מות העיתונאית שירין אבו עאקלה בג'נין: משרד נציב האו"ם לזכויות אדם מסר בהצהרה לתקשורת כי הוא מצא שהעיתונאית נהרגה מירי של כוחות צה"ל. "אנחנו במשרד זכויות האדם של האו"ם סיימנו את המעקב העצמאי שלנו אחר התקרית", נאמר בהצהרה.
"כל המידע שאספנו - כולל מידע רשמי מהצבא הישראלי ומהתובע הכללי הפלסטיני - תואם את הממצא לפיו היריות שגרמו למותה של אבו עאקלה ופצעו את עמיתה עלי סמודי הגיעו מכוחות הביטחון הישראליים ולא מירי חסר הבחנה על ידי חמושים פלסטינים, כפי שנטען בתחילה על ידי הרשויות הישראליות. לא מצאנו מידע המצביע על כך שהייתה פעילות של פלסטינים חמושים בסביבה הקרובה של העיתונאים".
בצה"ל פרסמו תגובה רשמית להודעת האו"ם ובה קרא לפלסטינים להעביר את הקליע לישראל ולקיים חקירה משותפת. "תחקיר צה"ל קובע כי העיתונאית לא נורתה בשום פנים ואופן במכוון ולא ניתן לקבוע האם נהרגה מירי חמושים פלסטינים אשר ירו בסביבתה באופן בלתי נשלט או ע"י חייל צה"ל בשוגג", נכתב בהודעה. גנץ תקף את התחקיר - "חסר אחיזה במציאות".
לקראת ביקור ביידן בחודש הבא בישראל, בישראל נערכים גם לאפשרות של ביקורת בין-לאומית מחודשת סביב התנהלות ישראל בפרשה בסוגייה הזו. ראש הממשלה נפתלי בנט, ושר החוץ יאיר לפיד, ערכו בשבוע שעבר בכנסת דיון בנוגע לתחקיר, לפני הביקור.
בישראל העבירו מסרים לאחר הפצת התחקיר: "אנו שבים ומציעים לפלסטינים להעביר את הקליע ממנו נורתה העיתונאית שירין אבו-עקאלה. מי שאין לו מה להסתיר, לא מסרב לשתף פעולה. הרשות הפלסטינית מקיימת מעת לעת חקירות משותפות עם ישראל. הסירוב הפלסטיני להעביר את הקליע ולקיים חקירה משותפת מעיד על שיקוליהם.
"תחקיר צה"ל קובע כי העיתונאית לא נורתה במכוון, ושלא ניתן לדעת האם נהרגה מירי חמושים פלסטינים (שירו בסביבתה באופן בלתי-נשלט) או ע"י חייל צה"ל בשוגג. ההקשר חשוב - מדובר באירוע מבצעי במסגרת מעצרים במחנה הפליטים ג'נין, בו התפתחו חילופי אש בין כוחות צה"ל לחמושים פלסטינים, על רקע גל טרור רצחני. לאחרונה הורה הרמטכ"ל על הרחבת תחקיר אירוע הירי בו נהרגה אבו-עאקלה. בתוך כך, צורף לצוות התחקיר המבצעי קצין בכיר בעל מומחיות טכנולוגית ייחודית מאגף המודיעין".
התובע הפלסטיני פרסם לפני חודש את מסקנות חקירת מותה של אבו עאקלה ומסר במסיבת עיתונאים כי מסקנות החקירה קובעות כי"אבו עאקלה נהרגה מקליע של צה"ל, בזמן שניסתה לברוח". התובע תיאר את התקרית וטען כי כוחות הביטחון שהגיעו לפעילות המעצרים בג'נין היו במרחק 200 מטר מאבו עאקלה ועיתונאים נוספים שהיו במקום. "המיקום של העיתונאים היה חשוף ושום דבר לא הפריע לזווית הראייה של הכוח. אחרי שארבעת העיתונאים חשפו עצמם ולבשו לבוש עיתונאי, כוחות הכיבוש התקדמו ברחוב במרחק מטרים ספורים והם לא אמרו להם להתרחק", הוא טען.
"כוחות הכיבוש החלו לירות לכיוונם ללא התראה מוקדמת, זה הוביל אותם לסגת מהמקום", המשיך התובע הכללי של הרשות. "כוחות הכיבוש שהיו במרכז הרחוב החלו לירות ופצעו את העיתונאית שירין אבו עאקלה באופן ישיר בראש מהצד האחורי-שמאלי במהלך ניסיון שלה לברוח מהירי הרצוף שירו חיילי הכיבוש. הדוח הרפואי הדגיש שהשלכות הירי והפגיעה בראש מעידים ששירין הייתה במצב של בריחה".
פרסום ראשון: כוחות הביטחון הצליחו להשיג צילומי הדמיה של גופת עיתונאית אל ג'זירה. @shelleytap עם כל הפרטים ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/Kldunf88yB
— כאן חדשות (@kann_news) May 12, 2022
שר הביטחון, בני גנץ, הגיב לממצאי התחקיר ומסר: "כל טענה שצה"ל פוגע בכוונה בעיתונאים או בבלתי מעורבים היא שקר גס ובוטה. תחקירים והפקת לקחים לא מבצעים במסיבות עיתונאים, אלא בחדרים הסגורים, ותוך העברת מידע".
גם רשת CNN פרסמה תחקיר עצמאי, לפיו העיתונאית נהרגה כתוצאה מהתקפה "מכוונת" של הכוחות הישראלים. על פי ניתוחים של מומחים של סרטוני וידאו ונתוני אודיו, אבו עאקלה נורתה ממרחק של כ-200 מטרים, כאשר עדי ראייה טענו כי לא היו כלל פלסטינים חמושים או עימותים מזוינים בקרבתה. באותו הבוקר, בצה"ל הבהירו כי מחבלים חמושים ירו על הלוחמים שהיו בפעילות לסיכול טרור בג'נין, ללא הבחנה. בתחקיר של CNN, הובאו ציטוטים של מומחים שניתחו סרטוני וידאו שהגיעו לידי הרשת.
תחקיר הביניים של צה"ל: היא נהרגה מאש חמושים או מירי חייל
ממצאי הביניים של תחקיר האירוע בצה"ל העלו כי העיתונאית נהרגה מאש חמושים או מירי של חייל דרך חרך בג'יפ. הם הוסיפו כי קבלת הקליע, שהפלסטינים מסרבים להעביר לישראל, תסייע להכריע בשאלה זו.
בצה"ל הוסיפו: "מאז קרות האירוע, הצבא מתחקר ומברר את נסיבות מותה של הכתבת. בסיום תחקיר הביניים נותרו עוד מספר פרטים הדורשים בירור, אך מתבהרת התמונה אודות האירוע והאפשרויות השונות לירי אשר הביא למותה. המסקנה מתחקיר הביניים היא שלא ניתן לקבוע מהו מקור הירי שפגע והרג את הכתבת".