אלימות כלכלית כלפי נשים? "ואם היא מרוששת אותו?"

אלימות כלכלית נגד נשים? "אם היא מרוששת אותו?"
עימות בדיון על הצעת החוק שתאפשר לתבוע פיצויים מתוקף בהליך אזרחי
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
דיון בוועדת החוקה של הכנסת 20.10.20
צילום: צילום: דוברות הכנסת, שמוליק גרוסמן

עימות בוועדת החוקה: בדיון היום (שלישי) על הצעת החוק של ח"כ קרן ברק מהליכוד למניעת אלימות כלכלית כלפי נשים, יצאו חברי הכנסת מסיעתה שלה נגד שינוי החוק, ביניהם אסנת מארק, עמית הלוי ואריאל קלנר, שטען בין היתר: "אלימות כלכלית זה כשאישה מוציאה עשרת אלפים שקלים על בגדים ולא מבקשת רשות מבעלה ומרוששת אותו".

השרה לשוויון חברתי מירב כהן מכחול לבן אמרה במהלך הדיון כי "המסר שצריך לצאת מהוועדה לכל אותן נשים - אנחנו כאן, אנחנו הגב שלכן, תרימו את הראש, אנחנו כאן בשבילכן".

החוק למעשה יאפשר לראשונה להגיש תביעת פיצויים נגד התוקף בהליך אזרחי. תופעת האלימות הכלכלית היא תופעה רחבה שמאופיינת בשליטה בבת או בן הזוג, ולרוב היא נלווית לאלימות פיזית או מינית. ההצעה תאפשר להם להגיש תביעה אזרחית ולתבוע פיצויים כספיים. 

לטענת המתנגדים, החוק סובייקטיבי, עלול לפגוע בקדושת המשפחה ומהווה התערבות של המדינה בין בני הזוג. ח"כ עמית הלוי מהליכוד: "אם אישה צריכה לשים את המשכורת שלה ולתת לבעלה זו לאו דווקא אלימות".

ח"כ בצלאל סמוטריץ' מימינה הביע גם הוא התנגדות לתיקון: "נניח שיש בעיה, למה הפתרון הוא תמיד בית משפט? יש חינוך, הסברה, מערכות תומכות. מהר מאוד זה יהפוך כלי לשופטים השמאלנים הנאורים שיבואו לחנך את 'החשוכים הפטריאכלים' כמוני. החוק הזה לוקח מושגים פלואידים שכמה שלא ננסה להגדיר אותם תמיד הם יהיו יחסיים ומי שיפרשם יהיו שופטים שהם שוורים מועדים שאנחנו יודעים את תפיסתם על יחסי משפחה. זה יפרק משפחות והחוק הזה צריך לרדת מהשולחן".

ח"כ שלמה קרעי מהליכוד הוסיף: "שר המשפטים והשרה כהן מנסים לקדם הצעת חוק מסוכנת ומנותקת, זה זאב בעור כבש. יש משמעת קואליציונית וזה ייקבר כאן קבורת חמור. יש להעניש על אלימות בכל חומרת הדין ואני תומך בכך אבל כאן, אחרי שהמשפטיזציה השתלטה על הדמוקרטיה, ניסנקורן מעוניין להכניס אותה לתוך המשפחה".

הפופולריים