אור בקצה המנהרה: תפיסת המחבלים בחיים מנעה התלקחות גדולה

אור בקצה המנהרה: ההתלקחות הגדולה שכנראה נמנעה
עדיין מוקדם לדעת מה יהיה אפקט המעצר של האסירים הנמלטים • הם כבר הפכו למיתוס ברחוב הפלסטיני, וברשות נושמים לרווחה אחרי שנמנע מהם החשש הגדול – האפשרות שיצטרכו להסגיר את השניים לישראל
מחבר גל ברגר מחבר גל ברגר
Getting your Trinity Audio player ready...
מעצר שני האסירים האחרונים שנמלטו מכלא גלבוע 19.09.21
צילום: -

מה שהחל בבריחת ששת האסירים הביטחוניים מכלא גלבוע בערב ראש השנה לפני כשבועיים, הסתיים הלילה (ראשון) באקורד סיום מוצלח. עם לכידתם של שני המחבלים האחרונים שהסתובבו חופשי, אייהם כמאמג'י ומונאדל אנפיעאת. תפיסתם בג'נין נעשתה במינימום נזק. הם נשלפו מבית המסתור שבו שהו במהירות יחסית ובמקצועיות רבה הודות למודיעין מדויק ולכוחות בשטח, וללא נפגעים לכוחותינו.


מעצרם של אייהם כמאמג'י ומונאדל אנפיעאת

הפעילות לוותה בהפרת סדר מוגבלת מאוד שהסתיימה עם שלושה נפגעים בצד הפלסטיני, מבלי שכל ג'נין התעוררה ועמדה על הרגליים. נוסף לכל זה, שני המחבלים נתפסו בחיים, כמו גם שני הסייענים שהיו איתם, והיו חמושים. העובדה ששני המחבלים לא נהרגו בחילופי אש למשל, והסגירו עצמם ללא מאבק – מקטינה משמעותית את פוטנציאל ההתלקחות שהייתה עלולה לפרוץ בגדה, או מכיוון רצועת עזה, אילו היו נהרגים במהלך המעצר.

עדיין מוקדם לדעת מה יהיה, אם בכלל, האפקט של מעצרם הלילה בג'נין: פיגועי בודדים בגדה או רקטות מעזה. מה גם שברצועה היו שטענו בימים האחרונים כי חמאס מעכב הסלמה כדי ש"לא לגנוב את ההצגה" מסוגיית האסירים הנמלטים, ופוטנציאל התסיסה שחמאס קיווה שהמצוד אחריהם יצית בגדה. אף שהעיניים נשואות הבוקר לעזה, ניתן לומר כמעט בוודאות שמותם של שני האסירים הנמלטים הלילה מאש כוחות הביטחון – היה מצית אש גדולה. הדבר הזה נמנע וזה אור בקצה המנהרה. 

האור הזה – שנזקף לזכות שב"כ, ימ"מ וצה"ל, לצד המשטרה ומג"ב שתפסו את ארבעת המחבלים הנמלטים האחרים לפני שבוע בשטח ישראל, אינו יכול לעמעם את עומק המחדל הזועק לשמיים שנחשף בעצם הצלחתם לברוח מהאגף הביטחוני השמור בכלא גלבוע. השישה הפכו זה מכבר גיבורים ברחוב הפלסטיני ונכנסו לדפי ההיסטוריה של המאבק הפלסטיני בבתי הכלא ובכלל. מעצרם לא ישנה הרבה את הפיכתם למיתוס.

השישה הפכו לגיבורים ברחוב הפלסטיני. מעצרם לא ישנה הרבה את הפיכתם למיתוס

אחת השאלות שעדיין נשאלת היא מדוע הסתתרו שני המחבלים שנלכדו הלילה בבית הממוקם בשכונה המזרחית של ג'נין, במרחק ארבעה קילומטרים ממחנה הפליטים. אותו מחנה צפוף ועמוס חמושים לעייפה שהפציר בהם בשבוע האחרון לעשות הכול כדי להגיע אליו ולקבל מקלט בחסות חמושים מהג'יהאד האסלאמי ומהפת"ח.

אולי הם פשוט המתינו לשעת כושר, אולי ביקשו לצמצם את תנועותיהם לאחר שהגיעו לבית המסתור בג'נין או שחששו שהמודיעין הישראלי יעלה על עקבותיהם אם ינקטו בצעד הצפוי וינסו להיכנס למחנה. החשש בישראל שיצליחו להיכנס למחנה, או שאחד מהם, אייהם כמאמג'י, הנחשב לאחד האסירים המסוכנים שנמלטו מגלבוע, ינסה לעשות פיגוע במנוסתו – הוסר הלילה.

עוד חשש שהוסר הלילה הוא זה של הרשות הפלסטינית ששני הנמלטים האחרונים יסגירו עצמם לידיה. או אז הייתה הרשות הפלסטינית מוצאת עצמה במצוקה ובמבוכה גדולה: מן העבר האחד ישראל שהייתה דורשת את הסגרתם, ומן העבר השני הציבור הפלסטיני שלא היה משלים עם הסגרה שכזו. לא מן הנמנע שהרשות הפלסטינית עשתה הכול, כולל הכול, כדי שתרחיש כזה לא יתגלגל לפתחה.

הפופולריים