חינוך רע | הזווית

חינוך רע | הזווית
הממשלה ממשיכה להבטיח לנו ששנת הלימודים תיפתח ב-1 בספטמבר, בזמן שמשרד הבריאות מתכנן כבר את הדחייה הראשונה השנה. עקב האכילס של ישראל בהתמודדות עם הקורונה מופיע שוב: החינוך. ונראה שגם הפעם זה ייגמר בילדים שתקועים מול הזום בבית
מחבר מערכת כאן חדשות מחבר מערכת כאן חדשות
Getting your Trinity Audio player ready...
לימודים, חינוך, תלמידים, כיתה, בית ספר, ילדים
צילום: צילום: אוליבייה פיטוסי ויונתן זינדל, פלאש 90

אנחנו פחות מחודש ל-1 בספטמבר, ולמרות ההבטחות החוזרות של הממשלה שהכול יהיה בסדר – אנחנו לא השתכנענו. אתמול פורסם בחדשות הערב שמשרד הבריאות מקדם תוכנית לדחיית שנת הלימודים בעקבות העלייה בתחלואה. המטרה: לדחות את פתיחת הלימודים לאחרי חודש ספטמבר ולהתחשבן אחר כך.

אחד מהנימוקים של תומכי היוזמה הוא שבכל חודש בספטמבר יהיו 11 ימי לימודים בלבד, בגלל החגים. שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון מיהרה להבהיר שהיוזמה הזו לא באה בחשבון. בלשכתה שלחו רמיזה לכיוונו של השר הורוביץ ומסרו: "כפי שסוכם עם שר הבריאות, שנת הלימודים תיפתח כסדרה". גם בהנהגת ההורים הארצית ובמרכז השלטון המקומי מיהרו להכריז – "ילדי ישראל לא יהיו שק החבטות של המדינה". 

בין אם היוזמה תתקבל או לא, נראה שגם הפעם פתיחת שנת הלימודים תעמוד בסימן שאלה עד לרגע האחרון, ותשאיר את ילדי ישראל, ההורים והמורים – במתח. שאשא-ביטון צריכה להתמודד עכשיו עם הביקורת שהיא הציבה לעצמה עוד מימיה בראשות ועדת הקורונה בליכוד ובאופוזיציה: לנהל את מערכת החינוך בלי להיבהל מהנתונים. 

בדיונים מול משרד הבריאות לקראת פתיחת השנה שרת החינוך הציבה קו ברור: לפתוח את הלימודים כסדרם ב-1 בספטמבר, ולנהל שגרת חיים לצד הקורונה. אפילו החזרה לקפסולות נפסלה מתוך הבנה שהתלמידים ממילא מתערבבים ונפגשים בשעות אחר הצהריים. אבל עכשיו, כשמספרי הנדבקים והחולים הקשים ממשיכים לעלות מדי יום, המלחמה על ה-1 בספטמבר הופכת לקשה הרבה יותר. 

אבל הבעיה היא גדולה יותר מפתיחת שנת הלימודים. החינוך הוא עקב האכילס של ישראל בהתמודדות עם הקורונה. בזמן שהצלחנו להבין איך מתפעלים את הזום, התרגלנו לנשום דרך מסכות (לפחות רובנו) ואפילו ניהלו מבצע חיסונים בלי יותר מדי תקלות – תלמידי ישראל נשארו בבית, ניסו להתרכז בשיעורים מרחוק, התגעגעו לחברים ובעיקר חיו בלי שגרה אמיתית. 

את התוצאות של שנה בבית רואים בכל המדדים – הלימודיים, החברתיים והנפשיים. וכשהנזק כל כך גדול יש שאלה אחת שחייבת להישאל: האם ממשלת ישראל באמת עושה הכול כדי למצוא פתרון אחר שישמור על דור העתיד שלה, או שנחזור שוב על אותן הטעויות? הינה מבחן שכדאי לנו מאוד לעבור. 

הפופולריים