המסר הגרמני לישראל: "אנחנו חברים, אבל סיפוח יסבך את העניינים"

המסר הגרמני לישראל: סיפוח יסבך את החברות
רגע לפני שגרמניה תיכנס לתפקיד נשיאת האיחוד האירופי, יגיע שר החוץ הגרמני לביקור בזק בישראל. לאחר מכן, יסע לירדן כדי לנסות ולגלות: האם הקדנציה של גרמניה באיחוד תהפוך לקדנציית סיפוח?
מחבר עמיחי שטיין | פרשנות מחבר עמיחי שטיין | פרשנות
Getting your Trinity Audio player ready...
בנימין נתניהו ואנגלה מרקל
צילום: הדס פרוש, פלאש 90

זה היה אמור להיות ביקור חגיגי, עמוס בקוקטיילים והרמות כוסית. אבל במקום לחגוג 55 שנים של יחסי ישראל-גרמניה בסדרה של אירועים, שר החוץ הגרמני הייקו מאס יסתפק במסכה, בקבוק מים מינרליים ובביקור בזק בישראל, שיימשך כמה שעות בלבד.

מערכת היחסים בין ישראל לגרמניה היא שונה מכל הקשרים שבין ישראל למדינות אירופה, בגלל כמובן משקעי העבר. רק לאחרונה גרמניה הייתה זו שיצאה בביקורת חריפה נגד המנהיג העליון של איראן חמינאי אחרי שזה הצהיר שצריך להשמיד את ישראל כמו שמשמידים את נגיף הקורונה, וגם בכל הנוגע לסוגיות המדיניות שעל הפרק.

גרמניה מבקרת את ישראל, אבל נמנעת מהתבטאויות חריגות. כך גם בסוגיית הסיפוח - בעוד קבוצת מדינות באיחוד האירופי מנסה כבר כעת לגבש רשימה אפשרית של סנקציות נגד ישראל אם תספח חלקים ביהודה ושומרון, גרמניה מתנגדת לדון בנושא כעת. מה יהיה אחר כך? זאת כבר סוגיה אחרת לגמרי.

שר החוץ הגרמני הייקו מאס צפוי להעביר את המסר לשר החוץ אשכנזי, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון וראש הממשלה החליפי בני גנץ: "אם יהיה סיפוח – אפילו הקשרים בין ישראל לבין גרמניה, שנחשבת ידידה של ישראל ביבשת, צפויים להיפגע. ולכן כידידים של ישראל אנחנו מבקשים מכם לשקול את העניין מחדש". ההערכות הן שהתגובה הגרמנית תתבטא בעיקר בהפסקה או בפגיעה של שיתופי פעולה קיימים בין שתי המדינות, ופחות בחזית הסנקציות. עם זאת, שום דבר לא גובש.

הביקור הגרמני גם נובע מאירוע, שצפוי להתרחש בעוד פחות משלושה שבועות. ב-1 ביולי, ביום שבו על פי ההסכם הקואליציוני ניתן להתחיל ולדון בהחלת הריבונות, גרמניה תיכנס לתפקידה כנשיאה התורנית של האיחוד האירופי. בגרמניה רוצים לעסוק בעיקר באיחוד האיחוד, אבל כבר היום ברור שהקורונה קבעה להם נושא מרכזי אחר לעסוק בו. הייקו מאס מגיע לכאן כדי לבדוק אם לא יהיה נושא מרכזי נוסף על הפרק: האם זאת תהיה קדנציית נשיאות שתעסוק בסיפוח, שתיאלץ את האיחוד לקבל החלטות נגד ישראל – גם אם בגרמניה לא ממש מתלהבים מהרעיון?

הפופולריים