שר החוץ יאיר לפיד פרס בנאומו את המדיניות של הממשלה מול רצועת עזה - המכונה על ידו "כלכלה תמורת ביטחון". בכנס הערב (ראשון) במכון למדיניות נגד טרור של אוניברסיטת רייכמן, נאם לפיד ואמר: "מאז שישראל עזבה את רצועת עזה ב-2005 היא נקלעת שוב ושוב לסבבי אלימות שגורמים סבל ונזק לתושבי המדינה ולכלכלה. המדיניות שבה נקטה ישראל עד כה לא שינתה מהותית את המצב", הסביר לפיד.
בסביבת שר החוץ לפיד מדגישים כי המהלך הוצג גם לראש הממשלה נפתלי בנט ולשר הביטחון בני גנץ. כך למשל, לפי התכנית, ישראל והקהילה הבין לאומית יפעלו עבור "שיקום של מערכת החשמל, חיבור לגז, בניית מתקני התפלת מים, שיפור משמעותי של שירותי הבריאות ושיקום תשתיות מגורים ותחבורה" - בתמורה לשקט ארוך טווח ברצועה. זהו למעשה היה הקו המנחה של השיחות האחרונות בין ישראל לבין חמאס בתיווך מצרי, שלא הביאו להסדרה ארוכת טווח.
השלב השני של תוכנית הממשלה להסדרה ברצועת עזה יכלול פרויקטים משמעותיים יותר, כמו אותה תכנית אי מלאכותי מול הרצועה. גם כאן, מדובר בתכניות ש"היו על המדף", ועד כה לא קודמו בגלל סיבות מגוונות - גם בצד הישראלי וגם בצד הפלסטיני.
"עלינו ללכת למהלך רב שנתי, גדול, של כלכלה תמורת ביטחון", המשיך בנאומו שר החוץ. "זוהי גירסה ריאליסטית יותר של מה שקראו בעבר 'שיקום תמורת פירוז'. מטרתו של מהלך כזה היא לייצר יציבות משני צידי הגבול. ביטחונית, אזרחית, כלכלית ומדינית. הקהילה הבין לאומית ותושבי עזה צריכים לדעת שהטרור החמאסי הוא המחסום בינם לבין חיים נורמליים".
מה רוצה חמאס? | האזינו לפרק ב"עוד יום"
שר החוץ לפיד הדגיש כי הדברים שהציג אינם בגדר הצעה לקיום משא ומתן עם החמאס. "ישראל אינה מדברת עם ארגוני טרור שמעוניינים להשמיד אותה. מבחינת ישראל הגוף המייצג של הפלסטינים הוא לא החמאס אלא הרשות הפלסטינית". עם זאת, הבהיר כי המאמצים נמשכים כל העת להחזרת השבויים והנעדרים.