לאחר חשיפת פרטי ההסכם מול לבנון: סגן יושב ראש הפרלמנט הלבנוני, אליאס בו סעב, אמר היום (שני) שלארצו יש הערות לטיוטת ההסכם, ותגובתה תועבר לכל המאוחר בתוך שתי יממות. בו סעב רמז בריאיון לערוץ הלבנוני אל-מיאדין שישראל עשתה ויתורים גדולים יותר מלבנון, וציין כי האווירה חיובית מאוד וברור מההודאה של "הצוות האחר" שלבנון השיגה יותר. לשכת הנשיאות הלבנונית פרסמה תמונה מהפגישה שמקיימים בכירים במדינה כדי לדון בטיוטת ההסכם.
בצד הישראלי, מנכ"ל משרד האנרגיה ליאור שילת הגיע לפריז לדון עם חברת האנרגיה "טוטאל", שצפויה להקים את האסדה הלבנונית, על הסכם נוסף שיסדיר את התגמול שישראל תקבל במקרה של גילוי מצבור גז באסדת קאנא.
וברקע הביקורת מהאופוזציה, שר המשפטים גדעון סער הודיע כי אין כוונה להסתיר את ההסכם, שיוצג בכנסת. במכתב תגובה ששיגר היום לחברי הכנסת אורית סטרוק ויריב לוין, ציין סגן ראש הממשלה כי "ככל שיוסכם הסכם כזה - הוא יונח על שולחן הכנסת".
בנוסף, רה"מ לפיד צייץ בטוויטר, בתגובה ליו"ר האופוזיציה: "קצת עובדות לנתניהו, פשוט כי הוא לא ראה את ההסכם - ישראל מקבלת 100% מצרכי הביטחון שלה, 100% ממאגר כריש ואפילו חלק מהרווחים של המאגר הלבנוני. אני מבין שכואב לכם שלא הצלחתם להשיג הסכם כזה, אבל זו לא סיבה להתגייס לתעמולה של נסראללה. אפשר לפרגן קצת לממשלה שעובדת ומביאה תוצאות לעם ישראל".
קודם לכן שרת האנרגיה קארין אלהרר אמרה בריאיון לאריה גולן בתוכנית הבוקר הזה בכאן רשת ב: "יש יתרון לכך שגם ללבנון תהיה אסדה. זה ירגיע את האזור וימנע ממנה לקחת גז ואנרגיה מאיראן".
שרת האנרגיה קארין אלהרר ל-@golan_aryeh: "אנחנו צריכים לדעת שיש יתרון בכך שגם ללבנון תהיה אסדה. זה ירגיע את האזור וימנע ממנה לקחת גז ואנרגיה מאיראן"#הבוקרהזה pic.twitter.com/OpN6MZo9Ke
— כאן | רשת ב (@ReshetBet) October 3, 2022
השרה התייחסה גם להפקת הגז מאסדת כריש ואמרה שהיא אינה תלויה בהסכם. "האסדה תפקיד גז בהזדמנות הראשונה", היא אמרה. "הפקת הגז תלויה בעניינים הטכניים של חיבור האסדה לצנרת הגז התת ימית. זה לא במחלוקת ולא היה חלק מהמשא ומתן".
שר האנרגיה לשעבר, חבר הכנסת יובל שטייניץ, מתח ביקורת בריאיון לאריה גולן על ההסכם. "לא היה נתון לערעור שנוכל להפיק גז בכריש, זה כמו שיגידו שקיבלנו את נהריה או חיפה", הוא טען. יש מחלוקת, ישראל ולבנון הציגו שני קווי גבול. על בסיס המחלוקת הזו התחלתי לנהל את המשא ומתן בשנת 2020 מתוך כוונה להגיע לפשרה. איך אפשר בכלל לומר 'פשרה' כשאחד מקבל 100% והשני 0?"
שר האנרגיה לשעבר, ח"כ יובל שטייניץ, ל-@golan_aryeh: זה לא היה נתון לערעור שנוכל להפיק גז בכריש, זה כמו שיגידו שקיבלנו את נהריה או חיפה. יש מחלוקת, ישראל ולבנון הציגו שני קווי גבול. איך אפשר בכלל לומר 'פשרה' כשאחד מקבל 100% והשני 0?#הבוקרהזה pic.twitter.com/Kw7f1OOY9x
— כאן | רשת ב (@ReshetBet) October 3, 2022
עיתון אל-אחבאר הלבנוני דיווח הבוקר שבטיוטת ההסכם לא נכלל "קו המצופים הישראלי" - זאת בניגוד לטענות בישראל שחמשת הקילומטרים הראשונים של קו הגבול יתבססו עליו. עוד דווח שנשיא לבנון עון "נוטה להסכים לגמרי" לטיוטה, בדומה לעמדת ראש הממשלה הלבנוני.
ראש הממשלה יאיר לפיד ושר הביטחון בני גנץ אישרו אמש את הצעת המתווך האמריקני הוכשטיין לפתרון סוגיית הגבול הימי בין ישראל לבין לבנון - כך אמר גורם מדיני בכיר בתדרוך לכתבים. עדיין לא ברור אם ההסכם יובא לאישור רק בקבינט או גם בממשלה, ובדרג המדיני ממתינים לחוות הדעת הסופית של היועצת המשפטית לממשלה בנושא.
על פי ההסכם, קו הגבול הימי ישורטט ברובו על בסיס קו 23, ובכך יישאר בשליטת לבנון רוב השטח שהיה במחלוקת. חמשת הקילומטרים הראשונים של קו הגבול יהיו מבוססים על "קו המצופים" הישראלי שנמצא מצפון לו, קו שישראל קבעה חד-צדדית ומהותי לה מבחינה ביטחונית. אסדת הגז כריש תהיה בשליטה ישראלית מלאה, ומולה, בשדה קאנא, תוקם אסדה לבנונית. ישראל תקבל תגמולים מחברת הגז "טוטאל" בעבור החלק של השדה שנמצא בשטחה.
הגורם המדיני הבכיר אמר בשיחה עם כתבים כי בהסכם יש ניצול הזדמנות, ובישראל ראו חשיבות במיצוי המשא ומתן, גם לאור המצב הפוליטי בלבנון. לדבריו, בישראל לוקחים בחשבון את האפשרות שההסכם גם לא ייחתם. הוא הוסיף כי בהסכם ישנו "מרכיב כלכלי ואנחנו לא מקלים בו ראש, אבל הוא בראש ובראשונה הסכם מדיני ביטחוני שיאפשר יציבות באזור".
בהכנת הידיעה השתתפו עמיחי שטיין ועומרי חיים