מאה ימים ראשונים לכהונת ביידן: נשיא ארה"ב קיים את ההבטחות?

מאה ימים ראשונים: ביידן קיים את ההבטחות?
תחילת הכהונה של נשיא ארה"ב הייתה פעלתנית בניגוד לציפיות. אילו הבטחות מקמפיין הבחירות שלו כבר הספיק לממש ומה אפשר להסיק מימיו הראשונים כנשיא על יחסי ארה"ב-ישראל? האזינו להסכת עוד יום
מחבר עוד יום מחבר עוד יום
Getting your Trinity Audio player ready...
ג'ו ביידן, נאום הניצחון, 07.11.20
צילום: צילום: אי-פי

מאה ימים ראשונים: ביידן קיים את ההבטחות? | האזינו להסכת "עוד יום"

ג'ו ביידן סגר הלילה מאה ימים ראשונים בתור נשיא ארצות הברית שנראה שעברו די מהר. אולי הסיבה לכך היא שביידן לא עצר לרגע - חתם ללא הרף על צווים נשיאותיים, הודיע על רפורמות חדשות ועל תכניות סיוע, עם אפס ציוצים כמו קודמו בתפקיד, ועם הרבה יותר מעשים. מיכל רשף וכתב כאן חדשות בארצות הברית נתן גוטמן, יצאו לבדוק כיצד "ג'ו הישנוני", כפי שכינה אותו טראמפ, הפך במאה ימים בלבד מנשיא של פשרה למי שנראה כמו אחד הנשיאים הפעלתניים במסגרת תחילת הכהונה שלו ומה אפשר ללמוד מהתקופה הזאת על היחסים עם ישראל בשנים הקרובות?

כלכלה, קורונה ופוטין: ביידן מסכם 100 ימים

ביידן היה אמור להיות בכלל נשיא המעבר בראי הדמוקרטים, אחרי כהונת טראמפ הסוערת. מין מבוגר אחראי שיסמן התחלה חדשה עבור ארה"ב אחר הכאוס והפילוג שזרע הנשיא הקודם. הרקורד של ביידן כפוליטיקאי שמרן, ותיק, שמתנהל בצורה יותר תהליכית, הוביל לכך שאף אחד לא חשב שהוא מסוגל לשינוי אמיתי בארצות הברית, וכשנבחר, במפלגה כבר חשבו על מי יחליף אותו בעוד ארבע שנים. 

הרגע שבו התחילו להבין שביידן יודע גם להוביל מהפכות כשצריך, היה כשהכריז על התכנית לסיוע לעסקים ומשפחות בקורונה שהבטיח במהלך קמפיין הנשיאות שלו ונגד כל הסיכויים העביר תכנית גרנדיוזית בשווי 1.9 טריליון דולר לחילוץ הכלכלה האמריקנית מהמשבר. מאז, הצליח למלא לא מעט מההבטחות שפיזר במהלך הקמפיין, ביניהן תכנית למאבק בנגיף הקורונה, חזרה להסכמים בינלאומיים כמו הסכם פריז ומשא ומתן לחזרה להסכם הגרעין עם איראן, תכנית לשיקום תשתיות בארצות הברית ועוד. 

מאה ימי ביידן: האם הוא טוב לאמריקה? ומה עם ישראל? | המדד

ומה באשר ליחסי ישראל וארצות הברית במאה ימיו הראשונים של ביידן? בשונה מממשל אובמה, ביידן ממשיך בקו של יחסי טראמפ-נתניהו ולא מעלה את הסוגיה הפלסטינית על סדר היום. אם הייתה מחשבה שביידן יגיע לכהונה עם משקעים מההתנגחויות של אובמה עם נתניהו ובה לנקום את נקמתו, כעת נראה שהוא מותיר אותם בצד ונצמד לגישה פרו ישראלית בסיסית ותמיכה בפתרון שתי המדינות. עם זאת, ביידן כן הפתיע את ישראל במהירות בה החזיר את העיסוק בהסכם הגרעין עם איראן והפך אותו לנושא מדיניות מרכזי. אם אפשר להסיק משהו ממאה הימים הראשונים, נראה שביידן נוקט בגישת אמצע בין הרצון של ממשל אובמה לפתרון הסכסוך לבין הגישה של טראמפ שעמד בראש ובראשונה לצד האינטרס הישראלי.

 

הפופולריים