פרשת תוכנות הריגול: צוות הבדיקה בראשות המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד עמית מררי, פרסם היום את ממצאיו: "אין כל אינדיקציות שמשטרת ישראל הדביקה באמצעות תוכנת פגסוס שבידיה ללא צו שיפוטי מכשיר טלפון של מי מבין האנשים שפורסמו בתקשורת". השר לביטחון הפנים עמר בר לב הגיב לדוח: "זיכוי מהדהד למשטרת ישראל וללובשי המדים".
הצוות, שהסתייע גם במומחים טכנולוגיים, בדק אם בוצעה הדבקה למכשירי טלפון ניידים השייכים אל מי מבין רשימת האנשים שפורסמו בתחקיר על עיתון כלכליסט, באמצעות תוכנת פגסוס שבשימוש משטרת ישראל - ללא צו שיפוטי.
המסמך המלא של ועדת מררי
"לפי המידע שהועבר לצוות קיימים צווים להאזנת סתר מסוג תקשורת בין מחשבים לגבי שלושה מבין האנשים שהופיעו ברשימה שפורסמה, כאשר לגבי שניים מתוכם על פי ממצאי הצוות אכן בוצע ניסיון הדבקה, ורק לגבי אחד מהשניים לגביהם ניתן צו ההדבקה הצליחה", נמסר בהודעת הוועדה.
המפכ"ל לשעבר אלשיך על ממצאי הבדיקה: "לא מופתע"@SivanSisay pic.twitter.com/hCsK00X0hy
— כאן חדשות (@kann_news) February 21, 2022
עוד נמסר, כי הבדיקה בוצעה גם ביחס למערכת נוספת שנכנסה לשימוש לאחרונה וגם בעניינה "לא היתה כל אינדיקציה לכך שבוצעה הדבקה או ניסיונות הדבקה לטלפונים הניידים של אף אחד מרשימת האנשים שפורסמו".
מי נתן את ההוראה? | האזינו להסכת עוד יום
בהודעת צוות הבדיקה נמסר כי הם ימשיכו לעבוד בהתאם למנדט שניתן להם מהיועץ המשפטי לממשלה, ואף יעמידו לדין נאשמים ככל שימצאו כאלה: "הצוות עתיד להמשיך את עבודתו ביחס לבחינת העיסוק והטיפול המשטרתי בהאזנות סתר בדרך של תקשורת בין מחשבים, לרבות הרחבת הבדיקה בדבר הטענות לשימוש במערכות ללא צו מעבר לרשימת האנשים שפורסמו". לאחר פרסום הדברים, הגיב השר לביטחון הפנים עמר בר-לב: "אין כל אינדיקציה לכך שמשטרת ישראל הדביקה באמצעות מערכת פגסוס שבידיה ללא צו שיפוט. יש היום הרבה מאוד גורמים שצריכים להרכין ראש ולהתנצל בפני שוטרות ושוטרי ישראל ומשפחותיהם – מעל 30 אלף משרתות ומשרתים ששמם נמרח בבוץ מעל כל במה בשבועות האחרונים. אני חוזר על שאמרתי כל העת - כשר הפנים אני מחויב לדאוג לפעילותה התקנית של המשטרה, אבל גם להשבת האמון בה, שנפגע קשות". בריאיון שנערך בתוכנית שלי וגואטה בכאן רשת ב, אמרה עו"ד מררי כי "ככל שיעלו חשדות ברמה שיכולה להיות פלילית או משמעתית נפנה אותם לרשויות החקירה". לדבריה, "אנחנו מתכוונים לעשות יסודית בדיקה ומקיפה. מבחינה מערכתית, ראינו שמתקבלים צווים לפי חוק האזנות סתר". האזינו לריאיון עם עו"ד עמית מררי אצל שלי יחימוביץ' ויגאל גואטה ב-19 בינואר הודיע היועץ המשפטי לממשלה לשעבר מנדלבליט על הקמת צוות לבדיקת הפרשה. במכתב ששלח למפכ"ל המשטרה יעקב שבתאי, כתב היועץ כי קשה להפריז בחומרת הפגיעה בזכויות יסוד, אם אכן המקרים שפורסמו בתקשורת נכונים. לפי המכתב, הטענות שפורסמו לא היו מוכרות במשרד המשפטים והוסיף כי תיאור המקרים בתקשורת "מעלה תמונה מדאיגה עד מאוד" . תגובת מערכת כלכליסט: "ממצאי דוח הביניים של צוות הבדיקה בראשות המשנה ליועמ"ש עמית מררי מחייבים התייחסות רצינית ובדיקה מחודשת של הממצאים והטענות שפרסמנו בכלכליסט, וכך נעשה. מפאת הזמן הקצר בין מועד פרסום דוח הביניים אתמול הערב לבין שעת ירידת העיתון לדפוס, בדיקה כזו טרם נעשתה. לכשנסיים אותה, לא נהסס לתקן ככל שיידרש. בה בעת, דוח הביניים מאמת באופן מוחלט את חשיפת כלכליסט, ולפיה המשטרה משתמשת ברוגלות התקפיות סופר-פולשניות להדבקת טלפונים של אזרחים. הצווים שניתנו להאזנת סתר לא מעניקים סמכות חוקית להפעלת רוגלות כאלה, ויש צורך בתיקון משמעותי של החוק. הדוח אף מציין רוגלה נוספת פרט לזו של NSO (שמה לא ננקב) ששימשה גם היא את המשטרה למטרה הזאת. למיטב ידיעתנו, הקביעה בדוח הביניים שלא היתה הדבקה של טלפונים של רוב האנשים שהוזכרו ברשימה נשענת על בדיקות טכנולוגיות, ולא על חקירה של מח"ש את מפעילי הרוגלות. על פניו, נראה כי הצוות הסתמך במסקנותיו על חומרים שהועברו אליו מהמשטרה ומחברת NSO. חשוב עוד לומר כי דוח הביניים עוסק אך ורק ברשימה השמית שפורסמה בכלכליסט. כפי שמצוין בסיפא שלו, והצוות עדיין לא בחן רבות מהסוגיות המרכזיות שהועלו בתחקירים. ניסוח הדברים על ידי מחברי הדו"ח עצמם מעיד על הבעייתיות הטמונה בסוגיות אלה: 'העיסוק והטיפול המשטרתי בהאזנות סתר... מידת ואופן התאמתם של הכלים שבידי המשטרה לסמכויות הנתונות לה על פי דין ואופן השימוש שנעשה בכלים אלה, לרבות במערכות נוספות... המצויות או נמצאו בשימוש בידי משטרת ישראל, קיומן של אינדיקציות לחריגה מסמכות, פיקוח ובקרה בזמן אמת ובדיעבד על כלל שלבי עבודת המשטרה בתחום'".