הדירוג הולך כך: חילי טרופר, יואב גלנט, משה ארבל, בני גנץ, מנסור עבאס, זו החמישייה הפותחת. מכנה משותף? הם לא מאותה מפלגה, לא מאותו מחנה, לא מאותה עדה, לא מאותה אמונה. כולם גברים, אבל זה נראה לי מקרה. כולם יחסית מנומסים. זה לא מקרה. מכנה משותף: יחסית מנומסים, לא צועקים, לא משתלחים. אישי ציבור שהתלהמותם אינה אומנותם.
זו התוצאה המעודדת של מדד המאחדים, מיזם של עמותת דרך שירה בנקי, בביצוע אתר המדד. זה מסוג הפרויקטים שאנחנו אוהבים להשתתף בהם. מטרתו לנטר את עמדת הציבור ביחס לתרומה של אישי ציבור לאחדות בישראל. בשישי שעבר, נדב איל פרסם בידיעות אחרונות את הרשימה. בראשון העלנו לאתר המדד את הדירוג המלא של אישי הציבור, 25 במספר, המבוסס על נתונים שנותחו ושוקללו על ידי פרופ׳ קמיל פוקס.
חמישייה שניה: דוד ביטן, מאיר כהן, קארין אלהרר, גדעון סער, אריה דרעי. גם אלה אישים שפחות מתלהמים. פחות ממי? תראו מה קורה בחמישייה שסוגרת את הרשימה: איתמר בן גביר, מרב מיכאלי, אביגדור ליברמן, גלית דיסטל אטבריאן, איימן עודה. אחד מעליהם: שמחה רוטמן. הצליח לחמוק בהפרש על חוט השערה. אבל דבר מעניין קרה כאן: הציבור אמנם מקוטב מאוד, לא תמיד ענייני בדירוג האישים. ומצד שני, באיזו דרך משונה, הרשימה נראית הגיונית. רובה הגיונית. אכן, הפחות מתלהמים, פחות מקטבים, הגיעו לפסגה. אכן, היותר מקטבים הדרדרו במורד הרשימה.
כאמור, את הציונים במלואם, כולל כמה חתכים מעניינים לפי דירוג של אוכלוסיות שונות, תוכלו למצוא כאן. אבל כמה מהם שווה להבהיר בניתוח נוסף. הם מאירי עיניים. בחרנו להציג טבלה אחת, ולהסביר מה רואים בה. מימין, הדירוג של תומכי קואליציה. משמאל, הדירוג של תומכי אופוזיציה. בכחול, את המדורגים שהם אנשי קואליציה. בחול, את האישים שהם חברי אופוזיציה. מה קופץ מייד לעין? כמה אנחנו מקוטבים. שאלנו: מי מאחד ומי מפלג? קיבלנו רשימה שמבוססת קודם כל על אהדה פוליטית. תומכי קואליציה דירגו בכל החלק העליון של הרשימה רק כחולים – אנשי קואליציה. היחיד שהצליח לחמוק איכשהו לתוך הדבוקה הקואליציונית, הוא חילי טרופר, שהקדים את דוד ביטן. זה הכל.
ובצד השני, לא תמונת מראה, אבל גם לא רחוק מזה. תומכי האופוזיציה קצת יותר נדיבים עם אישי הקואליציה. אמנם, גם בדירוג שלהם כל תחתית הרשימה שמורה ליריבים הפוליטיים, אבל יש יותר חמקנים שהצליחו להסתנן משורות הקואליציה במעלה הדירוג של תומכי האופוזיציה. יואב גלנט במקום החמישי המכובד, מן הסתם בזכות עמדתו בשאלת הרפורמה המשפטית. אבל גם ביטן (מאותה סיבה), וארבל (בגלל שכולם מבינים שהוא שר ענייני שבא לעבוד ולא לריב), ואוחנה (ששומר על טון ממלכתי בדרך כלל).
מצד אחד – תמונה קצת מייאשת. מה, אין לכם עמדה בשאלת האיחוד/פילוג שמנותקת מהשאלה במי אתם תומכים פוליטית. מצד שני – תמונה שמלמדת על כוחם של איזונים לייצר בסופו של דבר רשימה הגיונית. כי נכון, תומכי אופוזיציה דירגו את אוחנה רק במקום ה-13. ומצד שני, זה גבוה יחסית לדירוג של רוב חבריו בקואליציה. ובמקביל, תומכי קואליציה דירגו את אוחנה ראשון. דירוג הגיוני, שהרי הוא גם משלהם וגם לא מתלהם. כך יוצא שבסך הכל, אוחנה מקבל דחיפה חזקה למעלה מתומכי המחנה שלו, ולא מקבל בעיטה חזקה למטה מתומכי המחנה השני. הנה, זה סוד הדירוג הגבוה: להיות מקובל על המחנה שלך, ולא מדי בלתי-מקובל על המחנה השני.
מה שמייצר פה ושם הפתעות. כמו הדירוג המאוד גבוה של אוחנה גם על ידי תומכי המפלגות החרדיות. הנציגים שלהם בכנסת אולי הסיטו מבט כאשר אוחנה דיבר על משפחתו הגאה ביציע. אבל הבוחרים החרדים מיקמו אותו שלישי בסולם המאחדים (וגבוה למדי גם בשאלה אם הם רוצים לראות אותו בעמדת הנהגה). ועוד הפתעה מעניינת: תומכי ליכוד דירגו את מנסור עבאס במקום בהחלט סביר בהתחשב שמי שהוא ובמה שהוא מייצג. מסתבר שהכעס שלהם על הקמת ממשלת בנט-לפיד בתמיכת עבאס היה אמנם גדול, אבל לא אישי. ואם אישי – כעסו יותר על לפיד ועל בנט, לא על עבאס שהצטרף אליהם. איש האופוזיציה היחיד שדורג מעל עבאס על ידי תומכי הליכוד הוא חילי טרופר.
ולפעמים ההפתעות הם דווקא במה שלא אמור להפתיע. לגלית דיסטל יש מן הסתם הרבה יתרונות. אבל שיח מתון ומכבד אינו אחד מהם. תומכי האופוזיציה השליכו אותה לתחתית הרשימה. תומכי הקואליציה השליכו אותה לתחתית הרשימה של אישי הקואליציה, שהיא אמנם אמצע הרשימה כולה, אבל בכל זאת מרמזת על מה שהם מבינים ביחס אליה. ואת אותו מהלך אפשר לזהות גם ביחס לאביגדור ליברמן. תומכי הקואליציה כמובן דחקו אותו לתחתית, אבל גם תומכי האופוזיציה מזהים ששיח מאחד זה לא בדיוק התכונה שמאפיינת אותו. יכול להיות שליברמן חושב שזה לא חשוב. יכול להיות שגם אתם חושבים שזה לא חשוב. יכול להיות שחלק גדול מהמדרגים היו אומרים לכם שהימים האלה מחייבים חידוד, התלהמות, בוטות, כוחנות. אבל אפילו אם הם חושבים כך, טוב לראות שהם יודעים לזהות – כקולקטיב – מי מאחדים ומי פחות.