האנטישמיות סדקה את החג שמסמל את השתלבות יהדות ארה"ב

האנטישמיות סדקה את חנוכה של יהדות ארה"ב
דווקא בחנוכה, שבו היהודים מציינים שאפשר לשמור על ייחודיות מבלי להתבדל – עלה מספר אירועי השנאה נגדם. הם כבר לא חוששים מהשלטון אלא מהבריון ברחוב, וכעת הממשל יצטרך להשתלט על השנאה הגואה בהקדם
מחבר יאיר אטינגר מחבר יאיר אטינגר
Getting your Trinity Audio player ready...
בית הכנסת בסאן דייגו, אפריל 2019
צילום: צילום: אי-פי

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ עמד לפני שבוע בטקס הדלקת נרות חנוכה בבית הלבן, והכריז: "אנחנו נחושים לרסק את הרוע המפלצתי של האנטישמיות, היכן שהוא מופיע". טראמפ ציין אירועים מדממים נגד יהודים מההיסטוריה הקרובה של ארצות הברית, ובהם גם מתקפת הירי שהיתה בג'רזי סיטי באמצע דצמבר, שבה נהרגו גם יהודים.

אבל הרוע המפלצתי הרים את ראשו שוב ושוב בחנוכה תש"ף עם התנכלויות חוזרות, שחלקן כלל לא דווחו בעיתונים. השיא היה אתמול, במוצאי שבת – כשאדם נכנס לביתו של רב במונסי, פרבר חרדי מצפון לעיר ניו יורק. התוקף, חמוש במצ'טה, פצע חמישה ממשתתפי ההתוועדות שבה חגגו יהודים את הנר השביעי של חנוכה.

חנוכה מייצג יותר מכל חג אחר את חופש הדת של יהודי ארצות הברית. סמיכותו לעונת החגים הנוצריים הפכה אותו גם למועד שבו היהודים חוגגים את השתלבותם במדינה מגוונת מבחינה דתית, אתנית ותרבותית. סמל לאפשרות של קבוצת מיעוט לשמור על המסורת. חנוכה הוא המועד שבו נשיא ארצות הברית מארח מדי שנה יהודים אמריקנים בולטים, במקרה של הנשיא הנוכחי, גם בתו וחתנו, להדלקת נרות בבית הלבן.

הרוע המפלצתי הרים את ראשו שוב ושוב בחנוכה תש"ף,  עם התנכלויות חוזרות שכלל לא דווחו. במועד שבו היהודים חוגגים את השתלבותם מבחינה דתית, אתנית ותרבותית

חנוכייה היא אולי הסמל היהודי המוכר ביותר: היא מופיעה מדי שנה בעמודי השער של עשרות עיתונים ברחבי ארצות הברית, היא אורחת די קבועה בקומדיות אמריקניות במסגרת "חנוכריסמס". היא אינה זרה גם למדפים הכי בולטים בסופרמרקט, לצד סביבונים ומטבעות שוקולד שעליהם מוטבע סמל הדולר האמריקני.

טראמפ הזכיר בנאומו השנה, בהתפעלות, את מאבקם של המכבים לשמור את המסורת שלהם תחת גזירות הצורר היווני. האתגר של יהודי ארצות הברית תמיד היה שונה, להמשיך לשמור על מסורת אבותיהם באווירה ליברלית ואוניברסלית – להשתלב מבלי להתבולל, לשמור על ייחודיות מבלי להתבדל. כעת נראה, ששמירת המסורת של יהודי אמריקה עומדת בפני שלב חדש. עליהם להיזהר לא מהשלטון, האוהד אותם, אלא מסתם בריון חולף ברחוב. חנוכה תש"ף סודק את מה שמייצג חג החנוכה האמריקני.

המתקפות בשנים האחרונות הופנו לבתי כנסת מכל הזרמים, אבל המתקפות היומיומיות – אלה שרובן אינן מדווחות, מופנות אל החרדים – אלה שקל לזהות ברחוב, הפגיעים. רוב המקרים אפילו לא מגיעים לחדשות בישראל.

רבים נוטים לחשוב כי שנאה, כל שנאה, מתודלקת פוליטית. כרגיל, ימנים מדגישים את האיבה המופנית ליהודים ולמדינת ישראל משמאל. מנגד, שמאלנים מדגישים את העליונות הלבנה כמקור לגזענות, כזו שאכן הולידה מתוכה פיגועים קטלניים בבתי כנסת בשנה וחצי האחרונות. אנטישמיות יש בשני הצדדים, אבל כעת מרימה ראש גם אנטישמיות מסוג שלישי – על רקע של מתיחות אתנית וחברתית. זה הכיוון שהמשטרה תצטרך לחקור, מול החשוד בתקיפה במונסי, אפריקני-אמריקני, ומול אירועי אלימות "קטנים", יומיומיים וספונטניים, נגד יהודים בבורו פארק ובוויליאמסבורג.

בישראל, הכל כמעט כרגיל, פוליטיקאים מתקשים להתאפק ולהבין מול מה ניצבת היהדות האמריקנית. המגיב התורן היה יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, שקרא הבוקר ליהודים בארה"ב לעלות לארץ. זוהי כמובן תרופה מפוקפקת מאוד, ותלושה מהמציאות, ליהודים שזקוקים לביטחון באשר הם. הפתרון מונח קודם כל לפתחו של הממשל האמריקני, לאפשר חיים בטוחים של יהודי ארצות הברית.  

באותו טקס הדלקת נרות, לפני שבוע, טראמפ חתם על צו נשיאותי למאבק באנטישמיות. הוא כינה אותו "צעד היסטורי". המבחן, כרגיל, יהיה בשטח, ויש לקוות כי הממשל יצליח להשתלט על השנאה שמרימה ראשה עוד לפני חנוכה תשפ"א.

הפופולריים