הממשלה אישרה את הגבלת ההפגנות למרחק של עד קילומטר מהבית

הממשלה אישרה את הגבלת ההפגנות לעד ק"מ מהבית
שלושה שרי כחול לבן הצביעו נגד • ארבעה מפגינים נעצרו בחשד לתקיפת שוטרים במחאה בת"א. שניים נוספים עוכבו בירושלים • פרסום ראשון: היועמ"ש נוטה לאשר איסור של שיירות מחאה
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
הפגנה בבלפור בירושלים 26.09.20
צילום: צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הקרב על ההפגנות: הממשלה אישרה הלילה (חמישי) כהוראת שעה את ההגבלת ההפגנות למרחק של עד קילומטר מהבית ובקבוצות של עד 20 אנשים, כבכל התקהלות במרחב הציבורי. זאת במסגרת תקנות סמכויות מיוחדות שאושרו להתמודדות עם הקורונה. השרים אסף זמיר, יזהר שי ואורית פרקש מכחול לבן הצביעו נגד. במקביל, שישה מפגינים נעצרו ועוכבו בגין תקיפת שוטרים והפרעה למילוי תפקידם בתהלוכה בתל אביב ובהפגנה נגד ראש הממשלה בירושלים. המשטרה מסרה כי התהלוכה בתל אביב התקיימה בניגוד להנחיות הקורונה, ללא שמירת מרחק ועטיית מסכות, אולם לא ניתנו דוחות למפגינים. לדברי המשטרה, חלוקת דוחות לא התאפשרה בתוך ההמולה ובתנאים שהיו במקום.

מאות בני אדם הפגינו הערב בתל אביב ובירושלים נגד נתניהו על רקע אישור הגבלת ההפגנות בכנסת אתמול. מאות צעדו בעיר וחסמו רחובות וכבישים, המשטרה פינתה את הכבישים ואפשרה להם לצעוד ברחבי העיר. בירושלים התאספו עשרות מול מעונו של ראש הממשלה. למרות החלטת הממשלה, המפגינים מסרו כי מחר בערב תתקיים הפגנה נוספת בתל אביב.

בהודעה שפרסמה משטרת תל אביב נכתב: "על אף שמדובר בתהלוכה לא חוקית, המשטרה גילתה איפוק ואפשרה את קיום התהלוכה, איבטחה את משתתפיה וליוותה אותה לאורך ציר התהלוכה. במהלך האירוע חלק ממשתתפי התהלוכה הפרו את הסדר הציבורי באופן בוטה וכן הפריעו לשוטרים במילוי תפקידם ואף תקפו אחדים מהשוטרים".

נטיית היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט היא לאשר איסור של הפגנות, גם כשמדובר בשיירת מחאה של כלי רכב - כך פורסם ב"חדשות הערב". עמדת היועץ מסתמכת על עמדות של המשטרה ושל משרד הבריאות, הטוענים שהדבר עלול להוות פתח לעקיפת הכללים, שעלולה ליצור בעיה באכיפת ההנחיות. 

מוקדם יותר קבע מנדלבליט שאין תוקף להגבלת הפגנות למרחק של עד קילומטר מהבית, עד שהממשלה תתקין תקנות מתאימות. הסיבה לכך היא שהתיקון שמגביל הפגנות נעשה בחוק הקורונה הגדול, שהוא חוק מסגרת - המסמיך את הממשלה להתקין תקנות מתאימות להחלטות חירום. ולכן, אישור החוק - שעבר בקריאה שנייה ושלישית הלילה במליאת הכנסת - אינו מספיק, והדבר מחייב קביעת תקנה ספציפית בנושא.

ישיבת ועדת החוקה של הכנסת נקבעה לשעה 11:00 בבוקר מחר, והיא צפויה לדון בין השאר בתקנות להגבלת הפגנות, שייכנסו לתוקף בתוך יממה. הממשלה תוכל לשנות או לבטל את התקנות עד שבוע לכינונן, אך ספק אם הדבר יקרה. עד אז, ניתן יהיה להגביל הפגנות רק אם מספר המשתתפים בהן יגיע ל-21 ויותר.

הפופולריים