ועדת החינוך של הכנסת אישרה היום (שני) לקריאה שנייה ושלישית את הרחבת החוק להפרדה מגדרית בתארים מתקדמים.
לפי הצעת החוק, מוסדות אקדמיים יוכלו בכפוף לאישור המועצה להשכלה גבוהה לפתוח מסלולי לימוד נפרדים לנשים ולגברים גם בתארים מתקדמים למי שמעוניינים בכך.
עם סיום הדיון פרצה מהומה בין חברי הכנסת החרדים לחברות כנסת מהאופוזיציה. בתוך כך, פעילי מחאה הפגינו נגד הצעת החוק מול משכן הכנסת.
חבר הכנסת צבי סוכות, יושב ראש ועדת החינוך, התרבות והספורט, מסר: "בניגוד לקמפיין השקרי החוק הזה אינו כופה הפרדה על איש, הוא מרחיב את חופש הבחירה. במדינה יהודית ודמוקרטית אין שום סיבה שמי שמבקש ללמוד במסגרת התואמת את אורח חייו ייאלץ לוותר על השכלה מתקדמת. דווקא מי שמדבר בשם הפלורליזם צריך לכבד גם את הציבור הדתי והחרדי ולאפשר לו הזדמנות שווה להתקדם באקדמיה".
יוזמת החוק, חברת הכנסת לימור סון הר מלך, אמרה: "היום עשינו צעד משמעותי בדרך לתיקון עוול שנמשך שנים. בג"ץ כפה על הציבור תפיסת עולם פרוגרסיבית רדיקלית, ושלל מאלפי נשים וגברים את האפשרות להתקדם לתארים מתקדמים מבלי לוותר על אמונתם ועל אורח חייהם. החוק הזה מחזיר את חופש הבחירה לאקדמיה ואת החירות לציבור. האקדמיה צריכה להיות פתוחה לכולם, גם למי שמבקשים לשמור על אורח חייהם".
חברת הכנסת עדי עזוז מתחה ביקורת על הצעת החוק: "הממשלה ממשיכה להוביל את ישראל למקומות חשוכים, תוך פגיעה מכוונת בזכויות נשים. החוק הזה הוא כתם על ספר החוקים של מדינת ישראל. מקומו בפח האשפה של ההיסטוריה".
פרופ' יופי תירוש מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב הוסיפה: "ממשלת ישראל פועלת במכוון להעלים נשים מהמרחב הציבורי, פוגעת אנושות בזכויות היסוד שלנו ולוקחת את מדינת ישראל לתקופות אפלות שלמעשה אף פעם לא היינו בהן".
בחודש יולי 2021 קבע בג"ץ כי מדיניות המאפשרת הדרת מרצות ממסלולים שבהם לומדים גברים בלבד מהווה אפליה אסורה במוסדות להשכלה גבוהה, ולכן יש לבטלה לאלתר.
בהחלטה נקבע כי לשם הגברת השילוב של הציבור החרדי במוסדות האקדמיים, רשאית הייתה המועצה להשכלה גבוהה לקבוע מתווה ייעודי, לרבות מסלולי לימוד בהפרדה מגדרית.
עם זאת, נקבע כי יש לאכוף את איסור ההפרדה במרחבים הציבוריים בקמפוסים, וכי מדיניות המאפשרת הדרת מרצות ממסלולים שבהם לומדים גברים בלבד מהווה אפליה אסורה.
