אחרי שלוש שנים: תקציב המדינה עבר בקריאה ראשונה

אחרי 3 שנים: תקציב המדינה עבר בקריאה ראשונה
ראש הממשלה בנט בירך: "גאה בדרך שבה המחלוקות נפתרו" • לפיד בשיחה עם מזכיר הממשלה: "זה חוק ההסדרים הגדול בתולדות המדינה" • הושגו פשרות ברפורמת החקלאות וברפורמת הרגולציה • ההצבעה על אישור סופי - בנובמבר הקרוב
author author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
בנט ולפיד במליאה, 2.9.21
צילום: צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

מליאת הכנסת אישרה הערב (חמישי) את חוק תקציב המדינה לשנת 2022-2021 ואת חוק ההסדרים בקריאה ראשונה, ברוב של 59 בעד מול 54 נגד. ראש הממשלה נפתלי בנט בירך על העברת התקציב, שאושר בכנסת לראשונה מזה שלוש שנים: "גאה בדרך שבה המחלוקות נפתרו מתוך רצון טוב ושותפות אמיתית".

שר האוצר אביגדור ליברמן בירך גם הוא על העברת התקציב בקריאה ראשונה: "זהו יום חג שמסמל יותר מכל את תום עידן הטרלול ואת החזרה לנורמליות. זו ההוכחה שהממשלה הזו מתפקדת". שר החוץ יאיר לפיד אמר כי "ממשלה נורמלית ואחראית ניהלה דיוני תקציב נורמליים ואחראיים, העבירה היום בקריאה ראשונה תקציב מדינה. תקציב שלא מיועד לפוליטיקאים אלא למה שחשוב לאזרחי מדינת ישראל".

התקציב לשנת 2021 יעמוד על כ-432.3 מיליארד שקל, בעוד שב-2022 יעמוד על סכום של כ-452.5 מיליארד שקל. בהצבעה אישרה הכנסת גם את גובה תקרת הגירעון, שיעמוד כעת על 3%, ובשנה הבאה יעלה ל-3.5%. לפי משרד האוצר התקציב הגדול ביותר יהיה של משרד הביטחון, שאומדנו 73.3 מיליארד שקלים, לצד כמעט 70 מיליון שקלים למשרד החינוך. תקציב הבריאות יעמוד על כ-44.8 מיליארד שקלים. 

הדיון סביב התקציב וחוק ההסדרים נמשך שעות ונרשמו בו מספר עימותים. שר האוצר ליברמן תקף את חברי האופוזיציה בנאומו ועורר מהומה כשאמר: "אתם רק משקרים, אתם לא יודעים לעשות כלום". ראש האופוזיציה בנימין נתניהו נשא נאום מתא הבידוד במליאה לאחר שחזר מחו"ל ומתח ביקורת חריפה: "זה תקציב גרוע, יש בו גזרות והעלאת מסים בניגוד להבטחות. נתתם סכומי עתק למנסור עבאס ולמחמוד עבאס". 

אחרי שאושר, התקציב יעבור כעת לדיון מעמיק בוועדות הכנסת השונות לקראת ההצבעות בקריאה שנייה ושלישית בחודש נובמבר. במסגרת ההסכמות שהיו כדי להעביר את חוק ההסדרים, לא מעט רפורמות יצאו ממנו החוצה, אבל הובטח לשרים לקדם אותן כחוקים ממשלתיים מבחוץ - ובקואליציה מאוד ערים לזה שאם לא יקיימו את הבטחותיהם השרים האלה יכולים לבוא לפני אישור התקציב הסופי ולדרוש את קיום ההבטחות, ואולי גם לגבות מחיר על אי קיום ההבטחה.

בשולי ההצבעה המוצלחת הערב לקואליציה ואישור חוק ההסדרים, התקיימה שיחה אודות אישור התקציב בין יו"ר יש עתיד יאיר לפיד שהביע שביעות רצון רבה בפני מזכיר הממשלה שלום שלמה. בשיחה שפרטיה פורסמו בחדשות הערב בכאן 11, אמר לפיד, שעד לא מזמן נלחם על מעמדה של הכנסת מהאופוזיציה: "מדהים שזה עבר ככה בקלות, זה חוק ההסדרים הכי גדול בתולדות המדינה". שלמה השיב ללפיד: "לאט לאט, בקצב הזה עוד נתקשה לפרק את העסק".

הפשרות שאפשרו את העברת חוק ההסדרים

בין הרפורמות שנכללו בחוק ההסדרים שאושר במליאה, והיו מוקדי מחלוקת בקואליציה, ניתן למנות את רפורמת הרגולציה שקידם ח"כ אביר קארה מימינה, ועליה הושגו הסכמות רגעים לפני ההצבעה. לפי ההסכמה המסתמנת, רשות הרגולציה שתוקם במסגרת הרפורמה תהיה גוף מייעץ בלבד, ולא תהנה מזכות וטו על החלטות שרים. יו"ר הקואליציה עידית סילמן אמרה על הפשרה שהושגה: "הגענו להסכמות גם בעניין הרגולציה. יש תקציב טוב ונכון עבור אזרחי מדינת ישראל".

המתווה החדש של רפורמת הרגולציה

מוקד מחלוקת נוסף היה כמובן רפורמת החקלאות שקידמו שר האוצר ליברמן ושר החקלאות עודד פורר. אחרי משא ומתן ממושך, הודיעו הבוקר השרים על הסכמות בנושא, כשהוחלט להוציא את ענף הביצים מחוק ההסדרים שאושר במליאה, ולהמשיך את הדיון בנושא. אתמול פורסם בכאן רשת ב כי אחד הסעיפים המשמעותיים שסוכמו מבטל את עליית מחירי המים שתוכננה לחקלאות, ולמעשה מקפיא את המחירים לחקלאים - נושא שגרר התנגדות מצד כל חלקי הקואליציה, מימין ומשמאל.

נרשמו הסכמות גם בנושא העלאת גיל הפרישה לנשים, שעיקרן - הסכמת משרד האוצר להוסיף כסף כדי לסייע לנשים עם משכורות נמוכות, שעובדות במקצועות שוחקים וכן, כסף לנשים שמפוטרות בגילאים הקרובים ל-60 ומתקשות למצוא עבודה חדשה. התקציב הנוסף יינתן לטובת הגדלת הבטחת הכנסה לאותן נשים ועבור הכשרות מקצועיות.

גורמים כלכליים ביקרו הערב את תוכנו של חוק ההסדרים. הם טענו שמרצ והעבודה התנהלו כאופזיציה בתוך הקואליציה בשיחות על התקציב, ועשו הכול כדי לרוקן מתוכן חלק גדול מהרפורמות המשמעותיות ביותר, ביניהן הרפורמה בחקלאות, חוק המטרו והרפורמה ברגולציה.

הפופולריים