חיסונים וסגר: המסרים הסותרים של הממשלה

חיסונים וסגר: המסרים הסותרים של הממשלה
הממשלה מהלכת אימים על הציבור במקום ליצור אופק, לחזק את אמון הציבור ולייצר תחושה של שליטה במצב. חוסר האסטרטגיה בא לידי ביטוי גם בחוסר הוודאות לגבי פתיחת שנת הלימודים. גם ככה מורכב, אז לא צריך הפתעות – הכינו את הציבור כבר עכשיו
מחבר תא"ל (מיל') רונן מנליס מחבר תא"ל (מיל') רונן מנליס
Getting your Trinity Audio player ready...
רה"מ
צילום: צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש90

לאחר כמה שבועות של הגל הרביעי של הקורונה (זן הדלתא) ניתן לומר כי נראה שממשלת ישראל החדשה וגורמי המקצוע הוותיקים שמלווים אותה, לא למדו דבר מאירועי הפרקים הקודמים – לא בלהחליט, לא בלהסביר ולא בלייצר שקיפות ואמון.

הפער הקיצוני באסטרטגיה לניהול המשבר שקיים מתחילתו, בא לידי ביטוי גם ברצף ההחלטות האחרונות. אם בתחילה היה נדמה כי הממשלה רוצה להוביל אסטרגיה חדשה ואמיצה של "חיים לצד הנגיף", הרי שבימים האחרונים ניכר כי קברניטיה בחרו באמרה הישנה שלמדו בצבא – אם התברברת חזור לנקודה האחרונה שבה ידעת איפה אתה. רק שהפעם בנקודה הזאת מחכה סגר, שברור לכל שיש לו גם השפעות שליליות רבות. הוא צעד קיצוני שבכירי הממשלה הנוכחית היו בין גדולי מתנגדיו בסיבוב הקודם.

חוסר האסטרטגיה לניהול המשבר הוביל השבוע ליצירת שני מאמצים שמתחרים האחד בשני – מצד אחד "לכו להתחסן" ומצד שני "האיום בסגר". התחסנתם או לא, בכל מקרה תיכף כולנו נהיה בסגר, ויתרה מכך, גם אם התחסנתם נכיל עליכם את כללי הבידוד של הלא מתחסנים. אלו שני מאמצים הפוכים שפוגעים פגיעה אנושה באמון הציבור בתהליכי קבלת ההחלטות.

ראש הממשלה תקף השבוע את הלא מתחסנים ואמר שהם ״מסתובבים עם מקלע ויורים נגיפי דלתא״. אם האסטרטגיה היא מקסום המתחסנים, הם צריכים לדעת כי מחכה להם צ'ופר, ואילו לאלו שהחליטו שלא להתחסן מחכה מקל. אם בסוף כולם מגיעים לאותה נקודה בניווט, אז חבל על הדרך.

חוסר האסטרטגיה בא לידי ביטוי גם באופן העיסוק בחזרה ללימודים הצפויה בקרוב. ממשלת ישראל מדברת בלפחות שני קולות שונים: האחד – בתי הספר יפתחו בכל מקרה, והשני – אסור לפתוח את הלימודים וחובה לדחות אותם לתחילת אוקטובר. לא משנה אם הסיבה היא מיעוט ימי לימוד או ריבוי נגיפי קורונה, ברור לכל שהשיח בשני קולות לא רק שלא יוצר אמון, אלא יוצר בלבול ותחושה של חוסר ניהול ושליטה במשבר.

ככל שיוחלט על מערכת החינוך מראש באופן משותף, והממשלה תדבר בקול אחד, כך ייטב וכך הציבור יבין כי מולו נמצאת מערכת אחראית שיודעת לתכנן מראש. התכנון מראש אינו מבטיח שלא יהיו טעויות, אבל אז הממשלה תצטרך להגיד - ״סליחה טעינו״, עוד משפט שנעדר מניהול המשבר ויכול להביא גם הוא לחידוש האמון עם הציבור.

ובסוף אחרי שכבר החלטנו, בחרנו וקבענו אולי גם נוודא שמישהו ידאג לעדכן את הציבור באופן שקול ואחראי, ולא דרך הדלפות ופרסומים ראשונים - על החיסונים, הסגר או דחיית הלימודים או על שלושתם. רק בריאות!

הפופולריים