האיסור על ביקורי משפחות אסירי חמאס מעזה, שחל תחילה על תושבי רצועת עזה, הורחב בשבועות האחרונים והוא כולל עתה גם ביקור של בני משפחה המתגוררים ביהודה ושומרון - כך אמר היום (חמישי) נציג המדינה לבג"ץ, בדיון בעתירה שהגישו בני משפחתו של סגן הדר גולדין, שנהרג ונחטף במבצע בצוק איתן ומוחזק בידי חמאס בעזה.
בעתירה דורשים בני משפחת גולדין ליישם את החלטת הקבינט מתחילת 2017 שקבעה למנוע החזרת גופות מחבלי חמאס, והכבדת תנאי הכליאה של מחבלי החמאס.
מנהל מחלקת הבג״צים בפרקליטות המדינה עו"ד אבי מיליקובסקי, הבהיר בתשובה לשאלת השופטים כי באופן מעשי אסירי חמאס מעזה אינם זוכים כעת לביקורי משפחות באופן גורף. מיליקובסקי אמר עוד כי החלטת הקבינט שלא להחזיר גופות מחבלי חמאס מיושמת. פרופ' שמחה גולדין, אביו של סגן גולדין, שהותר לו לדבר בדיון באופן חריג - טען בפני השופטים כי ראש הממשלה לא עומד בהתחייבויותיו למשפחות לפעול להשבת גופותיהם של בנו ושל סמ"ר אורון שאול.
בינואר הורתה הממשלה על הפסקת הכניסות ההומניטריות של אנשי חמאס ובני משפחותיהם מעזה לישראל. זאת, בעקבות עתירתה של משפחת גולדין. בתשובתה לבג"ץ אז הודתה הממשלה, כי המועצה לביטחון לאומי קבעה שהחלטות הקבינט המדיני-ביטחוני שהתקבלו לפני כשנה - לא יושמו במלואן. מאז הגשת העתירה על ידי משפחת גולדין, חידדה הממשלה את הנהלים והורתה למתאם פעולות הממשלה בשטחים להפסיק לחלוטין את הכניסות ההומניטריות של אנשי חמאס ובני משפחותיהם מעזה לישראל.
באמצע דצמבר פסק בג"ץ כי אין למדינה סמכות חוקית להחזיק בגופות מחבלים לצורכי משא ומתן. השופטים קיבלו ברוב של שניים מול אחד את העתירה שהגישו משפחות מחבלים, שגופותיהם מוחזקות בישראל, וקבעו כי "מדינת ישראל, כמדינת חוק, לא יכולה להחזיק בידיה גופות לצורכי משא ומתן, בשעה שאין חוק מופרש שמאפשר לה לעשות זאת".
בתגובה לפסיקה, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "מדובר בהחלטה בעייתית מאוד של בג״ץ. אסור לתת לחמאס מתנות חינם". חברי הקבינט המדיני-ביטחוני דחו את הפסיקה ואמרו כי עקרונותיה אינם מקובלים וכי גופות מחבלים לא יוחזרו. עם זאת, חברי הקבינט קיבלו את המלצת היועץ המשפטי לממשלה לבקש דיון נוסף, והחליטו לא לקדם בינתיים חקיקה בנושא. בפנייה לבקש דיון נוסף ביקשה המדינה גם לעכב את ביצוע פסק הדין, שהעניק לה חצי שנה כדי להסדיר בחקיקה את הסמכות.