מה הסיפור של ברבי? | עוד יום

מה הסיפור של ברבי? | עוד יום
מיליארד דולר בקופות, באז מטורף ותגובת נגד שמרנית. הסרט ברבי הוא הצלחה מסחררת, למרות שלא כולם מתחברים למסר. הצופים שיוצאים ממנו חלוקים - האם יש בברבי חינוך לשנאת גברים?
מחבר דורית אסרף מזרחי מחבר דורית אסרף מזרחי
Getting your Trinity Audio player ready...
עוד יום - מה הסיפור של ברבי?
צילום: טוליפ אנטרטיינמנט

לכאורה הסרט ברבי הוא קונצנזוס. הצלחה מטורפת, הסרט של הקיץ, ובטח כשבודקים מה הוא עשה בקופות. אבל הסרט הזה מצליח לעלות לאנשים, גברים וגם נשים, על העצבים. ראש תחום התרבות של כאן חדשות דורית אסרף מזרחי ניסתה להבין יחד עם עורך התרבות של כאן חדשות אלון פרוכטר ופרופסור איבון קוזלובסקי גולן מאוניברסיטת חיפה מה הסאבטקסט של הסרט החמוץ-מתוק של הקיץ? 

מה הסיפור של ברבי? | האזינו לעוד יום

הסרט, שיצא ב-21 ביולי, גרף בתוך שבוע מיליארד דולרים. מדובר בסרט השני שעושה זאת, את הראשון שעושה זאת כל כך מהר. ברבי הוא סרט פנטזיה קומי, שבמרכז העלילה שלו בובת ברבי אחת שחובה משבר זהות קיומי, כזה שמוביל אותה למסע מחוץ לעולם האוטופי והוורוד של ברבילנד - אל העולם האמיתי. 

בתפקיד הראשי מככבת מרגו רובי האוסטרלית, שמוכרת בעיקר כהארלי קווין מהסרט יחידת המתאבדים, והיא נמנת גם על מפיקי הסרט. לצידה בתפקיד קן מככב ראיין גוסלינג שמוכר בעיקר מהסרטים היומן ולה לה לנד. בשבועות שקדמו לסרט הוצפנו בקמפיין יחסי ציבור מטורף, ששילב שורה של מותגי הלבשה, הנעלה, איפור או מזון בין לאומיים שהוציאו קולקציות חגיגיות או מוצר קפסולה בשיתוף פעולה כזה או אחר עם המותג ברבי.

"חשבתי על הסרט עוד הרבה אחרי שהוא נגמר", אומר פרוכטר. "העלילה שלו היא מאוד לא פשוטה. אתה לא יכול שלא להתמכר למתקתקות ולורדרדות וכל היופי שיוצא מהסרט. אבל לאט לאט נכנסים אותם מסרים שמדברים על הפמיניזם מול הפטריארכיה, והרפורמה שהבנים מנסים לעשות מול הבנות שמנסות להילחם. אני לא יודע כמה אני מסכים עם התמה של הסרט הזה, כי הכול לא באמת כזה פשוט, אבל עצם זה שברבי חווה משבר זהות בגיל 60 פלוס – זה משהו שלא יוצא לי מהראש".

פרופסור איבון קוזלובסקי גולן מצטרפת לתחושת אי הנוחות. "אני חושבת שהמסרים בוטים מידי בכוונתם להשיג את האג'נדה. הסרט הזה הוא כן ולא. מצד אחד הוא פנטסטי, כן אנחנו חזקות, שולטות וכך הלאה, ומצד שני אנחנו צריכות כל הזמן להצדיק את עצמנו ולומר למה אנחנו צריכות את המקום הזה. וזה מגיע בתקופה כזאת שבה הפמיניזם שוב צריך להצדיק את עצמו, אחרי באמת עשרות שנים שהגענו". 

על הביקורת שנשמעה כלפי הסרט שהוא "אנטי גברי", אומרת פרופסור איבון: "אנחנו בתקופה שבה מתערערים היסודות הקבועים של מה שהכרנו של גבר ואישה. לגבי המקום של כל אחד – לא שאני מסכימה עם זה – הייתה בהירות. אבל ברגע שיש מחיקה של צד אחד, בין אם שמחקו נשים או בין אם היום שאנחנו מוחקות גברים, יש בזה איזשהו ערעור של סדר. וזה גם לא הוגן, מה צעיר שיוצא לעולם הדייטים צריך להבין? שהוא נתפס מראש כסמרטוט או שצריך לסמרטט אותו?" 

"היום יש הקצנה שאולי המקורות שלה הן בתרבות הרוק שהופיעה בעשורים האחרונים", היא ממשיכה. "היא אומרת שאסור לנו לנכס תרבויות של אחרים. נניח אם את אוכלת סושי את מנכסת את התרבות היפנית, אז אסור לך לעשות את זה. את צריכה להיות מאוד פוליטיקלי קורקט. תרבות הרוק נכנסה לרזולוציות כל כך הזויות, שאנשים נמצאים בחדר, יושבים ושותקים, מחשש שייתפסו כגזענים. וזה מוביל תופעות כמו ברבי, של מחיקת האחר, או לתרבות הביטול. ויש גם תגובת נגד, והיא ברמה המדינתית והפוליטית, כפי שאנחנו נוכל לראות אותה דרך עלייתו של דונלד טראמפ לשלטון".

הפופולריים