גורמים בקואליציה הודו: חוק הלאום לא יקודם עוד

גורמים בקואליציה הודו: חוק הלאום לא יקודם עוד

נציגים מהסיעות השונות הודו בשיחות סגורות כי יש הבנה שבעל פה, שלפיה החוק לא יקודם עוד מעבר לקריאה הראשונה - בשל המחלוקות הרבות סביב סעיפיו
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
דיון בחוק הלאום
צילום: צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

נציגים מכל סיעות הקואליציה הודו בשיחות סגורות כי ישנה הבנה שבעל פה, שלפיה חוק הלאום,  שאושר אתמול לפנות בוקר בקריאה ראשונה - לא יקודם עוד לקראת קריאה שנייה ושלישית. כך פורסם הבוקר (רביעי) בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב'.

הסיבה להבנה בין הסיעות קשורה למחלוקות הרבות סביב סעיפים רבים בחוק: הסעיף שמכריע אם האופי היהודי של המדינה קודם לאופי הדמוקרטי או להיפך; הסעיף שמגדיר את השפה העברית כשפה הרשמית של המדינה; הסעיף שמאפשר הקמת יישובים קהילתיים על פי לאום. מלבד המחלוקות הללו, למפלגות החרדיות מפריעה העובדה העקרונית כי מדובר בחוק יסוד. 


ביום שלישי לפנות בוקר אישרה מליאת הכנסת בקריאה ראשונה את חוק הלאום של יו"ר ועדת חוץ וביטחון, אבי דיכטר (הליכוד). 64 חברי כנסת תמכו בחוק. 50 חברי כנסת התנגדו. לפי הצעת החוק, מעמדה של מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי, כמו גם זכותו של העם היהודי להגדרה עצמית במולדתו, יעוגנו בחוק יסוד.

כמו כן, ההצעה מבקשת לעגן בחוק את ירושלים כבירת ישראל, את השפה העברית כשפה הרשמית של המדינה, ואת עקרון קיבוץ הגלויות. כמו כן, הצעת החוק מעגנת את הקשר עם יהודי התפוצות ואת הזכות לשימור מורשת לכל תושבי ישראל ללא הבדל דת או לאום. הצעת החוק מקבעת את לוח השנה העברי כלוח הרשמי של המדינה ואת יום העצמאות, חגי ומועדי ישראל וימי הזיכרון בחוק יסוד.

חוק הלאום אושר בקריאה טרומית כבר לפני כשנה ובהמשך עלה גם כאחד התנאים שהציב הליכוד לשותפות הקואליציוניות במהלך משבר חוק הגיוס. אז צרפו בליכוד דרישה מהמפלגות החרדיות ומסיעת כולנו לאשר את החוק בקריאה ראשונה לדרישה להגיע להסכמה בין כל סיעות הקואליציה בנוגע לנוסח המחודש של חוק הגיוס וכן בנוגע לתקציב המדינה.

הפופולריים