידועים גם בשמם היותר נפוץ: שבבים.
שבב זה מעגל חשמלי שפועל בעזרת מה שנקרא טרנזיסטורים. טרנזיסטור זה הרכיב האלקטרוני הכי בסיסי לתעשיית האלקטרוניקה, כמו מעין מתג שמפעיל ומכבה את המעגלים החשמלים. אבל במונחים יותר פשוטים: השבבים זה המחשב. את לוחצת על העכבר, או מחליקה על המסך, והתוכנה שבטלפון או במחשב שלך מתרגמת את זה לשרשרת פקודות למעגלים החשמליים שעל השבבים. ובסוף השרשרת הזאת מייצרת את הפעולות שאת רואה על המסך.
אי המטמון | האזינו להסכת "חיות כיס"
למה בעצם חסרים שבבים?
מדובר באפקט דומינו שהתחיל בגל הראשון של הקורונה ב-2020. הימים היו ימים של סגר, הכבישים היו ריקים ובתעשיית הרכב העריכו שאנשים לא ייקנו מכוניות כמו שהם קנו שנה לפני כן. אז אחת ההחלטות שהם קיבלו זה להפחית את כמות השבבים שהם מזמינים למכוניות, וחשוב לזכור שזו הזמנה שעושים כמה חודשים מראש לפחות. אך התברר שההערכה שלהם הייתה קצת מוגזמת: כבר במחצית השנייה של 2020 המכוניות חזרו לכבישים.
שי וולפלינג, סמנכ"ל טכנולוגיות בחברת נובה, המייצרת מכשירי מדידה לתהליך ייצור השבבים, הסביר בריאיון לחיות כיס כי בזמן הזה יכולת הייצור של יצרניות השבבים כבר התמלאה בהזמנות אחרות - לטלפונים, מחשבים ועוד מכשירים אחרים.
תעשיית המוליכים למחצה: הביצים בסל של טייוואן
כשמדברים על תעשיית השבבים, ההתייחסות העיקרית היא לחברה בשם TSMC, Taiwanese Semiconductor Manufacturing Company, החברה הטייוואנית לייצור מוליכים למחצה. החברה הזאת שולטת ביותר מ-50 אחוז משוק השבבים העולמי ומייצרת יותר מ-90 אחוז מהשבבים הכי מתקדמים, מהטכנולוגיה המובילה.
אז בעצם רוב הביצים נמצאות בסל אחד. ולסל קוראים טייוואן. לכן מה שמשפיע על טייוואן, מקורונה דרך אקלים ועד לסכסוכים גיאו-פוליטיים, בהכרח משפיע גם על השבבים.
טייוואן מתמודדת בשנתיים האחרונות עם הבצורת הכי קשה שחוותה מזה יותר מחמישים שנה. תהליך ייצור השבבים דורש הרבה מים - והמחסור במשאב הזה הוא אחד מהגורמים שמשפיעים על המחסור בשבבים שאנחנו רואים כיום.
האיום הסיני ייגמר במלחמה עם שכנתה?
גדול מאיום האקלים הוא האיום הסיני. האי טייוואן, מדרום מזרח לסין, היה שייך בעבר לטריטוריה של סין היבשתית. לאחר שמלחמת האזרחים הסינית, בין המפלגה הלאומנית השולטת למפלגה הקומניסטית, נגמרה בניצחון קומוניסטי, הלאומנים ברחו לאי טייוואן והתמקמו בו. לאחר ששאיפותיהם לכבוש מחדש את סין היבשתית שככו, הם החלו לפתח את טייוואן כיישות עצמאית. אך טייוואן מעולם לא הכריזה על עצמאות כמדינה.
עם הזמן המתיחות בין סין וטייוואן נרגעה, אך ד"ר תמי גרוסוולד-עוזרי, מרצה בחוג ללימודי אסיה באוניברסיטה העברית בירושלים, אומרת לנו שבשנים האחרונות יש תזוזה לכיוון אסרטיבי יותר שמדגיש את היכולות החדשות של סין ומשדר את העוצמה הסינית. הדבר מתבטא, בין היתר, בכך שסין כמעט שילשה את התקציב הצבאי שלה בעשר השנים האחרונות והיא כעת מחזיקה בחיל הים הגדול ביותר בעולם.
אז מתי המחסור בשבבים ייגמר?
עם כל השרירים שסין עושה, היא תלויה בטייוואן לדבר אחד: שבבים. סין קונה 50% מכל השבבים בעולם, ואת רובם היא קונה מטייוואן. קרייג אדיסון, כתב טכנולוגיה בעיתון South China Morning Post, חושב שהתלות הזו גם תמנע מסין לפלוש לטייוואן כיוון שכל פלישה או מצור על טייוואן יגרום לזעזוע לשרשרת האספקה ומכאן גם זעזוע לסין.
אז לשאלה החשובה: מתי יגמר המחסור בשבבים? הדעות חלוקות, אך רוב המומחים נוטים לכך שב-2022 זה לא ייגמר, וישנם יותר סיכויים שזה ייגמר בתחילת 2023. אבל כל זה, כפי שאנחנו יודעים, תלוי בין היתר גם בבצורת בטייוואן - והאם תתקבל ההחלטה בסין שהגיע הזמן לתקוף.