תחת שמי מוסקווה: למה התחסנתי בספוטניק V?

תחת שמי מוסקווה: למה התחסנתי בספוטניק V?
כי הציעו לי, ולא היה נעים לסרב - אבל לא רק. כתבנו באירופה דב גיל-הר ביקר במכון גמאליה ברוסיה, היכן שפותח החיסון הרוסי וחזר עם התשובות של המדענים לשאלה המטרידה - איך מאשרים חיסון לשימוש, אחרי שנבדק על 38 אנשים בלבד?
מחבר דב גיל-הר מחבר דב גיל-הר
Getting your Trinity Audio player ready...
החיסון הרוסי דוביק
צילום: -

ביום שאחרי חזרתו של אלכסיי נבאלני למוסקווה אפשר להתפנות לכתוב את הסיפור הרוסי השני עליו אנחנו עמלים בכאן חדשות - אודות החיסון המקומי פה נגד קורונה - הספוטניק V.

מדובר באמצעי לחיסול המגפה הכי מושמץ בעולם המערבי, שהוכרז ראשון לפני מתחריו. שלפני שהגיעו לשלב השלישי בניסוי (שלב בדיקת עשרות האלפים) כבר רשמו אותו רשויות הבריאות ברוסיה כמכשיר רפואי לגיטימי למלחמה בקורונה - הם הסתפקו בשני שלבים מזורזים של בדיקה על אוכלוסיית מדגם של 38 (!) איש כל אחת. ביקורת עמיתים שמתבקשת במקרים כאלה? העמיתים היו עסוקים בפיתוחים משלהם.

בשבוע שעבר נפתחו בפנינו שערי מכון גמאלייה במוסקווה, המכון הרוסי לחקר מגפות, שאנשיו הם שפיתחו את הספוטניק V (ספוטניק כי תמיד טוב לעצבן את האמריקאים ולהזכיר להם מי הגיע ראשון לחלל, ו-V לציון Victory). היה זה לבקשתנו שלנו, אבל ההיענות היתה יחסית מהירה - כחלק מניסיון של המדענים שם לשכנע את העולם ביעילות ובטיחות החיסון.

כמו ליקווידטור בצ׳רנוביל

לא רוצה להיכנס לתיאורים סכריניים מדי, אבל כשמנהל המכון, מר אלכסנדר גינזבורג (75% יהודי), הפשיל כבר בחודש מארס שרוול כדי להיות אחד הנסיינים הראשונים של החיסון שפיתוחו הושלם בזריזות - הוא לטעמי סיכן את חייו למען האוכלוסיה הרוסית כולה. הוא גם הפגין אמון במוצר שהוא ואנשיו עמלו על פיתוחו במשך שנים - ולרגע הזכיר לי את הליקווידטורים מצ׳רנוביל שהסתערו על האתר הגרעיני הדולף כדי לאטמו, בלי לשאול שאלות, בלי לחשבן חשבונות - כי ידעו שהם צריכים להציל את האומה והאנושות (ע״ע סדרת המופת של HBO).

המכון בעצם עובד על החיסון נגד קורונה במשך שנים, כחלק מפיתוח החיסון נגד נגיף האבולה ונגיף המארס, מאותה משפחה מזופתת של הקורונה. כך שלדבריהם של המפתחים, ההסבה של האדנו-וירוסים מחיסון x לחיסון y לא היתה מסובכת מדי. כן קיצרו פה פינות הם מודים, אבל מה שהם מכנים ״פינות בירוקרטיות״, ולא פינות מדעיות. (מי שרוצה חומר נוסף על האספקטים המדעיים של הספוטניק בבקשה לגגל, לא בטוח שאני האדם הנכון להסביר..).

אז בשלב הראשון היו אלה מדעני המכון שלא היססו והתחסנו, כדי להגן על עצמם לדבריהם, ועל משפחותיהם בעבודה מול הווירוס הנבזי. אחר כך הגדילו את מעגל המתחסנים, וכשראו שגופם שלהם מצמיח נוגדנים נגד הקורונה בשיעורים משביעי רצון, הלכו לרשום אותו אצל פוטין במוסקווה והכריזו עליו ראשונים.

הם טוענים - לא, זאת לא היתה תחרות עם המערב נוסח יורי גגארין נגד ניל ארמסטרונג. בדרך כלל את החיסונים נגד הווירוסים פיתחו במאות האחרונות בין המגפות, ולא בזמן המגפות, והפעם לא היתה ברירה. ״איך אפשר להישאר אדיש לבני עמך שנדבקים ומתים?״ אמר לנו בראיון ראשון לכלי תקשורת ישראלי מנהל המכון גינזבורג.״התחלתי להתרגש עם החיסון הראשון של האוכלוסייה״ מספר לנו ולדימיר בושן, אחד המדענים הצעירים יותר בצוות הפיתוח.

״תופעת לוואי? מוות״

הבדיחות לא איחרו לבוא. אצלנו זו היתה חבורת זהו זה הנהדרת (״תופעת לוואי? כן, יש תופעת לוואיסקי -ממממ.. מוות!״), ואדיר מילר שתרם משלו, אבל יחד עם הבדיחות הגיעה גם ביקורת מושחזת מקולגות בעולם. קבוצה של 40 מדענים בינלאומיים שלחה מכתב גלוי להנהלת המכון שבו היא מצביעה על קיצורי הדרך, ואפילו תמהה על כמה גרפים שנראו זהים מדי (רוצים לרמוז - מפוברקים). אנטוני פאוצ׳י יועצו של הנשיא טראמפ, שראינו כמה לא אפקטיבי הוא במלחמה בנגיף בארצות הברית, לעג לספוטניק ואמר - ״להוציא חיסון בשלבי ניסוי כל כך מוקדמים ולסכן את אזרחי אמריקה - בוודאי שאנחנו יכולים, אבל למה לנו לעשות את זה?״. מר פאוצ׳י, 4,500 איש מתים אצלך כל יום, היה לך פיתרון אחר? גם אתה לא הברקת.

אלכסנדר גינזבורג דוחה את הביקורת, ואומר שהמבקרים כולם אינטרסנטים ומעורבים כולם בפיתוח חיסונים מתחרים. ״הם תכננו להיות לבד בשוק ששווה עשרות מיליארדים אם לא יותר, והנה באנו אנחנו וקלקלנו להם את התוכניות. העוגה תחולק לגמרי אחרת בגללנו״.

עד היום התחסנו מיליון וחצי רוסים בספוטניק V. לטענת מפתחיו עם אחוזי הצלחה של 95% (דומה באופן מחשיד לאלה שפירסמו פייזר ומודרנה). תופעות לוואיסקי? ״כרגיל״, אומר גינזבורג ומפנה אותנו לעלון החיסון - 15% שיסבלו מאדמומיות או עייפות או חום גבוה ליומיים.

מחירו זול: חינם לאזרחי רוסיה ו-10 דולר למנה לייצוא - זול ממתחריהם. גם כאן דרושות שתי מנות, פה מבקשים 21 יום בין מנה למנה, ומאמינים שהחיסון יהיה טוב לשנתיים, בלי נדר. למרות - שכבר חושבים על ה״ספוטניק לייט״ שזה אומר חיסון המוני של המנה הראשונה בלבד במקרה של מחסור במדינה מסויימת ורצון לתת מענה דחוף לעלייה בתחלואה.

כ-30 מדינות כבר הזמינו עשרות מיליוני מנות - בעיקר בדרום מזרח אסיה, במפרץ הפרסי ובדרום אמריקה. כן גם ברשות הפלסטינית. ארגנטינה כבר אישרה אותו באופן רשמי, ברזיל מהססת.

מי לא הזמין? האיחוד האירופי, וארצות הברית. הרי היצרניות המתחרות פייזר-ביונטק, מודרנה ואסטרהזניקה הן מקומיות - משלמות מסים ומעסיקות חשובות בימי קורונה מדשדשים. וכן - גם ישראל לא הזמינה. באתר וואלה אפילו התפרסמה ידיעה לפיה נתניהו מתכוון לרכוש כמות חיסוני ספוטניק, רק כדי להתנחמד עם פוטין, אבל לא להשתמש בהם. ליגה אחרת.

אפילו האחות החמיאה

אז למה החלטתי להתחסן בספוטניק V? ראשית - הציעו, אז לא נעים לסרב. שנית - ישראל ומחסן הפייזר-ביונטק שלה רחוקים ממני, ובגרמניה הרי זקני ארצם קודמים, וחוץ מזה - איך אספר לכם על תופעות הלוואי בלי להיות שפן ניסויים?

אז - בצעד מהוסס אבל לא כזה שחושף היסוסים פסעתי לחדר האחות במכון גמאליה, חשפתי זרוע שהבאתי מבעוד מועד, ולדעתי אפילו קיבלתי מחמאה מהאחות (היום בחדשות הערב).

מה נשמע? הכל בסדר. עייפות כרגיל בימי קורונה, שום חום, שום אדמומיות. ו״מוות״? נקווה מאד שלא בקרוב, בינתיים לא עושה רושם...

מה עם מנה שנייה? שאלה טובה. או חזרה במוסקווה אם מר פוטין יקבל אותי, או ברמאללה - שם יציעו בקרוב ספוטניק לפציינטים, וזה הרי קל״ב.

תודה לשני בר דוד, אליסה שמיר ודדי מרקוביץ׳ שעמלו איתי על הכתבה; ולקרן הרוסית להשקעות ישירות (הגוף המממן את החיסון) שפתחה בפנינו את מכון גמאליה ואת המפעל ביארוסלבל לייצור הספוטניק. הערב כאמור הסיפור המלא ב״חדשות הערב״.

הפופולריים