המחלוקת על חוק האזרחות – פרסום ראשון: רע"ם חזרה בה מהסכמה עקרונית שהושגה אתמול בפגישה שהתקיימה בין מנסור עבאס, נפתלי בנט, איילת שקד ונציגים נוספים. בחדשות הערב בכאן 11 פורסם היום (שלישי) כי הסיכום פוצץ לאחר שנציגי המשפחות הערביות שסובלות מהחוק צלצלו לכל לשכות הח"כים של רע"מ והבהירו להם כי הפשרה אינה מתקבלת עליהם וכן בעקבות ביקורת ציבורית בחברה הערבית.
אמש סוכמה פשרה בין הקואליציה לרע"ם להצביע בעד חוק האזרחות - אבל הכל התפוצץ הבוקר. מה בדיוק קרה שם, ומה הלאה? @SuleimanMas1 עם הפרטים ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/RYWf7Ur6nr
— כאן חדשות (@kann_news) June 22, 2021
גורמים המעורים בפרטים אמרו לכאן חדשות כי הושגה הסכמה עקרונית עם שרת הפנים שקד להעביר את החוק בקולות הקואליציה, אך עם מתן הקלות שתאשר שקד מאוחר יותר. ההקלות שהושגו: מתן טיפול רפואי למשפחות ערביות בישראל, ביטול הבדיקות הגנטיות, מתן רישיונות נהיגה בישראל למשפחות והענקת פטור לזוגות שנישאו לפני 2003 (באישור השב"כ).
בנוסף חברת הכנסת איבתיסאם מראענה ממפלגת העבודה הציגה מסמך שהוצג בפגישות בין גורמי הקואליציה. לפי הצעתה, החוק לא יחול על נשים מעל גיל 50 וגברים מעל 55, יינתן מעמד תושבות קבע למי שצלחו את הבדיקות הביטחוניות והפליליות, הוועדה ההומניטרית תהיה רשאית לתת תושבות קבע ותינתנה פשרות לשוהים מתוקף איחוד משפחות לנהוג בשטח ישראל.
בקרוב צפויה להתקיים פגישה בין עבאס לבין שקד וסילמן במטרה להגיע לפשרה בעניין. ברע"מ עדיין חוששים שהחוק יעבור בקולות הליכוד והציונות הדתית - דבר שיכול להקל עליהם. שקד מצידה קרובה לאבד סבלנות בנושא ומציבה אולטימטום כדי להגיע לפתרון לפיו, אם עד שבוע הבא לא יושגו הסכמות היא תעלה את החוק להצבעה גם בלי הסכמות.
שרת הפנים שקד מתחילה לאבד סבלנות - ומציבה אולטימטום: אם עד שבוע הבא לא יושגו הסכמות בנוגע לחוק האזרחות אעלה אותו להצבעה גם בלעדיהן, לא יהיו שינויים בחוק@shemeshmicha #חדשותהערב pic.twitter.com/VQ4RuYBObd
— כאן חדשות (@kann_news) June 22, 2021
מוקדם יותר, חבר הכנסת וואליד טאהא מרע"ם הודיע כי מפלגתו תתנגד לאישור החוק במליאה אחרי שטען שמדובר בחוק גזעני ואנטי דמוקרטי. "בשום פנים ואופן החוק הזה לא יכול לעבור בקולותיהם של חברי הכנסת של רע"ם", כתב טאהא בהודעה.
יו"ר רע"ם מנסור עבאס נאם היום בכנס מכון אהרן למדיניות כלכלית במרכז הבינתחומי והתייחס לסוגיית התשתיות שמפלגתו מקדמת מול הממשלה במסגרת ההסכם הקואליציוני: "מבחינתנו הנושא שאנחנו צריכים לקדם ולהשקיע בו גם משאבים וגם מאמצים זה הנושא של תכנון. אחרת אי אפשר למצות את הפוטנציאל שיש בכל תוכנית".
חוק האזרחות הפך לחוק המריבה - למה הוא מושך כל כך הרבה אש? @almog_tamar עושה סדר#חדשותהערב pic.twitter.com/3Zwaa1Kokp
— כאן חדשות (@kann_news) June 17, 2021
עבאס התייחס גם לתוכנית לשיפור תשתיות בחברה הערבית שהוכנה בעבר אך לא קודמה בממשלה: "תוכנית התשתיות והכבישים בחברה הערבית לשנת 2030 - תוכנית של 20 מיליארד שקל. מגבשים תוכנית ואז שוכחים להביא אותה לשולחן הממשלה ולא מחליטים. אז התרומה שלנו הייתה בהסכם הקואליציוני שהממשלה תאשר ותתחיל לבצע את התוכנית הזאת. לתוכנית הזאת תהיה חשיבות רבה כדי שהאזרח הערבי ירגיש שאכן יש שינוי גם ברמת התשתיות בתוך היישובים הערביים".
בקואליציה דנו בפתרון אפשרי למחלוקת
חוק האזרחות, המכונה גם "חוק איחוד משפחות", נועד להגביל מתן אזרחות או תושבות לפלסטינים שנישאים לערבים ישראלים. הוא נולד כהוראת שעה בתחילת שנות ה-2000, בעקבות האינתיפאדה השנייה, ותוקפו הוארך משנה לשנה.
במחלוקת: מאיפה הגיע לחיינו החוק האוסר איחוד משפחות?
בתוך הקואליציה יש כמה רעיונות לפתרון המשבר, והנחת העבודה שאם יצליחו להגיע לסיכום עם רע"ם, שאר המתנגדים יתיישרו לפי זאת. המתנגדים לחוק הם כל ארבעת חברי רע"ם, עיסאווי פריג' ומוסי רז ממרצ ואיבתיסאם מראענה מהעבודה. המגעים והניסיונות ליצור תיקונים בחוק הם בעיקר עם מנסור עבאס.
מהצד השני, הצד הימני של הקואליציה, נמצאת שרת הפנים איילת שקד - שיישום החוק כלול בתחום משרדה. היא וחבריה לסיעה מתנגדים נחרצות לשינויים. למשל, לרעיון שעלה, להתחיל בוועדת החוץ והביטחון בכנסת דיונים לקראת רפורמה מקיפה שתקבע הקלות מסוגים שונים בחוק - כמו לצורכי טיפול רפואי, הנפקת רישיון נהיגה, או אפילו אישורי התאזרחות למי שנמצאים בארץ כבר שנים ארוכות.