ביום ראשון שעבר גזרנו את המסכות. הייתה אווירת שחרור, אולי אפילו ניצחון. בעלי דוכנים למכירת מסכות סגרו את הבסטה, אבל נראה שכדאי להם לשמור את הסחורה בשביל קאמבק אפשרי.
אתמול (שני) אמרו בכירים במשרד הבריאות לכאן חדשות שאם מספר הנדבקים החדשים בקורונה יגיע למאות ביממה, הם יצטרכו לשקול חזרה לחלק מהמגבלות - כשהראשונות שיישקלו הן החזרת חובת עטיית המסכות במקומות סגורים והפעלת התו הירוק.
בעקבות החשש מגל תחלואה נוסף: בכירים במשרד הבריאות אומרים לכאן חדשות כי במקרה של מאות נדבקים - יוחזרו חלק ממגבלות הקורונה@kettydor #חדשותהערב pic.twitter.com/glk8wB0iHl
— כאן חדשות (@kann_news) June 21, 2021
התמונה המתגבשת היא שהווריאנט ההודי לא פראייר, וכנראה עמיד יותר לחיסון מווריאנטים אחרים. יותר מ-90% מהמאומתים בישראל כרגע נדבקו בו. מתוך כלל הריצופים הגנטיים שהתקבלו בשבועיים האחרונים במשרד הבריאות עולה שכ-40% מהנדבקים הם מחוסנים.
החשש מהזן ההודי | פרופ' רן בליצר, ראש מערך החדשנות של כללית, ל-#משחקי_הכיס: "ברגע שההגבלות ירדו היה ברור שהתפרצויות מקומיות הן רק שאלה של זמן. אם בתוך כמה ימים נראה שהמחלה מתפשטת מקהילה לקהילה, כנראה שנצטרך לבחון אמצעים נוספים למניעת התפשטות"@amsterdamski2 pic.twitter.com/dCIjM7JPMX
— כאן חדשות (@kann_news) June 21, 2021
איך הצליח הווריאנט ההודי להרים את הראש?
אחרי שהמגבלות הוסרו והגבולות נפתחו, חלק ניכר מההתמודדות נותר תלוי בהתנהגות אחראית - ובזה הישראלים פחות חזקים. כפי שהזהירו במערכת הבריאות שוב ושוב, הכנסת וריאנטים מחו"ל ואי שמירה על בידוד הן הסכנות העיקריות להתפרצות מחודשת - וזה בדיוק מה שקורה עכשיו. מצד שני, לא הכול שחור. החיסון של פייזר אמור להגן בצורה טובה, גם אם פחותה, מפני הזן ההודי.
אז איך הגענו בתוך שבוע למאה מאומתים? ב-15 ביוני התגלתה החולה הראשונה בגל המחודש - תלמידה מבית הספר אורט השומרון בבנימינה, שככל הנראה נדבקה מאביה ששב מחו"ל. ביום למחרת התגלה תלמיד מאומת נוסף ומשם כדור השלג התחיל להתגלגל. יום אחר כך תשעה תלמידים, ויום לאחר מכן - 18 ביוני מתגלים בבית הספר לא פחות מ-32 תלמידים נוספים. לאחר מכן, התגלו עוד 29 תלמידים.
הזן החל להתפשט גם אל מחוץ כותלי בית הספר, בגלל מאמן כושר שהפר בידוד והמשיך לפגוש קבוצות. גם במודיעין - הפרת בידוד של אחת התלמידות הובילה לשרשרת של 38 נדבקים לפחות. ההדבקה התחדשה גם בצה"ל, שהיום דיווח על שתי חיילות ועובדת שנדבקו בנגיף והוכנסו לבידוד.
גלגולה של התפרצות: איך הצליח הווריאנט ההודי להרים את ראשו בקרב אוכלוסייה מחוסנת? @Nov_reuveny מסביר#חדשותהערב pic.twitter.com/INj34I7ra3
— כאן חדשות (@kann_news) June 21, 2021
בניסיון להשתלט על נתב"ג: שובם של הצמידים האלקטרוניים?
מהסיטואציה הזאת בדיוק של זן עמיד חששו במשרד הבריאות - מה שמדגיש את צורך להסדיר כמה שיותר מהר את הכניסה לישראל דרך נתב"ג - ולמצוא פתרונות לפיקוח על חוזרים, אחרי שורת מחדלים. בניסיון לעשות את זה, הצמידים האלקטרונים צפויים לחזור בעוד שבועיים. הפעם מדובר בצמידים אלקטרוניים חד פעמיים, למעקב אחר הנכנסים ממדינות אדומות. הבעיה העיקרית: הם יחולקו רק לבני 14 ומעלה.
הצמידים האלקטרונים חוזרים - הפעם במתכונת חד פעמית: בעוד שבועיים יחל השימוש בצמידים חדשים למעקב אחר הנכנסים ממדינות אדומות. הבעיה: הוא יינתן רק לבני 14 ומעלה@sharonidan #חדשותהערב pic.twitter.com/qyOAc7Rl1W
— כאן חדשות (@kann_news) June 21, 2021
בטוח או לא? ההמלצה של משרד הבריאות לבני 12-15
אתמול משרד הבריאות שינה גישה כשפרסם המלצה גורפת על הרחבת החיסון בבני נוער בגיל 15-12 - בין השאר בעקבות ההתפרצויות בבתי ספר במודיעין, בנימינה ומקומות נוספים.
בתוך כך אמר אתמול מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי אמר בריאיון לאריה גולן בתוכנית "הבוקר הזה": "נצטרך לשקול את נושא המסכות כל הזמן במיוחד במקומות שבהם יש ילדים רבים במקומות שבהם התגלו ילדים מאומתים."
האזינו לראיון המלא עם פרופ' חזי לוי בכאן רשת ב
ההמלצה לחיסון בני הנוער מגיעה למרות שעדיין לא התקבלו הנתונים מארצות הברית על הקשר בין דלקת שריר הלב לחיסון בילדים, שם חוסנו 2.5 מיליון ילדים. פרופ' דרור מבורך, מנהל מחלקה פנימית בהדסה עין כרם, מבקש להבדיל בין בנים לבנות בסוגייה."בקרב בנות כמעט ולא ראינו את התופעה של דלקת בשריר הלב, לכן אני ממליץ להן בהחלט להתחסן. לעומת זאת, 1 ל-5,000 בנים יפתח דלקת בשריר הלב, וכדאי להחליט אם להתחסן ביחד עם רופא המשפחה".
מנהל מחלקה פנימית בהדסה עין כרם, פרופ' דרור מבורך, ל-@Rinatspivak: לא חושב שאנחנו לפני התפרצות דרמטית כמו שחווינו בחורף. ההמלצה לחסן בני 12 עד 15 - אחד ל-5,000 בנים יפתח דלקת בשריר הלב, אצל בנות לא ראינו כמעט את התופעה#חדשותהלילה pic.twitter.com/DuaArWezzd
— כאן חדשות (@kann_news) June 21, 2021