המשטרה קבעה הערב (שלישי) כי נמצאו ראיות להעמיד לדין את ראש הממשלה בנימין נתניהו בגין שוחד בתיקים 1000 ו-2000. בנוסף לכך, קבעה המשטרה, יש להעמיד לדין בגין שוחד גם את איש העסקים ארנון מילצ'ן ומו"ל ידיעות אחרונות נוני מוזס. מהחקירה עלה כי יו"ר יש עתיד יאיר לפיד נתן עדות מכריעה בחקירות נתניהו וייתכן כי ישמש עד תביעה נגדו. ראש הממשלה התייחס להתפתחויות הדרמטיות ואמר כי "להמלצות אין מעמד במשטר דמוקרטי".
במסגרת תיק 1000 נחקר נתניהו בעבירות שוחד ומרמה והפרת אמונים במסגרת יחסיו עם אנשי העסקים מילצ'ן וג'יימס פאקר האוסטרלי. על פי החשד, השניים העניקו לראש הממשלה טובות הנאה בשווי כמיליון שקלים, מ-2007 עד 2016, על פי דרישתו, ובכלל זה שמפניות, סיגרים ותכשיטים.
לפיד: נתניהו לא יכול להמשיך ולכהן בראשות הממשלה
"ראיות בהיקף שטרם ראינו": פרשני כאן חדשות על פרסום ההמלצות
שווי הטובין שקיבל לכאורה נתניהו - 750 אלף שקלים ממילצ'ן ו-250 אלף שקלים מפאקר. עיקר המתת מפאקר הגיע לאחר ששני אנשי העסקים החליטו להתחלק ביניהם בהוצאות. לפי המשטרה, מאז שנבחר נתניהו לראש הממשלה בשנת 2009, עלו היקף ותדירות העברת הטובין באופן משמעותי.
עיקרי החשדות שנחקרו בתיק 1000 הם: "חוק מילצ'ן", הסדרת ויזה לארצות הברית עבור איש העסקים, נושא "רשת וקשת", "מיזם טאטא" וענייני ערוץ 10. על פי החשד, ראש הממשלה פעל לקדם את הארכת הפטור ממס לתושב זר לעשר שנים לטובת מילצ'ן. נתניהו גם פעל לסייע לאיש העסקים בהסדרת הוויזה שלו לארצות הברית. עוד עלה חשד כי ראש הממשלה פעל לקדם את כניסתו של מילצ'ן כבעל מניות בערוץ 2 המאוחד. בנושא ערוץ 10, פעל נתניהו בניגוד החוק, לכאורה, כאשר עסק במסגרת תפקידו בענייני הערוץ על אף שהיה מודע לכך כי מילצ'ן חברו הוא בעל מניות בערוץ. ראש הממשלה חשוד גם כי פעל לטובת מיזם מסחרי שמילצ'ן היה מעוניין בקידומו כחלק משותפות שלו עם איש עסקים הודי.
על פי ממצאי החקירה בתיק 2000, משנת 2009 קיימו נתניהו ומוזס דין ודברים ביניהם, במפגשים אישיים, במסגרתם דנו בקידום ענייניהם. מוזס היה אמור לסייע לראש הממשלה בביסוס מעמדו באמצעות סיקור חיובי ואוהד ב"ידיעות אחרונות". בתמורה, נתניהו היה אמור לסייע למוזס בקידום האינטרסים הכלכליים של העיתון באמצעות מהלכים לבלימת התעצמותו של העיתון "ישראל היום".
החקירה התבססה על שתי הקלטות שנעשו ביוזמת ראש הממשלה ובוצעו בחשאי במכשיר הנייד של ארי הרו, שהיה ראש הסגל במשרד ראש הממשלה ושימש עד מדינה בפרשה. ההקלטות מתעדות מפגשים בין נתניהו למו"ל ידיעות אחרונות. על פי החשדות פעל ראש הממשלה לתווך בין מוזס לבעלי הון, לרכישת ידיעות אחרונות, זאת בעודו מכהן כשר התקשורת.
נתניהו עצמו הגיב הערב לפרסום המלצות המשטרה ואמר: "ההמלצות ששמענו היום פורסמו כבר לפני למעלה משנה ומאז מוחזרו שוב ושוב. אני מדגיש – להמלצות אין מעמד במשטר דמוקרטי. אני אומר זאת כציון של עובדת יסוד. ישראל היא מדינת חוק – על פי החוק לא המשטרה קובעת, אלא רק הגורמים המשפטיים. חסר לנו אם זה לא היה כך. יותר ממחצית ההמלצות אינן מתקבלות על ידי גורמי המשפט ומסתיימות ללא כלום. ההמלצות הערב מתלווה אליהן צל כבד. אי אפשר להשתחרר מהתחושה שהן הושפעו מדברים שחוקרים חשבו עליי".
נתניהו הוסיף: "אני לא כאן כדי לעשות לביתי. אם זה מה שהיה מניע אותי, הייתי מזמן במקום אחר. הבטחת עתיד המדינה היא מה שמניע אותי. הממשלה תמלא את ימיה. נמשיך להפוך את ישראל לכוח עולמי עולה. מעצמה. אמשיך להוביל את ישראל באחריות ונאמנות כל עוד אתם, אזרחי ישראל, בוחרים בי", סיים נתניהו.
עורך דינו של איש העסקים ארנון מילצ'ן מסר בתגובה כי המלצת המשטרה להעמידו לדין בגין שוחד לא תישאר על כנה: "ההמלצה מתעלמת מעובדות יסודיות, שעליהן אין חולק, ובכללן: הקשר בין מר מילצ'ן לבין מר נתניהו החל בתחילת שנות ה 2000 עוד כשנתניהו לא נשא בתפקיד ממשלתי. קשר זה התאפיין בידידות בין השניים ובין בני משפחתם.
"במסגרת זו, ניתנו מעת לעת תשורות על ידי מר מילצ'ן למשפחת נתניהו, ללא כל אינטרס עסקי.
מר מילצ'ן נקרא למסור עדות ועשה זאת בתום לב מוחלט, אפילו מבלי להתייעץ עם עורכי דין, מתוך אמונה עמוקה שלא נפל כל פגם במעשיו. ההמלצות מפרשות באופן מעוות ומלאכותי עניינים שאין שום קשר בינם לבין אותן תשורות, ומפליא הדבר שהוחלט לבחור בחירה תלושה בעבירה כה קיצונית שאינה תואמת את מידותיו של הליך פשוט זה.
"אנו סמוכים ובטוחים שבחינה עניינית של מכלול הנתונים המלא תוביל למסקנה מתבקשת אחת:
לא ניתן להגיש כתב אישום בגין עבירת שוחד. ככל שיוגש כתב אישום ראשוני ותקדימי שכזה,
צפוי בית המשפט, כל בית משפט, לדחותו".
בחודש שעבר פורסם לראשונה בכאן רשת ב' כי מנדלבליט יחליט אם להעמיד לדין את ראש הממשלה בתיקי החקירה 1000 ו-2000 כהחלטה אחת כוללת. היועץ המשפטי לממשלה צפוי להחליט על כך משום שהוא רואה בשתי החקירות חקירה אחת ופרשה אחת גדולה. זאת, בשל חומרי חקירה ועדים משותפים שישנם בשני המקרים.
השבוע דחה על הסף הרכב של שלושה שופטי בג"ץ עתירה שהגיש עו"ד יוסי פוקס נגד פרסום המלצות המשטרה בתיקי ראש הממשלה. השופטים נימקו את דחיית העתירה וקבעו כי אין עילה להתערבות של בית המשפט בפרסום סיכומי המשטרה בחקירת תיקים 1000 ו-2000 שבהם חשוד נתניהו. לטענתם, הסוגייה של העברת תיקי חקירה מהמשטרה לפרקליטות, כמו גם פרסום סיכום החקירה, מתבצעות בהתאם להנחיות היועץ המשפטי לממשלה ובהליך שכבר אושר בעבר על ידי בג"ץ.
המדינה עצמה ביקשה מבג"ץ לדחות על הסף את העתירה, בנימוק כי אין עילה להתערב ולמנוע את פרסום ההמלצות בתיקים. היא הדגישה כי המשטרה מגישה סיכום עמדה, ולא המלצות בנוגע להעמדה או אי-העמדה לדין.