יועץ למשרד ההגנה הרוסי אמר היום (שני) לכאן חדשות כי בקשת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, שלא לספק לסוריה את מערכת ההגנה האווירית נגד מטוסים S-300, הייתה רק אחת הסיבות לכך שמוסקבה בחרה בסופו של דבר לא לספק את מערכת הנשק למשטר אסד.
בשיחה עם כאן חדשות אמר היועץ כי אין ספק שבפגישת שני המנהיגים בשבוע שעבר, שהייתה באווירה חברית - חלקה בלתי רשמית - ביקש נתניהו מפוטין אישית לא להעביר את ה-S-300 לסורים. ואולם, בקשתו הייתה רק מרכיב אחד בהחלטה הרוסית לא לספק את המערכת. לדבריו, במוסקבה התחשבו גם בהיעדר היכולת של הסורים להפעיל את המערכות האלה, ואימון של חיילים ייקח חודשים.
הגורם הרוסי התייחס בשיחה גם לתקיפות הנרחבות של ישראל בסוריה בשבוע שעבר, בעקבות ירי הטילים האיראניים על רמת הגולן - והדגיש שבירושלים לא קיבלו ממוסקבה אישור לתקיפה. עוד אמר אותו גורם, כי ישראל לא קיבלה אישור מרוסיה לתקיפה. עם זאת, מבחינת רוסיה מדובר באתרים איראנים בסוריה ולא בהכרח תקיפה נגד סוריה: "יש לרוסים אינטרס לשמור על קשר טוב עם ישראל, לכן אין תגובה חריפה לתקיפה".
אולם, ציין הגורם, "במקביל יש לרוסים אינטרס לשמור על היכולת הצבאית של אסד. לכן הם ימשיכו לסייע לו לשמור על עליונות צבאית בתחום ההגנה האווירית - חוץ מה-S-300".
דברי היועץ נאמרים ברקע ראיון שהעניק בסוף השבוע יועצו של הנשיא ולדימיר פוטין בנושאי שיתופי פעולה צבאיים וטכנולוגיים, ולדימיר קוז'ין, שבו אמר כי מוסקבה לא דנה בשלב הזה עם דמשק בנוגע להעברת מערכת טילי הנ"מ מסוג S-300 לידי הסורים: "כרגע לא נעביר את ה-S-300, כיוון שלסורים יש כל מה שהם צריכים".
העברה אפשרית של מערכת ה-S300 מרוסיה לסוריה חזרה בחודשים האחרונים לכותרות, בעקבות התקיפות המיוחסות לישראל, ובעיקר לאחר התקיפה הגדולה של ארצות הברית, בריטניה וצרפת בסוריה. בכירים רוסים, בהם שר החוץ סרגיי לברוב, התבטאו בנושא – ולפני כשלושה שבועות מקורות ביטחוניים במוסקבה אף אמרו כי העברת המערכת "קרובה מאוד".
בכתבה שפורסמה בעיתון הרוסי "קומרסנט" הזכירו אותם מקורות, כי העסקה המקורית בין מוסקבה לדמשק נחתמה כבר ב-2010, אך בוטלה לבקשת ישראל. כעת, אמרו הגורמים, כי בכוונת רוסיה לחדשו ואף לספק את המערכת לסוריה ללא עלות. בעיתון אף נכתב כי יועצים רוסים יוצבו תחילה בסוללות שיוצבו בשטח סוריה, ואם ישראל תתקוף אותן – "ההשלכות יהיו קטסטרופליות".