ראיונות וחתונות: מתי השר אלקין הספיק להגן על הסביבה?

ראיונות וחתונות: מתי אלקין הגן על הסביבה?
יומנים מתקופתו של אלקין כשכיהן כשר להגנת הסביבה חושפים לו"ז עמוס, אך אין בו עיסוק אינטנסיבי באיכות הסביבה. למה הנושא עולה רק עכשיו? כי לקח לשר שלוש שנים לפרסם את היומנים
מחבר יפעת גליק מחבר יפעת גליק
Getting your Trinity Audio player ready...
יפעת גליק
צילום: -

בואו שנייה, תראו איך נראה יום בחיי שר בממשלת ישראל:

יום ראשון, 10 בנובמבר 2019 - 07:00 תוכנית טלויזיה, 07:30 עוד תוכנית טלוויזיה, רזי ברדיו ב-09:00, בערב עוד ראיונות וחתונה. באמצע ישיבת ממשלה ושתי ישיבות פוליטיות.

הלו"ז הדחוק הזה הוא שייך לזאב אלקין, מהתקופה בה היה השר להגנת הסביבה. היומנים שלו הגיעו עכשיו וחושפים סדר יום מוזר, למה? כי על אף שבתקופה המדוברת הוא היה השר להגנת הסביבה, קשה למצוא בלו"ז שלו עיסוק אינטנסיבי באיכות הסביבה. 

ביקשנו מהסדנה לידע ציבורי לבחון כמה חודשים לדוגמה. בין החודשים יוני לנובמבר 2019, היו לשר אלקין כמעט 300 פגישות פוליטיות, וכ-180 ראיונות לתקשורת. כמעט בכל יומיים הוא רקד בחתונה או בר מצווה, או שניחם אבלים. וכמה סבבי פגישות היו לו בנושאי סביבה? משהו כמו 80, זה הכול. 

מהשר נמסר שחלק מהפגישות עסקו בסביבה אפילו שלא הוגדרו כאלה, כך שזה לא מדע מדויק. צריך לציין גם שהיומנים לא הגיעו בפורמט שמאפשר בדיקה מהירה בעזרים טכנולוגיים. אבל בכל זאת, זה מאפשר לקבל מושג מסוים.

למה אני פותחת רק עכשיו את יומני אלקין כשר להגנת הסביבה, כשהיום בכלל הוא שר המים? כי במשך שלוש שנים הוא לא העביר את היומן שלו. עמותת "הצלחה" ביקשה את היומנים האלה שוב ושוב לפי חוק חופש המידע כבר מ-2017. האם התקבלו היומנים? ממש לא. רק אחרי עתירה לבית המשפט המחוזי בירושלים, השר אלקין מסר את היומנים, וגם זה היה באיחור.

אז אני חייבת לשאול: איך יכול להיות שזה לא מובן מאליו שמגיע לנו לפתוח יומן של כל נבחר ציבור? למה שקיפות כל כך מפחידה את הפוליטיקאים שלנו?

תגובת השר אלקין

בכל שבוע התקיימו פגישות הנהלה שנקראות "פורום שר". השר עקב אחר אותן הבעיות שעולות באגפים השונים של המשרד, התעמק בנושאים, פתר בעיות ועקב אחרי התקדמות ביצוע ההחלטות שהתקבלו. נוסף לפורום שר, בכל שבוע התקיימו פגישות הנהלה מצומצמות יותר עם מנכ"ל המשרד וצוותו, בהן דנו בנושאים סביבתיים שעל הפרק.

"הנושאים הפוליטיים, כמו המשא ומתן הקואליציוני והפעלת מטה 'זזים לימין' שניהל, שאבו ממנו זמן רב"

לגבי הפגישות עם ראשי הערים, כל הפגישות עם ראשי הערים עסקו בנושאים סביבתיים. במקרים בהם היה רלוונטי דנו גם בנושאים שקשורים למשרד ירושלים והמורשת, שגם עליו היה אמון השר אלקין. השר נפגש עם ראשי ערים משמאל ומימין. באשר לראיונות בתקשורת, יצוין כי הם נמשכים כמה דקות ולא תופסים זמן רב בלו"ז של השר, לעומת פגישות מקצועיות שעשויות להמשך כמה שעות.

לגבי היומן, יומנו של השר אלקין הוא גם יומנו הפרטי, ולכן חשיפתו דורשת זמן רב בשל הצורך לטשטש פרטים אישיים על חייו של השר ומשפחתו. נוסף לכך, מדובר בתהליך ארוך ומורכב, שכן השר אלקין הוא חבר בקבינט המדיני-ביטחוני והיה צורך לטשטש גם את הפגישות. גם פגישות רגישות, כמו למשל פגישות עם עיתונאים, טושטשו.

תחקיר מוסף הזמן הירוק: ים של תקלות

מדינת ישראל עברה שלוש מערכות בחירות כשהשר אלקין שימש כשר להגנת הסביבה, כשר ירושלים ומורשת, כחבר כנסת שמחויב להגיע להצבעות, וכחבר בקבינט המדיני-ביטחוני. הנושאים הפוליטיים, כמו המשא ומתן הקואליציוני והפעלת מטה "זזים לימין" שניהל, שאבו ממנו זמן רב. מיד עם הרכבת הממשלה השר אלקין פרסם את יומניו והם חשופים עכשיו לציבור.

לגבי בר מצוות וחותנות, השר אלקין הלך לאירועים בשעות הערב המאוחרות מחוץ לשעות העבודה הסטנדרטיות, וגם בזה אין שום דבר פסול.

הפופולריים