במונחי הספורט, הנאום של ח"כ מנסור עבאס, ראש רע"מ, היה הרמה להנחתה לכל העם היהודי בישראל ובעיקר למצביעי הימין. למען השקיפות, אני לא ממצביעי רע"מ ועדיין, אני מאד מקווה שהמהלך של עבאס יצליח. פחות בגלל המשאבים הכספיים שהצלחה כזאת יכולה להביא לחברה הערבית ויותר בגלל הלגיטימציה הפוליטית של הציבור הערבי שהמהלך הזה יכול להניב.
למי ניתנה הנבואה כולנו יודעים, ועל כן מומלץ להמתין כמה ימים עד שענן הערפל סביב הבחירות יתפזר ונדע מי המליץ על מי בפני הנשיא ומי ירכיב את הממשלה, אם בכלל, אבל יש כמה נקודות שאפשר כבר לסכם.
ראשית כל, ובצל הזיכרון והניסיון מרצח רבין, ספק גדול אם הציבור היהודי בישראל בשל למצב בו ממשלה בישראל יכולה להישען על ח"כים ערבים כלשון מאזניים. אם בכל זאת זה יקרה, לפנינו שינוי תודעתי עמוק שהשלכותיו על הפוליטיקה בישראל מהפכניים.
מתלבטים בדרך לנשיא: זו מפת ההמלצות הצפויה | יערה שפירא
כרגע מסתמן שראש הממשלה הבא, ללא קשר לזהותו, יישאף לממשלה עם רוב יהודי ונכונות לתמיכה חיצונית של מפלגה ערבית. לפחות אם מדובר בבנימין נתניהו או ביאיר לפיד. אם תרצו, שותפות יהודית-ערבית בערבון מוגבל ללא זכות וטו על החלטות ביטחוניות-מדיניות של ישראל. עד כמה שהבנתי מגעת בפוליטיקה הערבית בישראל גם המפלגות הערביות, המשותפת והמאוחדת כאחד, אינן מעוניינות ביותר משותפות חיצונית שאינה מחייבת אותן בשאלות ביטחוניות ומדיניות.
המרוץ למנדט: בסביבת סער עשויים להסכים לשיתוף פעולה עם רע"מ • לפיד חושש שבנט משתמש בו כדי להגיע להישגים במו"מ עם נתניהו • ביקורת בחברה הערבית על הצנעת הזהות הפלסטינית בנאום עבאס | #השבוע@akivanovick | @SuleimanMas1 | @almog_tamar | מרדכי גילת pic.twitter.com/JSbt4h7DIK
— כאן חדשות (@kann_news) April 2, 2021
הקשבתי קשב רב לנאומו של מנסור עבאס. נאום בעברית הממוען לאוזן היהודית. נאום מכונן? לדעתי, ממש לא. זה היה נאום דתי. הוא התחיל בפסוק מהקוראן שסיפר על קווי הדמין בין סיפורי הבריאה היהודי והמוסלמי. תחילת הפסוק, "בראתי אתכם גבר ואישה" בא להדגיש את עניין הגישה ללגיטימיות של הלהט"בים וערכי המשפחה הדומים של שתי הדתות, ועל הדרך לקרוץ לציבור היהודי-מסורתי והמפלגות שמייצגות אותו.
המשך הפסוק שציטט ח"כ עבאס אומר "ועשינו אותכם עמים ושבטים כדי שתכירו", ונועד לספר עוד פן משותף לאיסלאם והיהדות. לפי האיסלאם, היהודים והנוצרים מכונים "אהל אל-ד'ימה". בעברית פשוטה, אלה הם הגויים של האיסלאם. הסטטוס האזרחי לאומי של "אהל אל-ד'ימה" בתפיסה האסלאמי הוא סטטוס של אזרחים סוג ב', ממש כמו הסטטוס של הגויים הערבים בתפיסה היהודים. זאת ועוד, האיסלאם גם מצווה לנהוג סובלנות הומאנית ולתת זכויות אזרח מסוימות ל- "אהל אל-ד'ימה", ממש כמו היחס שהיהדות מצווה כלפי הגויים שלה, "כְּאֶזְרָח מִכֶּם יִהְיֶה לָכֶם הַגֵּר הַגָּר אִתְּכֶם וְאָהַבְתָּ לוֹ כָּמוֹךָ כִּי-גֵרִים הֱיִיתֶם בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם".
גורמים בתנועה האיסלאמית, הסמכות הדתית העליונה של רע"מ, לכאן חדשות: בכירי המועצה אמרו לעבאס שהוא רשאי לתמוך בממשלה מבחוץ - "לך עם הצד שמציע את ההצעה הטובה ביותר". הדיווח של @SuleimanMas1 ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/PPmX3Mnyjo
— כאן חדשות (@kann_news) April 1, 2021
לא מקרי שבנאום שלו ליהודים ח"כ עבאס לא התייחס לחוק הלאום. ראשית כל, כי לתפיסתו האיסלאם לא נותן ליהודים שחיים בקרבו, במדינות האיסלאם, יותר ממה שחוק הלאום נותן למוסלמים במדינת היהודים. שנית, הכנסת ערך השוויון בחוק הלאום או בחוק יסוד עצמאי אחר עומדת בניגוד מובהק לאני מאמין שלו. ממש כמו המפלגות הדתיות היהודיות, ח"כ עבאס חושש מההשלכות של הכנסת ערך השוויון לחוק יסוד - הן על ערכי המשפחה והן על הגדרת התא המשפחתי. הוא מבין כי השוויון, כערך יסוד בחוק יסוד, לא עוצר בחלוקה תקציבית שוויונית בין אזרחים וקהילות שהרי, זה מיד יתורגם לחקיקה ופסיקה מיטיבה בענייני להט"בים וזכויות נשים.
לכן ח"כ עבאס לא יחתור להבנתי, לקואליציה עם המרכז-שמאל שתכלול את יש עתיד, הרשימה המשותפת, מרצ והעבודה, שהרי האג'נדה שלהם בין היתר כוללת הכנסת ערך השוויון לחקיקה ותמיכה בסוגיות הקשורות לזכויות הלהט"בים.
הנאום של עבאס אינו פוליטי אלא דתי, בתקווה שהמסר יחדור פנימה לציבור היהודי - ואפילו הימני. הפרשנות של @eran_singer ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/DHk6bL8zyU
— כאן חדשות (@kann_news) April 1, 2021
בלי להמעיט מהחשיבות הסמלית של פוליטיקאי ערבי הנואם בשידור ישיר בשעת הפריים טיים וגם לא מהחשיבות של הושטת יד מוסלמית מפויסת ומפייסת לעם היהודי, חשוב להדגיש כי ח"כ מנסור עבאס לא מוביל תהליך ישראליזציה ברחוב הערבי, ההפך הוא הנכון: עבאס רוצה להבטיח את המשכו, אם כי המשודרג, של הסטטוס-קוו הקיים שבו קהילות דתיות מתנהלות בסוג של אוטונומיה המאפשרת בדלנות ושמירה על ערכים מסוימים או לחלופין, בדלנות השומרת מפני חשיפה לערכים מזיקים לתפיסתה. ישראליזציה בעיניו היא מתן לגיטימציה לערכים חילוניים, ליברליים ומערביים שהוא ומצביעיו, אנשי התנועה האסלאמית, סולדים מהם עד כדי תיעוב. הוא בהחלט יסתפק בהישגים מוחשים כמו תוכנית ממשלתית רב שנתית למיגור הפשיעה וביטול או הקפאת חוק קמינץ המטיל עונשים כבדים על בניה בלתי חוקית.
לסיכום, ח"כ עבאס מאד ירצה לראות להערכתי, ממשלת ימין בישראל. הוא יעדיף להיות תומך מבחוץ ועדיף לו שהממשלה הזאת לא תישען רק על המנדטים שלו כלשון מאזניים כדי שלא יובך בהמשך בנושאים רגישים של ביטחון ומדיניות חוץ בכלל ועם הפלסטינים בפרט. זאת ועוד, הליכה לבחירות חמישיות רק כי בימין לא ירצו להישען עליו, תהיה גזר דין מוות למהלך שלו.
ארבעה ימים בלבד להמלצות לנשיא, עבאס משאיר את כל האופציות פתוחות - ונמנע במכוון מלדבר על מדינה פלסטינית. הפרשנות של @YaronDeckel ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/WzWla34Nhu
— כאן חדשות (@kann_news) April 1, 2021
להבנתי, הנאום של עבאס, בהפוך על הפוך, עלול להתפרש בעיני רבים ברחוב היהודי ולא רק בימין, כהופעה כוחנית, מתגרה ומיותרת מצידו. כן, אנחנו עדיין במדינת ישראל היהודית שבה ערבי חזק נתפס כאיום. עבאס אומנם בז בנאומו לסטטוס המחמיא וגם המאיים שהרעיפו עליו, ממליך המלכים. נדמה לי שגם הוא מבין כי המתמטיקה בכנסת הנוכחית הסתדרה כל כך יפה לצידו, עד כדי שהיא עלולה להתהפך נגדו.