ישראל עדיין לא החליטה אם להשיב לביה"ד הפלילי הבינ"ל בהאג

החקירה בהאג: ישראל טרם החליטה אם להשיב לביה"ד

ההתייעצות שכינס רה"מ בנושא הסתיימה ללא הכרעה, דיון נוסף צפוי להתקיים מחר - כשהמועד האחרון להגשת התשובה הוא יום חמישי בחצות
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
בית הדין הפלילי הבין לאומי בהאג
צילום: צילום: אי-פי

לאחר דיון של כשעתיים: הסתיימה ללא החלטה ההתייעצות שכינס היום (רביעי) ראש הממשלה בנימין נתניהו בנוגע לחקירה של בית הדין בפלילי הבין-לאומי בהאג בשטחים. הדיון עסק בשאלה אם יש להשיב לפניית בית הדין שהוגשה בכתב, ובאיזו מידה לשתף פעולה עם החקירה. דיון נוסף בנושא יתקיים מחר, כשהמועד למתן תשובה הסופית הוא יום חמישי בחצות. 

בדיון היום השתתפו  ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון בני גנץ, שר החוץ גבי אשכנזי, שר החינוך יואב גלנט, היועץ המשפטי אביחי מנדלבליט, הרמטכ"ל אביב כוכבי, הפרקליט הצבאי הראשי ובכירים נוספים. בכאן חדשות פורסם שבמשרדי החוץ והביטחון סבורים שעל ישראל למסור את תגובתה על פניית בית הדין, אך בה בעת לכפור בסמכותו לחקור את פעילותה בשטחים.

בתחילת חודש מרץ הודיע בית הדין בהאג כי יפתח בחקירה רשמית נגד לישראל, בנוגע ל"מצב בפלסטין". בית הדין יחקור עבירות שבוצעו שבטח זה החל מ-13 ביוני 2014 - התאריך ממנו נעשתה הפנייה לבית הדין. ישראל בתגובה פנתה לבכירים באירופה כדי לנסות לשכנע אותם להתנגד למהלך. ראש הממשלה הפלסטיני, מוחמד שתאייה, הודיע שהרשות הפלסטינית תשתף פעולה עם בית הדין בחקירה. בישראל הגיבו שלא ישתפו פעולה בפרוייקטים כלכליים עם הרשות עד שתחזור בה מההצהרה.

בתוך כך, ביום שישי הודיע שר החוץ של ארצות הברית אנתוני בלינקן כי הוא מסיר את העיצומים על בכירי בית הדין בהאג, שהוטלו בתקופת ממשל טראמפ. בין הבכירים שעליהם הוטלו הסנקציות - התובעת הראשית של בית הדין, פאטו בנסודה. לצד ביטול העיצומים, בהודעה שפרסם בלינקן הבהיר: "אנחנו עדיין לא מסכימים עם פעולות בית הדין בנוגע לאפגניסטן ולמצב הפלסטיני. ואנחנו מתנגדים לניסיון של בית הדין לפסוק בתיקים אישיים מחוץ לתחום השיפוט שלו במדינות שאינן חברות בבית הדין, כמו ארצות הברית וישראל".

הפופולריים