"האם יהדות היא עניין של אמונה (באלוהים הנכון) או של התנהגות (ביום כיפור) או של תורשה (הורים יהודים) או של הלכה עתיקה (אם יהודייה) או של שותפות בגורל היהודי (שירות בצה"ל) או של בלעדיות (לא בן דת אחרת) או של הגדרה עצמית (אני יהודי). אולי פעם הייתה ידיעה ברורה מיהו יהודי – לא עוד. אולי פעם היינו קבוצה הומוגנית – לא עוד. כל הגדרה משנה את מניין היהודים, כל הגדרה משרטטת מחדש את גבולות הקהילה...".
מתוך הספר ״היהודים, 7 שאלות נפוצות״, מאת שמואל רוזנר
מיהו יהודי? אנחנו שואלים, אתם מחליטים!
השאלה "מיהו יהודי" מלווה את היהודים בישראל ושאר שבטי העם היהודי כבר עשרות רבות של שנים. היא הציתה קרבות פוליטיים, חברתיים ומשפטיים, ולא מעט ויכוחים ועימותים. דוד בן גוריון ניסה לברר אותה בעזרת חמישים "חכמי ישראל", ולא לגמרי הצליח. העובדה היא שכיום, במקומות שונים ובקהילות שונות, מקבלים החלטות נפרדות ושונות ביחס לשאלה מיהו יהודי, ושאין כיום גוף, או ארגון, שמקובל על כולם ושבסמכותו להכריע מיהו יהודי.
מי שמוסמכים להכריע מיהו יהודי הם כנראה... רק היהודים עצמם.
מטרת הפרויקט של אתר המדד ושל כאן חדשות היא לבדוק בדיוק את הנקודה הזאת: איך היהודים עצמם מכריעים. מי יהודי – בעיניכם. מהי יהדות – בעיניכם. האם יהודי הוא מי שנולד לאם יהודיה, או שיהודי הוא מי שקושר את גורלו במדינת ישראל? האם יהודייה היא מי שמאמינה במוסר יהודי, או אולי רק מי שמקבלת אישור של הרבנות הראשית? האם שירות בצה"ל מספיק בכדי שתחשיבו מישהו שרואה את עצמו כיהודי – ליהודי? האם סבתא יהודיה מצד האמא היא הקריטריון המכריע? האם יהודי זה מי שחותר לצדק ושוויון? או שיהודיה זו מי שמקיימת את מצוות התורה?
אנחנו שואלים. לא קובעים שום דבר. לא מחלקים ציונים לאף אחד. מכבדים כל עמדה. מבקשים שהדיון יהיה מנומס ורציני. אנחנו רוצים לדעת מיהם היהודים בעיניכם. להבין ביחד, איפה קווי ההסכמה והיכן נקודות המחלוקת. איך נעשה זאת? קודם נשחק עם רשימה של דמויות, וננסה להבין מי מהן יהודי/ה בעיניכם. אחר כך נציג לכם רשימה של שאלות. זו רשימה ארוכה, כי הנושא מורכב. אנחנו מקווים שתיהנו להתעכב עליה כמה דקות. כבר כשתסיימו את השאלון, תוכלו לראות איך התשובות שלכם על כמה שאלות עומדות מול תשובות של אחרים. בהמשך, כאשר נסכם ונשקלל את הנתונים, בפיקוחו של הפרופ׳ קמיל פוקס, ובסיוע המומחים של המכון למדיניות העם היהודי, נוכל לתת תשובה מוסמכת יותר על השאלה – המעניינת, הוותיקה, מעוררת המחלוקת - מיהו יהודי ומיהי יהודיה בעיני היהודים.