גורמים במשרד החוץ הודיעו היום (שני) כי לאחר מגעים עם לשכתו של נשיא הונדורס, חואן אורלנדו הרננדס, התברר כי לא יגיע לישראל ולא יקח חלק בטקס הדלקת המשואות בהר הרצל. ממשרד החוץ נמסר כי הם מצטערים על אי הגעתו ומברכים על הידידות בין המדינות.
הבוקר פורסם כי בעקבות הביקורת הרבה על השתתפותו, הרננדס שוקל מחדש את הגעתו לטקס בערב יום העצמאות. במשרד החוץ קיוו לקבל תשובות סופיות בנושא בימים הקרובים.
במסיבת עיתונאים שנערכה היום בהר הרצל לקראת טקס הדלקת המשואות, התייחסה שרת התרבות מירי רגב לפרסומים כי נשיא הונדורס שוקל את הגעתו לטקס ואמרה: "לא דיברתי עם משרד החוץ ולא הספקתי לשוחח עם ראש הממשלה. אם נשיא הונדורס יחליט לא להגיע לאור ההשמצות של החברים מהאופוזיציה ובראשם תמר זנדברג זה מכוער. זה מראה שהאופוזיציה חברה עם ארוגני ה-BDS נגד מדינת ישראל כדי לכבות את המשואה. האופוזיציה איננה מבינה את ההשלכות ואת עוצמת הפגיעה בקשרי החוץ של מדינת ישראל.
אתמול הגיב בכיר במשרד החוץ לביקורת על הגעתו של הרננדס ואמר: "להציג את הדלקת המשואות של נשיא הונדורס כגימיק - חוטאת לאמת. יש פה מנהיג של מדינה ידידותית, והוא שידרג את היחסים עם ישראל והמרכז לשיתוף פעולה בינלאומי (מש"ב), סוכנות הסיוע הלאומית של ישראל, בצורה משמעותית".
יו"ר מרצ תמר זנדברג פנתה בנושא לשרה רגב, לאחר פרסום השתתפותו של הרננדס בטקס, והסבירה כי זוהי "החלטה שערורייתית הנותנת לגיטימציה לנשיא שאחראי להפרות חמורות של זכויות אדם במדינתו, רק על מנת לתרץ את השתתפותו של נתניהו".
במכתבה נימקה זנדברג את הפרות זכויות האדם במדינה, וציינה כי "לפי דיווחים, אנשי המשטרה האזרחית והצבא בהונדורס היו מעורבים בעינויים, באיומים ובהוצאה להורג ללא משפט של עיתונאים ופעילי אופוזיציה. בפרט, המשטרה הצבאית והצבא היו מעורבים בחטיפה ובאונס – הכול תחת חסינות מלאה, לה הם זוכים ממערכת המשפט המושחתת במדינה".
בשבוע שעבר אישר הרננדס את השתתפותו בטקס. זו אמורה הייתה להיות הפעם הראשונה בתולדות טקסי הדלקת המשואות, בה ראש מדינה זרה נמנה בין המדליקים. נשיא הונדורס אמור היה להתלוות למדליקת המשואה מטעם המרכז לסיוע ושיתוף פעולה בינלאומי של משרד החוץ. הרננדס הוא בוגר קורס ההכשרה של משרד החוץ הישראלי משנת 1992, והינו בוגר קורס ההכשרה של משרד החוץ הראשון שנבחר להיות ראש מדינה.