סיעת "יש עתיד" בכנסת, התנועה למען איכות השלטון והתנועה למען טוהר המידות הגישו הבוקר (חמישי) שלוש עתירות לבג"ץ למתן צו ביניים נגד חוק ההמלצות, שאושר הלילה בקריאה שנייה ושלישית. על פי עתירת התנועה למען איכות השלטון, החוק פסול בשל "השימוש לרעה שעשו חברי הקואליציה בסמכות החקיקה, בחקיקת חוק שלא בתום לב ולתכלית בלתי עניינית ובלתי ראויה, באופן שפוגע ברשות המחוקקת ויוצר זילות של החוק הישראלי".
עוד טענה התנועה למען איכות השלטון בעתירתה כי מדובר ב"חוק פרסונלי, שנועד להטיב עימם דווקא. חוק מסורבל שתכליותיו ודרכי יישומו אינם ברורים בעליל, ותוך שהם שמים למרמס זכויות יסוד חוקתיות המהוות את ליבת שיטת המשטר הדמוקרטית – בהם זכות הציבור לדעת, זכות הציבור לפקח והזכות לבחור ולהיבחר".
העתירה ממשיכה וגורסת כי "החוק פורץ את מסגרת יחסי הכוחות הברורה והמחויבת שבין רשויות אכיפת החוק השונות, ומנתק את הקשר המובנה שבשרשרת רשויות אכיפת החוק השונות, הפועלות – תוך הפרדה מוסדית ברורה האחת מרעותה – לאכיפת החוק הפלילי, למיצוי הדין ולחקר האמת, באופן הפוגע ביעילות ההליך הפלילי".
יו"ר הכנסת @YuliEdelstein מאיים: אם מי מחברי הכנסת יעתור לבג"ץ אני מודיע ליו"ר ועדת הכנסת ולשר המקשר - תפעילו מתי שאתם רוצים את סעיף 98 (מניעת פיליבסטרים) @shemeshmicha pic.twitter.com/Lx1dI0UCLJ
— כאן חדשות (@kann_news) 27 בדצמבר 2017
הבוקר התראיין יו"ר מפלגת העבודה, אבי גבאי, בכאן רשת ב', ואמר כי אישור חוק ההמלצות מהווה "יום שחור במאבק על בפשיעה ובשחיתות". לדבריו, "חוק ההמלצות הוא חוק שכל כולו נגד הציבור".
גבאי אמר כי "יש שחיתות ציבורית ותפקידה של הכנסת ושל הפוליטיקאים לחזק את המשטרה, לחזק את הפרקליטות והיועץ המשפטי לממשלה, ולא להחליש". הוא הוסיף כי "בכל תהליך ייצור נורמלי יש שלב של עבודה, והמשטרה אמורה לחקור ולהעביר לפרקליטות את הממצאים".
לגבי חקירות עם תיקים מלווים אמר יו"ר מפלגת העבודה כי "עכשיו אי אפשר להעביר את הממצאים לגביהם לפרקליטות ואין בזה היגיון. כך לא מנהלים מדינה אלא פוליטיקה קטנה".
גבאי הסביר את הסיבה לפיה האופוזיציה משכה את הדיונים וההסתייגווית על החוק: "אני לא בעד פיליבסטר, אבל היה חשוב להדגיש לציבור כמה זה חוק חמור. לפעמים יש מחלוקות, אבל כאן ברור שזה נגד הציבור".
חברת הכנסת קארין אלהרר התראיינה הבוקר אף היא לכאן רשבת ב' ותקפה את שרת המשפטים, איילת שקד: "בשעה זו אני בדרכי להגיש עתירה לבג"צ נגד חוק ההמלצות. איילת שקד הייתה הראשונה להתנגד להצעת החוק הזו ולעמוד לצד המערכת שהיא עומדת בראשה, כפי שעשה מנדלבליט ושי ניצן פרקליט המדינה. היא נמצאת בלחץ היות והקדנציה שלה עומדת להסתיים ויש לה הרבה תכניות".
אלהרר בריאיון אמרה עוד כי "לדמוקרטיה אין ערך בעיני הקואליציה הנשלטת בידי הממשלה. מדובר בחוק מושחת, בחוק שנולד בחא והוא פרסונלי. החוק חל רק על קומץ מאזרחי המדינה".
הלילה אושר חוק ההמלצות בקריאה שנייה ושלישית בכנסת, ברוב של 59 בעד לעומת 54 מתנגדים, זאת לאחר דיון ממושך של כ-58 שעות ולאחר שנדחו כל ההסתייגויות שהגישו סיעות האופוזיציה. החוק, שהוגש על ידי יושב ראש הקואליציה הנכנס, ח"כ דוד אמסלם (הליכוד), קובע בגרסתו המרוככת כי המשטרה תוכל להגיש את סיכומי חקירותיה, כולל באלו הנוגעים בראש הממשלה בנימין נתניהו, אולם לא תוכל לפרסמן בפומבי.
יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, הודיע עוד בטרם אושר החוק כי סיעתו תגיש בג"ץ נגד החוק, שעלה להצבעה לאחר יותר מיומיים של דיונים מרתוניים ומאות הסתייגויות מצד חברי האופוזיציה."איך אתם תומכים בכך שהדיון הלך לוועדת הפנים ולא לחוקה למרות שאתם יודעים שזה לא נכון?", שאל לפיד את חברי הקואליציה בנאומו על החוק.
לפיד המשיך ושאל: "איך אתם תומכים בכך שיהדות התורה, בהזדמנות חגיגית זו כבר מעבירה על הראש שלכם את חוק השבת את חוק המרכולים, כל הסחטנות הרגילה כי הם יודעים שאתם בני ערובה, כי הם יודעים שראש הממשלה מבוהל ומבועת וייתן להם כל מה שהם רוצים. איך אתם חיים עם נאום החמוצים ונאום הגבות ועם זה שהדלקת נרות חנוכה זו הזדמנות להסתה?".