השופטת בדימוס דורנר: מצפה מהממשלה להקים ועדת חקירה ממלכתית

דורנר: מצפה מהממשלה להקים ועדת חקירה ממלכתית

האסון במירון | פורום המפכ"לים לשעבר: אין מנוס מהקמת ועדת חקירה ממלכתית • כמה ח"כים מקדמים יוזמה להקמת ועדת החקירה
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
אסון מירון, מד"א,
צילום: דוד כהן, פלאש 90

עד האסון הבא: כשדוח המבקר מתנגש בלחץ פוליטי ובמאבקי כוחות | האזינו ל"עוד יום"

האסון במירון: שופטת בית המשפט העליון בדימוס דליה דורנר אומרת כי היא מצפה מהממשלה להקים ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת האסון. בריאיון לאסתי פרז בן עמי בכאן רשת ב, אמרה דורנר כי "האירוע טראגי וברור שהיו תקלות רבות שעליהן התריעו עשרות שנים. הממשלה מסוכסכת אבל אנחנו בכל זאת צריכים מישהו שישלוט בנו. מטבע הדברים בתקופה הקשה הזאת, מתקבל על הדעת שבאופן אובייקטיבי יבדקו מה יהיה".

דורנר אמרה כי ועדת חקירה אינה מחפשת אשמים, אלא בודקת, שומעת וממליצה ואת המלצותיה לא חייבים לקבל, אבל יש להן משקל גדול. "45 מתים זה דבר קשה מאוד, ילדים ואנשים נהרגו סתם. אם יש הרבה אשמים צריך לבדוק מה היה בצורה אובייקטיבית". עוד הוסיפה דורנר כי כאזרחית מדינת ישראל לא הבינה מדוע ההכרזה על יום אבל לאומי מחייבת את ביטול ישיבת הממשלה.

האזינו לריאיון המלא עם שופטת העליון בדימוס דליה דורנר בכאן רשת ב

בתוך כך גם יו"ר יהדות התורה חבר הכנסת משה גפני התייחס לאסון במירון והתייחס לאוזלת ידה של המדינה בטיפול בתשתיות בציון קבר הרשב"י במשך שנים. לדבריו, התריע בדיונים שקיים בוועדת הכספים וכן במליאת הכנסת כי "מירון נראית כמו מזרח אסיה, לא נגעו במקום הזה מאז קום המדינה. אי אפשר שיבואו כל כך הרבה אנשים למקום כל כך קטן ושלא יהיה אסון".

בעניין הקמת ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת האסון אמר ח"כ גפני כי אינו מתנגד או תומך בהצעה. לדבריו "צריך לקבל החלטות ממשלה, שהממשלה תגיד מה היא מתכוונת לעשות במקום הזה". גפני הוסיף כי ממשלת ישראל צריכה לקבל החלטה אמיצה "ולא שתורמים חמישה מיליון שקלים, אלא למצוא פתרונות".

האזינו לריאיון עם משה גפני בכאן רשת ב

מוקדם יותר שלח מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי איגרת לשוטרים ובה כתב – "אנו חותרים לחקר האמת, ולהפקת לקחים מושכלת ומאוזנת של כלל הגורמים המעורבים באירוע מורכב זה". עוד הוא הוסיף: "אנו ארגון חזק שהוכיח לאורך השנים שהוא יודע לצלוח משברים מסוגים שונים. השוטרים והשוטרות שפעלו במירון שעות ארוכות, פעלו בעין דומעת, בתושייה ובנחישות להצלת חיים".

בד בבד, פורום המפכ"לים לשעבר הוציא הודעה שבה נכתב: "אין מנוס מהקמת ועדת חקירה ממלכתית". גם בכנסת מקודמת יוזמה לפתיח הוועדה. כמה חברי כנסת צפויים לפנות היום ליושב ראש הוועדה המסדרת, חבר הכנסת מיקי זוהר מהליכוד, ולדרוש ממנו להקים בהקדם את הוועדה לביקורת המדינה. מטרת הדרישה היא לאפשר מסלול של הקמת ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת אסון מירון באמצעות הכנסת.

מלבד האפשרות להקים ועדת חקירה ממלכתית על ידי הממשלה, גם הוועדה לביקורת המדינה בכנסת מחזיקה בסמכות הזו. חבר הכנסת עמר בר לב ממפלגת העבודה דורש שתוקם הוועדה כדי לדון באסון הקשה במירון, בדוחות מבקר המדינה בעניין וכן בהקמת ועדת חקירה ממלכתית. 

אמש פורסמו בחדשות הערב הפרוטוקולים מהישיבה שבה אושרה ההילולה במירון. מפקד מרחב העמקים הזהיר כי "אם ציון הקבר יהיה פתוח וכל עמך ישראל יעלו - לא נוכל לשלוט. ממליץ לסגור". ראש ענף מבצעים באגף התנועה הוסיף: "תנועת כלל האוכולוסיה לא בידינו". כמותם, גם ראש ענף אבטחה ורישוי אמר כי "יש להגביל תנועה למניעת הגעה להר, מתחם הקבר צריך להיות סגור". 

קציני השטח של המשטרה ניסו לצמצם את האירוע, אבל מנכ"ל המקומות הקדושים הרב יוסי שווינגר שהטיל וטו, לא היה מוכן לשמוע את ההסברים."אנחנו מעדיפים לפתוח רגיל, אצטרך להיוועץ עם החסידויות" אמר הרב. אליו הצטרף ראש אגף התנועה אלון אריה שאמר בישיבה כי "אם אנחנו רוצים לצאת בשלום - אין להגביל, חשוב להגיע להסכמה עם החסידויות, אחרת הדיון לא רלוונטי".

מנכ"ל המקומות הקדושים, שעתיים לפני האסון: "ילדים כמעט נמחצו"

בכיר לשעבר במשרד מבקר המדינה: "תמיד יש אחראי"

בשנת 2008 מתח דוח מבקר המדינה ביקורת קשה על המתרחש בהר מירון, וקבע כי ההר אינו ערוך לקליטת מיליון וחצי מבקרים בשנה, מהם מאות אלפים בלילה אחד. ב-2011 פורסם דוח מעקב שהעלה כי כמעט שום דבר לא תוקן מאז הביקורת ב-2008.

יוסי הירש, לשעבר בכיר במשרד מבקר המדינה, ממחברי הדוח ב-2011 אמר אתמול באולפן כאן חדשות: "מי שנבחר לתפקיד ציבורי בכל משרה, לוקח על עצמו את הליקויים שהיו גם אצל קודמיו". בריאיון לדב גיל-הר הוא ציין כי "תמיד יש אחראי". הירש הוסיף: "לפי חוק - ראש הממשלה אחראי על תיקון הליקויים".

ב-2013 בוצע תחקיר של מפקד מחוז צפון לשעבר לאירועי מירון, שהתריע על אסון גדול שעלול לקרות. "בכל שנה משטרת ישראל נערכת לאירוע הגדול במדינה, אליו מגיעים מכל הארץ", כתב ניצב בדימוס רוני עטייה. "זהו מבצע תחבורתי מסובך, על מקום קטן שאינו יכול להכיל את כמות האנשים המגיעה".

התחקיר, שנחשף בכאן חדשות, מגלה כי מתחם ההדלקות, שבו אירע האסון, הוא אחד המקומות המסוכנים בהר. "כמות המתפללים והצפיפות יכולה להוביל לחנק ודריסה", הזהיר ניצב בדימוס עטיה לגבי מתחם ההדלקה. "לכן זה אחד המקומות המסוכנים (גגות וטריבונות) באתר. כל הפקת הלקחים תיושם בשנה הבאה".

השתתפו בהכנת הידיעה: משה שטיינמץ וזאב קם

הפופולריים