רוב החרדים בישראל (58%) אומרים שהיהדות, היא "הדת הנכונה היחידה". רוב החילונים בישראל אומרים ש"אמיתות נכונות" קיימות בכמה דתות או בכל הדתות (65%). רק מיעוט זעיר מהם מסכים שהיהדות היא הדת הנכונה היחידה (2%). בקרב דתיים, העמדה הדומיננטית היא ש"הדת שלי היא הדת הנכונה היחידה, אבל אמיתות חשובות נמצאות גם בדתות אחרות" (49%). אבל שליש מהם (30%) מסכימים עם העמדה של רוב החרדים.
אלה הממצאים שעלו בסקר האמונה הגדול של אתר המדד וכאן חדשות שמתפרסם בתקופת החגים. החלקים הקודמים בסקר על חטא ועונש נמצאים כאן ועל כוחה של התפילה – כאן.
מה מבטאים הממצאים האלה? בין השאר את רמת הפתיחות והסובלנות כלפי תרבויות אחרות, ואת רמת הנכונות לשאוב מהן השראה וחוכמה. חברה דתית נוטה להיות סגורה יותר להשפעות מבחוץ, וחברה חילונית נוטה להיות פתוחה יותר להשפעות מבחוץ. אבל גם לדתיים וגם לחילונים יש דעה טובה על עצמם ביחס למי שמחזיקים בעמדה אמונית אחרת, כפי שעולה משתי שאלות אחרות שנבחנו בסקר.
מי יותר מוסרי, מי שמאמינים באל או מי שלא מאמינים בו? מי יותר חכם, מי שמאמינים באל או מי שלא מאמינים בו?
אלו שאלות משונות? רוב הציבור סבור שמאמינים ולא מאמינים הם לא יותר או פחות חכמים (65%), ולא יותר או פחות מוסריים (60%). אבל מי הם אלה שלא סבורים כך? מי הם אלה שכן סבורים שיש יתרון בחוכמה או במוסר למאמינים או לכופרים? בקבוצות הקצה, חרדים (קבוצה קטנה יחסית) וחילונים (קבוצה גדולה יחסית) יש בהחלט שיעור לא מבוטל של מי שמייחסים פחות או יותר חוכמה למאמינים ולא מאמינים.
ומה עם מוסריות? במקרה הזה, יש יותר יהודים שחושבים שהשאלה רלבנטית. הרבה יהודים בצד המסורתי-דתי מרגישים שאולי אין להם יתרון חוכמה על פני הלא מאמינים, אבל שבהחלט יש להם יתרון מוסר על פני הלא מאמינים. למעשה, כמחצית מהם (בקרב החרדים הרבה יותר). רוב גדול של החילונים (74%) סבורים ששאלה האמונה לא רלבנטית לרמת המוסר.
הנתונים נאספו על ידי צוות אתר המדד, ושוקללו על ידי פרופ׳ קמיל פוקס בהתאם להשתייכות פוליטית ודתית, כך שייצגו את עמדות כלל היהודים בישראל. מי שמעוניינים להשיב לשאלון, לחצו כאן.