ריכוך ברפורמה המשפטית? בליכוד מבהירים: לא לפני הקריאה הראשונה

ריכוך ברפורמה המשפטית? לא לפני הקריאה הראשונה
החוקים שמקדם השר לוין טרם עברו את אישור ועדת השרים לחקיקה ועוד לא הונחו בפועל בכנסת. המשמעות - הדיונים סביב שינויים בה יידחו בעוד כמה שבועות • יו"ר ועדת החוקה רוטמן הניח את גרסתו ה"מתקדמת" לרפורמה המשפטית
מחבר זאב קם מחבר זאב קם
Getting your Trinity Audio player ready...
מהומה, דיון ועדת חוקה הרפורמה המשפטית לוין, 11.1.23
צילום: צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בליכוד לא מתכוונים לערוך שינויים שירככו את הרפורמה במערכת המשפט טרם ההצבעה עליה בקריאה ראשונה במליאה, כך פורסם היום (רביעי) בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב. החוקים שמקדם לוין טרם עברו את אישור ועדת השרים לחקיקה ועוד לא הונחו בפועל בכנסת, ולכן אישורם בקריאה ראשונה משמעו שהדיונים סביב שינויים ברפורמה יידחו בעוד כמה שבועות.

בתוך כך, יושב ראש ועדת החוקה של הכנסת שמחה רוטמן הניח את גרסתו לרפורמה המשפטית, שהולכת צעד קדימה מעבר להצעותיו של שר המשפטים יריב לוין. לפי הצעתו של רוטמן, בוועדה לבחירת שופטים יהיו תשעה חברים, בהם שלושה שופטים - נשיא בית המשפט העליון, נשיא בדימוס של בית משפט מחוזי ונשיא בדימוס של בית משפט שלום. ששת החברים הנוספים יהיו פוליטיקאים - שר המשפטים ושניים נוספים שתקבע הממשלה; ושלושה חברי כנסת - יו"ר ועדת הכנסת, יו"ר הוועדה לביקורת המדינה ויו"ר ועדת החוקה.

רוטמן הציע גם שבית המשפט העליון לא יוכל לדון בשאלת תוקפם של חוקי יסוד ויהיה רשאי לפסול חוקים רק בהרכב מלא ובהסכמה פה-אחד. בנוסף, הוא הציע לקבוע שהעליון לא ידון ולא ייתן צו נגד הממשלה, ראש הממשלה, שר משריה או נבחר ציבור אחר בעניין סבירות החלטתם. התיקונים בחוק יסוד השפיטה שרוטמן מציע יובאו לדיון בוועדת החוקה בשבוע הבא.

השר לוין ונשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות נועדו אתמול בשעות הצהריים לפגישת עבודה ראשונה. פגישה זו מגיעה לאחר עימות פומבי סוער בין השניים סביב הרפורמה המשפטית שמקדם השר. 

הנשיא יצחק הרצוג נפגש אתמול עם ראש האופוזיציה יאיר לפיד, כחלק מניסיונותיו להביא להידברות בנוגע לרפורמה במערכת המשפט. בתוך כך, היועמ"ש לשעבר יהודה וינשטיין התייחס לראשונה בפומבי לרפורמה המתוכננת. "לא מדובר פה ברפומה אלא בפוגרום", הוא טען באירוע באוניברסיטת תל אביב. "מנסים לשנות את שיטת המשפט שהכרנו 75 שנה ולהפוך אותה למשהו לא מוכר, בלי שיקול דעת, ובצורה לא רצינית. אני מתנגד להכול. אני מתנגד לשינוי שיטת הבחירה, לשינוי הסניורטי, להפיכת היועמ"שים למשרות אמון. זה להפוך את כל השירות הציבורי".

בשבועות האחרונים חלו התנגשויות רבות בין חברי הקואליציה, ובראשם שר המשפטים המקדם את הרפורמה במשרדו, לבין מתנגדי הרפורמה וביניהם הנשיאה חיות. בשבוע שעבר תקפה חיות את הרפורמה ואמרה כי מדובר בתוכנית לריסוק מערכת המשפט: "היא מיועדת להנחית מכה אנושה על עצמאותה ואי-תלותה של הרשות השופטת ולהפוך אותה לרשות שותקת". 

בתגובה, תקף השר לוין וקרא לבית המשפט "מפלגת בג"ץ". אליו הצטרפו רבים מחברי הקואליציה, ביניהם שר האוצר סמוטריץ' וח"כ משה סעדה מהליכוד, שטען בריאיון בכאן רשת ב כי "על פי הכלליםשל שירות המדינה אסור היה לה לשאת את הנאום הזה. אם היא אמיצה - שתתפטר ואז זכותה להגיד מה שהיא רוצה". סעדה טען אף כי נאומה של חיות היה "מעשה פוליטי לא ראוי".

הפופולריים