ברקע חקירות נתניהו: חוק ההמלצות אושר בקריאה שנייה ושלישית

חוק ההמלצות אושר בקריאה שנייה ושלישית בכנסת
החוק המגביל פרסום סיכומי חקירה של המשטרה אושר ברוב של 59 לעומת 54. לפיד: "נגיש בג"ץ"
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
יוזם הצעת החוק בהצבעה, ח"כ דוד אמסלם
צילום: צילום: הדס פרוש, פלאש 90

חוק ההמלצות אושר הלילה (חמישי) בקריאה שנייה ושלישית בכנסת ברוב של 59 בעד לעומת 54 מתנגדים, לאחר דיון ממושך של כ-58 שעות ולאחר שנדחו כל ההסתייגויות שהגישו סיעות האופוזיציה. החוק, שהוגש על ידי יושב ראש הקואליציה הנכנס, ח"כ דוד אמסלם (הליכוד), קובע בגרסתו המרוככת כי המשטרה תוכל להגיש את סיכומי חקירותיה, כולל באלו הנוגעים בראש הממשלה בנימין נתניהו, אולם לא תוכל לפרסמן בפומבי. 

במשך כ-43 שעות עמדו חברי האופוזיציה מעל הדוכן ונשאו נאומים במגוון נושאים, תוך מציאת דרכים יצירתיות להעביר את הזמן. ח"כ יואל חסון (המחנה הציוני) הקריא מהטלפון הודעות ששלח לו הציבור בוואטסאפ, ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) חבש כיפה לראשו והקריא את מגילת איכה בטעמים תימניים, ח"כ  עופר שלח (יש עתיד) הקריא קטעים מריצ'ארד השלישי של שייקספיר, ח"כ מאיר כהן (יש עתיד) נאם במרוקאית, ח"כ יוסי יונה (המחנה הציוני) קיים דיון פילוסופי בנושא "מאפלטון למקיאוולי - הנחות יסוד לשלטון מושחת", ואילו ח"כ מיכל בירן (המחנה הציוני) הקדישה את נאומה להיסטוריה של המלפפונים החמוצים. הנאום הארוך ביותר היה של ח"כ מיקי לוי שנאם במשך 7 שעות, למעט הפסקה קצרה של חצי שעה. 

יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, הודיע עוד בטרם אושר החוק כי סיעתו תגיש בג"ץ נגד החוק, שעלה להצבעה לאחר יותר מיומיים של דיונים מרתוניים ומאות הסתייגויות מצד חברי האופוזיציה."איך אתם תומכים בכך שהדיון הלך לוועדת הפנים ולא לחוקה למרות שאתם יודעים שזה לא נכון?", שאל לפיד את חברי הקואליציה בנאומו על החוק. "איך אתם תומכים בכך שיהדות התורה, בהזדמנות חגיגית זו כבר מעבירה על הראש שלכם את חוק השבת את חוק המרכולים, כל הסחטנות הרגילה כי הם יודעים שאתם בני ערובה, כי הם יודעים שראש הממשלה מבוהל ומבועת וייתן להם כל מה שהם רוצים. איך אתם חיים עם נאום החמוצים ונאום הגבות ועם זה שהדלקת נרות חנוכה זו הזדמנות להסתה".

הדיון על החוק השנוי במחלוקת החל ביום שלישי לפנות בוקר. הוא כלל נאומים רבים מצד חברי האופוזיציה, שהגישו יותר מ-500 הסתייגויות נגד החוק. חברות הכנסת רחל עזריה ומירב בן אריה מכולנו לא השתתפו בהצבעה ועזבו את מליאת הכנסת. עזריה הצביעה נגד החוק בקריאה ראשונה, ובן ארי נמנעה.

במהלך הדיונים נרשמו עימותים קולניים בין חברי האופוזיציה והקואליציה. בין היתר, הטיחה שרת המשפטים איילת שקד בח"כ לפיד כי הוא מבזה את הכנסת בכך שהוא מגיש בג"ץ נגד החוק. ח"כ אורן חזן (הליכוד) התעמת עם הח"כית חנין זועבי (הרשימה המשותפת), קרא לה "בוגדת" ואמר כי "לא היו נותנים עז עם שתי רגליים" בעבורה". היא, מנגד, כינתה אותו "סרסור".


בחודש שעבר אושר החוק  בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת ברוב של תשעה ח"כים מול שישה. זאת הודות לפשרה שהושגה קודם לכן בין הליכוד לכולנו, ושפרטיה פורסמו לראשונה בכאן רשת ב'. במפלגתו של משה כחלון דרשו תחילה כי החוק לא יחול על חקירותיו של ראש הממשלה בתיקים 1000 ו-2000, שכבר נפתחו, אך לבסוף התרצו. 


משמעות החוק היא שהמשטרה תגיש את מסקנותיה לגבי העמדה לדין בתום כל חקירה, אך אלה לא תפורסמנה לציבור - וכך גם לגבי חקירות נתניהו. "דנו בנושא הזה במשך שעות", אמר ח"כ אמסלם בעת אישור החוק בוועדת הפנים, שבראשה הוא עומד. "אני פתוח לשינויים, ושינינו את החוק משמעותית. החוק יעסוק רק בנושא הפרסום של המלצות המשטרה, זו תכליתו ולשם כיוונתי. למשטרה מותר להמליץ, אבל אסור לה לפרסם את ההמלצה".

ראש הסגל בלשכת ראש הממשלה, יואב הורוביץ, נראה בדיונים בוועדה  נכנס אל חדר הדיונים בכנסת כדי לפקח על השיחות בין נציגי הליכוד וכולנו בנושא חוק ההמלצות – זאת בניגוד לטענותיו של נתניהו עצמו, שלפיהן הוא איננו מעורב בחקיקה הנוגעת לסמכויות המשטרה.

לפני כחודשיים, אמר נתניהו בישיבה של שרי הליכוד כי הוא אינו לא מעוניין בשום חוק שנוגע לחקירות המתנהלות נגדו. "אני אומר כאן באופן ברור: אני לא מעוניין בשום חוק הנוגע בחקירות המתנהלות עכשיו שקשורות בי, או שמתנהלות עכשיו ואינן קשורות בי", הצהיר ראש הממשלה בפני השרים.

יו"ר סיעת כולנו, רועי פולקמן, אמר לאחר אישור חוק ההמלצות בוועדת הפנים והגנת הסביבה כי "לאורך כל הדרך עשינו הבחנה בין עבודת המשטרה, שבה ביקשנו לא לפגוע, לבין סוגיית הפרסום - שזה סיפור אחר לחלוטין. בכל החקירות תהיה המלצת משטרה".

הפופולריים