השיתוק בממשלה | הממשלה תדון ביום שלישי הקרוב במינוי שר משפטים, כך התחייב היום (ראשון) ראש הממשלה בנימין נתניהו בדיון בבג"ץ בעתירות המבקשות למנות שרים קבועים בכל משרדי הממשלה, בהם שר משפטים. עו"ד ענר הלמן, שייצג את הממשלה בדיון, אמר כי ראש הממשלה אינו יכול להתחייב שתהיה החלטה בדיון. בית המשפט קיבל את התחייבות נתניהו, וקבע כי אם לא תתקבל החלטה למנות שר משפטים בשלישי - יתכנס בג"ץ באותו יום לדיון נוסף במכלול הסוגיה של מינוי שרים.
"אנחנו רוצים לתת הזדמנות לממשלה למנות שרים בעצמה", אמרה נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות. "תמיד עדיף שהממשלה תעשה את מלאכתה, ולו באיחור, בעצמה".
בפתח הדיון חיות הציעה למדינה מתווה לפסק דין, לפיו ימונה שר משפטים בתוך 48 שעות ולא יותר מאוחר מיום שלישי. לגבי שאר השרים, הציעה הנשיאה חיות שאלו ימונו בישיבת הממשלה ביום ראשון הבא. מלבד משרד המשפטים, משרדי הממשלה הנוספים שאינם מאוישים כעת הם - התקשורת, ההשכלה הגבוהה, משאבי המים, השוויון החברתי והמדע. הדיון התקיים לאחר שבג"ץ הורה לממשלה לנמק עד היום, יום הדיון, מדוע לא אוישו כל תפקידי השרים, ובמיוחד אי מינוי שר המשפטים.
עם פקיעת התוקף של ממלא המקום גנץ - מהיום אין בישראל שר משפטים. איך זה משפיע עלינו? בגדול: הקפאת חקיקה. @almog_tamar עם הפרטים ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/Dx848IRmkH
— כאן חדשות (@kann_news) April 1, 2021
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט מסר חוות דעת לקראת הדיון בה מסר, כי אי פתרון מיידי לסוגיה "יהיה בלתי סביר באופן קיצוני" והוסיף, כי "שיקולים פוליטיים אינם יכולים להצדיק חוסר מעש ממשלתי אשר פוגע באינטרסים ציבורים וחיוניים". בתחילת החודש קרא מנדלבליט במכתב חריף לראש הממשלה למנות שר קבוע בדחיפות, כשבהיעדרו יש "השלכות מרחיקות לכת בהיבט של סכנה לבריאות הציבור".
בהיעדר שר משפטים קבוע בממשלה, אי אפשר לקיים דיוני מעצרים ומאסרים בהיוועדות חזותית, משמע הגעה של מאות עצורים ואסורים מרחבי הארץ לבתי המשפט ללא שמירת מרחק, תוך סיכון ממשי להידבקות בקורונה. בנוסף, להיעדר מינוי שר יהיו השלכות מרחיקות לכת גם בהיבט של סכנה לזכויות אסירים ועצירים, לצד הגבלה משמעותית של תהליך החקיקה בישראל והקפאת מינויים משמעותיים במשרד המשפטים, ביניהם פרקליט המדינה.
בדיון שהתקיים ביום חמישי האחרון בעתירות בסוגיית אי מינוי שרים קבועים לממשלה, מתח בג"ץ ביקורת חריפה על כך. נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות אמרה בדיון כי "המצב שבו אין שרים קבועים מייצר חלל שלטוני ושאלה אם מצב כזה מתקבל על הדעת". השופטת חיות הוסיפה שהמצב היה צפוי וידוע גם ליועץ המשפטי לממשלה ולא נעשה דבר. שופטי בג"ץ גם מתחו ביקורת על כך שהיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לא הציג פתרון למצב שמהיום אין אפשרות לקיים דיוני מעצרים בהיוועדות חזותית בהיעדרו של שר משפטים. את העתירות הגישו התנועה לאיכות השלטון והתנועה לטוהר המידות.