מסמך פנימי של נציבות שירות המדינה מעלה כי עובדים רבים בכמה אגפים בנציבות שודרגו לדרגת שכר גבוה באמצעות "חוזה מומחה", בניגוד להנחיות הציב ולכללי השכר בשירות המדינה - כך פורסם הערב (שלישי) במהדורת כאן חדשות.
לפני קצת יותר משנה אושר בחשאי בנציבות נוהל פנימי שהפך עובדי רפרנטורה לבעלי "חוזה מומחים". מדובר בעובדים האחראים על יחידות שונות במשרדי הממשלה מתוקף תפקידם. במקום לקדם את שכרם במסלול המקובל דרך משרד האוצר, הוחלט בנציבות לאשר נוהל פנימי שהפך בפועל מחלקות שלמות לבעלות חוזה מומחים - מהלך המצוי בסמכות הנציבות.
חשיפה: מסמך פנימי מראה כי שכר עובדים ב- 5 אגפים בנציבות המדינה הועלה בצורה דרמטית - בניגוד להנחיית הנציב והנהוג בשירות המדינה. גורם בנציבות: "זה עושק של כספי ציבור" | פרסום ראשון @shemeshmicha#מהדורתכאןחדשות עם @talberman pic.twitter.com/hwBgB3X7Ej
— כאן חדשות (@kann_news) February 17, 2026
העסקת עובדים ב"חוזה מומחה", המאפשר שכר גבוה ותנאים משופרים, נחשבת לאחת הסוגיות הנפיצות בשירות הציבורי. במשך שנים מתלוננים משרדי הממשלה כי אינם מצליחים לגייס ולשמר עובדים איכותיים בשל רגולציה, מכרזים והיעדר שכר תחרותי - ויש מי שאומרים שהם ממש מתחננים לכלי הזה. אלא שהנציבות מגבילה דרמטית את השימוש בחוזה זה, ולפי הנוהל ניתן להעסיק עובדים בחוזה מומחה מחוץ לשירות הציבורי, בתנאי שהם בעלי מומחיות ייחודית ועומדים בקריטריונים מחמירים.
אולם, כעת מתברר כי בנציבות נמצא פתרון רוחבי: עובדים רבים ואגפים שלמים קיבלו את החוזה המבוקש.
גורם בנציבות מתח ביקורת חריפה על המהלך ואמר: "לא ייתכן שנציבות שירות המדינה, הרגולטור על משרדי הממשלה, פועלת נגד נוהל של נציב שירות המדינה ובאופן חסר תקדים עוקפת את כללי השכר בשירות הציבור. זה עושק של כספי ציבור".
אתמול פורסם בכאן חדשות ברשת ב' כי בימים אלה דנה הנציבות גם בשדרוג סמנכ"לי הנציבות לדרגת משנה למנכ"ל, רגע לפני סיום כהונת ממלא מקום הנציב פרופסור דניאל הרשקוביץ.
בתגובה לפרסום הערב מסרה נציבות שירות המדינה: "הנציבות ביצעה עבודה מקצועית ומקיפה לגבי ניהול קריירה לרפרנטים בנציבות שירות המדינה. העובדים חותמים על ויתור על קביעות ורכיבי שכר משתנים כגון כוננויות ותגמול תמרוץ, ומדובר בתהליך שהינו חלק מתפיסת הפרופסיה אשר יושמה לפני שנים ביחידות ההון האנושי בכל משרדי הממשלה. יצוין כי חוזים כאלה קיימים בכל משרדי הממשלה - במשאבי אנוש, רכש ומערכות מידע. לפיכך אין בזה שום דבר חריג לעומת הקיים בכל משרדי הממשלה".
עוד בנושא
