חשיפת כאן חדשות: כך המכינה האקדמית הכניסה תקווה לחיים שלי במזרח ירושלים

כך המכינה האקדמית הכניסה תקווה לחיים שלי במזרח ירושלים
ההשלכות ההרסניות של החלטת השר סמוטריץ' למנוע העברת כספים למכינה של האוניברסיטה העברית לשילוב ערבים באקדמיה - זה יוביל לחוסר משילות ולפגיעה בכלכלה | טור אישי
מחבר סולימאן מסוודה מחבר סולימאן מסוודה
Getting your Trinity Audio player ready...
שכונת סילוואן במזרח ירושלים
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הופתעתי אתמול (ראשון) מהחלטת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' למנוע העברת 200 מיליון שקלים למכינה של האוניברסיטה העברית, לשילוב ערבים באקדמיה וההשכלה הגבוהה. הדבר הראשון שעבר לי בראש הוא העלייה בשנים האחרונות במספר תלמידי מזרח ירושלים, וביניהם אני, שמקבלים הזדמנות לעשות מכינה קדם אקדמאית - לאחר שלא למדו עברית במשך 12 שנות לימוד בבתי ספר.

בתי הספר במזרח ירושלים מתפלגים לבתי ספר פרטיים ולכאלו המקבלים מימון זר, אשר שייכים לרשות הפלסטינית ואינם מחוייבים ללמד את מערכת החינוך הישראלית. בזכות תוכנית החומש שקידם רה"מ נתניהו ביחד עם השר לענייני ירושלים הקודם אלקין, לאחרונה עיריית ירושלים קידמה במזרח ירושלים גם בתי ספר של מערכת החינוך הישראלית.

במכינות הקדם-אקדמיות לומדים במשך 10 חודשים עברית ומכירים את החברה הישראלית. מדובר בכלי מהותי להשתלבות באקדמיה ובתעסוקה. אני למדתי עברית במכינה בגיל 20, לפני 8 שנים. לאחר שנתיים באוניברסיטת ביר זית הפלסטינית היוקרתית, הבנתי שעם התואר שלי בחשבונאות אין מה לעשות - כל עוד לא סיימתי לימודי עברית.

מי שגדל במזרח ירושלים מבלי לדעת עברית לא יודע מה קורה במדינה, מהן הזכויות והחובות שלו - הוא חי באקס טריטוריה. אפשר להקביל את זה לחרדי שלומד בישיבה מבלי לדעת מה קורה מעבר לגבולות הישיבה. זאת מעבר למשמעויות החינוכיות של המהלך הזה - כשאתה לומד במערכת החינוך הפלסטינית, אתה לא לומד על השואה לדוגמא. בנוסף, החלטה זו מונעת בוסט כלכלי משמעותי לתושבי מזרח ירושלים ולמדינת ישראל, שיכלה לקבל עשרות אלפי סטודנטים שישלמו שכר לימוד וישתלבו בשוק העבודה כאן.

אנשיו של סמוטריץ' טוענים ששילוב ערבים באקדמיה מעודד הקצנה ולאומנות. זאת בשל הפגנה שנערכת מדי שנה באוניברסיטאות עם דגלי פלסטין. אשים את חופש הביטוי בצד כרגע, ואגיד כי המהלך הזה של שר האוצר לא יפתור את הבעיה הזאת. אם רוצים להוריד הקצנה, כדאי שאנשים ילמדו במערכת החינוך הישראלית ולא בזו של הרשות הפלסטינית.

שיחת הטלפון של ראש השב"כ רונן בר לשר סמוטריץ', בה הדגיש את חשיבות המכינות הללו, מעידה כי אין זה עניין זניח. החלטה זו תפגע במשילות ובשילוב האוכלוסיה הערבית בתעסוקה, מכיוון שאתה מפספס את ההזדמנות לעצב את התלמידים מתוך ההיכרות עם המערכת, השפה והחברה. מי שמסיים 12 שנות לימוד ולא עושה מכינה, אינו מוכשר להמשיך את חייו במדינה הזאת וההשלכות של ההחלטה הזו יכולות להיות מאוד הרסניות.

 

הפופולריים