מערכת החינוך מקבלת תקציב גדול. יש שיאמרו, גדול מדי. זה התקציב הגדול מכל שאר התקציבים. יש שיאמרו, גדול מספיק, אבל לא מחולק נכון. במשרד האוצר מתלוננים על משרד גדול ומסורבל שלא התייעל הרבה ולא מציג הישגים המצדיקים את תוספות התקציב שקיבל בעשור האחרון. יש שיאמרו, צריך עוד (וגם לחלק נכון).
הפערים בהישגי תלמידים משמעותיים. הצרכים במדינה מרובת ילדים רק מתרבים. במסגרת משחקי התקציב שלנו, הגולשים והצופים מתבקשים להתייחס לתקציב נתון (התקציב האחרון של מדינת ישראל – 2019), ולהחליט האם ראוי להוסיף או להוריד בסעיפים מסוימים, על פי עמדתם. אתמול ראינו, שאת תקציב הביטחון יש יותר ישראלים שרוצים לקצץ מאשר כאלה שרוצים להגדיל. רמזנו, שתקציב הבריאות הוא זה שכנראה זוכה לתשומת לב מיוחדת השנה, מה שלא לגמרי מפתיע, בהתחשב בנסיבות.
האם יש לכם אמון בשרת החינוך שאשא ביטון? ומה עם שר האוצר ליברמן? בואו ודרגו אותם
מיהו יהודי? מיהי יהודיה? אנחנו ממשיכים לברר – אם עוד לא הצטרפתם, בואו והצטרפו
אבל היום נעיף מבט קצת על תקציב החינוך. הערת אזהרה, אנחנו בתחילת הדרך, מסתכלים על נתונים של בערך 500 משיבים ראשונים (יש מאז עוד הרבה, ואנחנו ממשיכים לאסוף), ומנסים לדוג קצת מגמות. מה בולט בתשובות על גובה תקציב החינוך? שני דברים עיקריים: האחד – בסך הכול, אין תביעה ברורה להעלות או להוריד אותו. רוב התשובות מסתובבות באזור התקציב הנוכחי, אחוז למעלה, אחוז למטה (יותר למטה מלמעלה). מכיוון שאנחנו מניחים שרוב הציבור לא בקיא בכל תת סעיף של תקציב החינוך, מה שמובע כאן זה בעיקר סנטימנט רווח: התקציב בערך נכון.
אבל יש בכל זאת חריג מעניין. אפשר לראות אותו כאשר בוחנים את הנתונים בחלוקה לקבוצות גיל. בכל קבוצות הגיל, מהצעירים ביותר (גילאי 15 עד 24) ועד המבוגרים ביותר (65 ויותר), הנטייה בממוצע היא קצת לקצץ בחינוך. כאמור – לא ממש לקצץ, רק הורדה סמלית, בעיקר כדי שיהיה מאיפה להוסיף בסעיפים אחרים של התקציב. אבל יש קבוצת גיל אחת שבמובהק מבקשת להעלות קצת את התקציב, לא להוריד אותו. ונדמה לנו שזו לא קבוצה מקרית. גילאי 35 עד 44 רוצים תוספת. גילאי 35 עד 44 הם גם הגילים שבהם יש לישראלים ילדים בבית הספר. כמובן, יש להם גם לפני, ויש להם גם אחרי, אבל זה העשור העיקרי שבו ישראלים שולחים ילדים לבית הספר.
גיל הלידה הראשונה בישראל נמצא בעלייה. כלומר, התינוק הראשון במשפחה נולד, בממוצע כמובן, כאשר האימא היא בסביבות גיל 28. זה אומר שהילד יגיע לבית הספר כאשר האימא בת 34. וכשתהיה בת 36 או 37, תגיע גם הילדה לבית ספר. וכשתהיה בת 40 יגיעו גם התאומים (ישראל היא שיאנית המדינות המפותחות בלידות למשפחה). אלה השנים, שבהן המודעות ההורית לצרכי מערכת החינוך, וההישענות ההורית על עבודת מערכת החינוך, נמצאות בשיאן. בהתאם – וכמובן, יכול להיות שזה רק מקרה, אבל בינתיים זה מה שהנתונים מראים – זו גם קבוצת הגיל שניכרת בה נטייה לרצות תוספת לתקציב החינוך. לא תוספת גדולה. ובכל זאת.
מסכימים שצריך להוסיף לתקציב החינוך? חושבים שצריך לקצץ אותו? גם אתם מוזמנים למשחקי התקציב של אתר המדד ומשחקי הכיס. זה הכסף שלכם שהמדינה מחלקת, אולי כדאי שנדע מה אתם חושבים שכדאי לעשות איתו.