ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (ראשון) את הצעת החוק שאוסרת לצלם חיילי צה"ל במהלך מילוי תפקידם. ההצעה, שיזם ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו), קובעת עונשי מאסר למי שיעבור על האיסור ויתעד חיילים בזמן פעילות. למרות זאת, בהחלטת הוועדה נקבע כי לאחר אישורו של החוק בקריאה טרומית, ההצעה תשונה ותחזור לאישור נוסף של השרים.
אני מברך את ועדת השרים לענייני חקיקה על אישור הצעת החוק של ישראל ביתנו לאסור צילום של כוחות הביטחון כדי להכפיש אותם. חיילי צה"ל נתונים במתקפה מבית של עוכרי ישראל ותומכי טרור שמחפשים להשפיל לבזות ולפגוע בהם. נשים לזה סוף!
— אביגדור ליברמן (@AvigdorLiberman) 17 ביוני 2018
האישור בוועדה ניתן למרות עמדת היועץ המשפטי לממשלה, שהביע התנגדות להצעה. במהלך הדיון אמר המשנה ליועמ"ש, רז נזרי, כי "ההצעה כפי שהיא לא עומדת במבחן חוקתי. לאסור צילום של חיילים ולהגיד שזה פלילי - זה לא עומד במבחן חוקתי". לדברי נזרי, "יש אפשרות ללכת להצעה מדודה ולהשוות את המצב של החיילים למה שנקבע בנוגע לשוטרים במהלך תפקידם. הבעיה בהצעה נחט שהיא קובעת עונש מינימום. המשמעות היא שלא תהיה אפשרות שלא להגיע לכדי רישום פלילי".
יוזם החוק, ח"כ אילטוב, בירך על האישור ואמר: ״הגיע הזמן לשים סוף להפקרות הזאת. לא ייתכן שכל פעיל או ארגון שמאל, אשר נתמך ע"י ישויות זרות, יקבל גישה חופשית ויתעד באין מפריע את חיילי צה״ל בעת מילוי תפקידם. עלינו מוטלת האחריות לספק לחיילי צה"ל את התנאים האופטימליים לביצוע תפקידם, מבלי שיצטרכו לחשוש שארגון שמאל כזה או אחר יפיץ את תמונתם לשם עשיית שיימינג והטלת קלון עליהם״.
מנגד, ח"כים באופוזיציה תקפו את הצעת החוק. ח"כ עאידה תומא-סלימאן (הרשימה הערבית המשותפת) מתחה ביקורת חריפה על ההצעה: "זהו פחד העריצים מהתיעוד. מי שמפחד מתיעוד האמת, מבין טוב מאוד את עומק השפל והאכזריות אליו הוא הגיע. הצעת החוק הזו מהווה הודאה ברורה של ממשלת ישראל שמה שהיא עושה בשטחים הכבושים מהווה פשעים חמורים, ועלול לסבך אותה משפטית ומוסרית. יותר מזה, ההצעה המסוכנת והבלתי דמוקרטית הזו מכשירה את השטח לפשעים רבים שעוד יבוצעו נגד העם הפלסטיני, ונותנת למכונת הדיכוי אור ירוק להמשך ההפרות הבוטות בזכויות האדם מבלי לחשוש לתת דין וחשבון".
יו"ר סיעת מרצ, ח"כ אילן גילאון, אמר בתגובה: "הצעת החוק האוסרת על תיעוד חיילים היא המשך מדיניות בת היענה של הממשלה בכל התחומים. במקום למנוע את התופעות הפסולות, להפיק לקחים ולחדד נהלים, בוחרת הקואליציה לקדם הצעת חוק אנטי חוקתית ואנטי דמוקרטית בניגוד לדעת היועמ"ש. חיילי צה"ל הם ילדינו וכולנו תומכים בהם ואוהבים אותם, אבל בתופעות פסולות יש להלחם באומץ וללא טיוח והסתרה".